Zes tekenen dat je binnen vijf jaar een huis kunt kopen

Zes tekenen dat je binnen vijf jaar een huis kunt kopen

Als je van plan bent een huis te kopen is het slim om te beginnen met plannen. Je hoeft niet als een armoedzaaier te leven om geld te sparen, maar sparen is wel slim. Balanceer echter het sparen voor een huis met sparen voor een noodfonds en grote uitgaven.

1. Je bent al gestart met sparen voor je eigen inbreng
Ja, je sluit een hypotheek af om je huis van te kunnen kopen. Maar er zijn meer kosten. Overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en NHG-kosten, om er maar een paar te noemen. Je mag vanaf 2020 precies 100 procent van de waarde van je woning als hypotheek afsluiten. Dat betekent dat je bijkomende kosten zoals hierboven zelf moet betalen. Dat is al gauw zo’n 6500 euro bij een woning van 170.000 euro. En dat is zonder eventueel geld voor verbouwingen.

Lees ook: “Drie tips zodat je niet teveel voor een nieuw huis betaalt

2. Je probeert geen schulden aan te gaan
In Nederland checken banken of je schulden hebt voordat ze je een hypotheek aanbieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke leningen, producten die je op afbetaling hebt gekocht en studieschulden. Studieschuld willen banken graag ook meetellen, ook al staat deze niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Als je een ruwe indruk wilt van het effect van schulden op je maximale hypotheek: vermenigvuldig de schuld met twee en haal dat van je maximale hypotheekbedrag af. Dat is een flinke hap uit je budget voor een huis!

3. Je inkomen gaat de komende jaren stijgen
Je inkomen is belangrijk, want aan de hand hiervan bepaalt de bank hoeveel je maandelijks kunt missen aan hypotheekaflossing en -rente. Vooral in de eerste 10-20 jaar van je werkzame leven zal je loon regelmatig stijgen. Een betere financiële situatie betekent dus dat je meer zult kunnen leven voor een woning.

4. Je spaart al voor andere doelen
Als je nog niet was begonnen met sparen, dan is nu een goed moment om te starten. Het kopen van een huis is een enorme stap, maar door vroeg te beginnen met sparen voor een eventueel vroegpensioen kan je enorme bedragen aan rendement innen.

Lees ook: “Hoe vijf jaar eerder starten met sparen je meer dan een ton kan opleveren

5. Je hebt een noodfonds
Een noodfonds is een vereiste, ook voor woningbezitters. Je betaalt namelijk als woningbezitter veel zelf: nieuw kozijn nodig, nieuwe wasmachine, update van de toilet, nieuwe vloer in de bijkeuken, noem maar op. Een noodfonds paraat hebben vóórdat je een huis koopt is slim: zo heb je geld achter de hand voor onvoorziene kosten.

6. Je houdt je financiële administratie goed bij
Een huis maakt je financiële administratie in één klap een stuk gecompliceerder. Je hebt nu kosten voor verzekeringen (opstal, inboedel), gemeentelijke belastingen (rioolheffing, onroerende zaak belasting) en waterschapsheffingen. Daarnaast kan je je hypotheekrente aftrekken via de belasting en deze zelfs in termijnen laten uitbetalen. Een goede financiële administratie die je regelmatig bijhoudt is van groot belang om overzicht te houden over al deze kosten. Hoe houd jij je inkomsten en uitgaven bij?

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Leuke lijst! Volgend deze signalen kunnen wij over 5 jaar dus ons droomhuis kopen! Mijn doel is binnen 7 jaar dus dat komt even goed uit 😉

Geef een antwoord