Je hypotheek extra snel aflossen doe je zo

Je hypotheek extra snel aflossen doe je zo

Je hypotheek sneller aflossen is een hele Nederlandse en veilige manier om je spaargeld voor je te laten werken. Gebruik deze strategie om het aflossen een boost te geven!

Je hypotheek extra aflossen

Als je spaart is het wel zo fijn als dat gespaarde geld zelf ook weer geld opbrengt. Dat is op de lange termijn zelfs essentieel als je grote bedragen wilt sparen. Door geld op je hypotheek af te lossen bespaar je hypotheekkosten. Het geld dat je in je hypotheek stort zit “vast”, maar je bespaart op je vaste lasten.

Niet iedereen vindt aflossen een goed idee. Misschien denk je nu: “Leuk hoor Spaarvader, maar dat geld zit nu vast in stenen!” Ten eerste, bedankt voor je feedback. Ik vind het leuk om van lezers te horen. Ten tweede: dat geld moest je sowieso aflossen. Of je het nou over dertig jaar aflost of nu maakt niet uit. Behalve als je het geld op korte termijn nodig hebt. Dan moet je het natuurlijk niet doen.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Ik zit vast aan mijn hoge woonlasten”

Hypotheek aflossen: mijn strategie

Terug naar mijn strategie. Hypotheekverstrekkers laten je vaak kiezen: wil je een kortere looptijd of een lagere maandelijkse betaling? Ik kies al drie jaar op rij voor een lager maandbedrag. Als jij ook sneller wilt aflossen met deze strategie moet je dit voortaan ook doen. Ik leg je uit waarom.

Ons plan is simpel: wij hebben 6000 euro per jaar die we extra willen aflossen. Dat geld hebben we niet ergens anders voor nodig. Het is een combinatie van geld dat we elke maand opzij zetten en eenmalige uitkeringen zoals het vakantiegeld. We stoppen dit geld in de hypotheek en ons hypotheekbedrag daalt. Het bedrag dat we besparen op de maandelijkse hypotheekkosten tellen we op bij de extra aflossing. In de praktijk ziet dat er zo uit:

Onze hypotheek en extra aflossingen per maand.

Zie je dat het bedrag dat we extra aflossen elk jaar stijgt? Ik noem dit “het sneeuwbaleffect”. Stel je een sneeuwbal voor die van een heuvel af rolt met koude, kleverige sneeuw. De sneeuwbal is jouw spaargeld, de kleverige sneeuw is geld dat je bespaart op je hypotheek en toevoegt aan de extra aflossingen.

Het sneeuwbaleffect: het bedrag dat je bespaart op de maandelijkse hypotheekkosten tel je op bij de extra aflossing.

Voordelen van je hypotheek extra aflossen

Aflossen op je hypotheek heeft voordelen. Als je vermogen boven de 73 000 euro uitkomt (het dubbele voor partners) betaal je er belasting over. Je kunt besparen door extra af te lossen op je hypotheek om onder deze grens te blijven.

Lees ook: “Drie tips als je extra op je hypotheek gaat aflossen

Het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan je hypotheekverstrekker daalt. Door extra af te lossen bespaar je op de grootste kostenpost van je hypotheek: de rente. Bij een rente van 2,5 procent op een hypotheek van 250 000 euro betaal je over 30 jaar meer dan 100 000 euro aan rente. Daar gaat nog hypotheekrenteaftrek vanaf. Maar het blijft een enorm bedrag.

Totale bruto kosten en netto maandlasten van de twee populairste hypotheekvormen. Bron: berekenhet.nl.

Over elke euro die je aflost hoef jij de rest van de looptijd op je hypotheek geen rente te betalen. Elke euro die ik aflos hoef ik dus de komende 25 jaar geen 3 procent rente over te betalen. Dat is 75 cent aan rente per euro die ik aflos!

Het sneeuwbaleffect heeft nog een voordeel. Je kunt er mee stoppen. Die extra aflossing stijgt elk jaar. Als wij vandaag zouden stoppen met extra aflossen komt er een bedrag van 555 euro per maand vrij! Dat geld kunnen we direct besteden. Hoe meer jaren je al bezig bent met extra aflossen, hoe hoger dit “parate” geld in je budget zal zijn.

Nadelen van je hypotheek extra aflossen

Extra aflossen op je hypotheek heeft ook nadelen. Mijn hypotheekbedrag staat hierboven in de tabel zonder hypotheekrenteaftrek. Wij krijgen een flink bedrag terug van de belastingdienst elke maand. Als je extra aflost en dus minder rente betaalt, krijg je ook minder geld terug.

Maar let op: het bedrag dat je bespaart door extra af te lossen op je hypotheek is altijd hoger dan het geld dat je misloopt aan belastingteruggave.

Het geld dat je extra aflost kan je niet gemakkelijk weer uit je huis halen. Stel je voor: je lost 5000 euro af op je hypotheek en een maand later rijd je je auto in de prak. Je hebt geen noodfonds en geen autofonds. Dat is verschrikkelijk! Je voelt hem al aankomen: los alleen af op je hypotheek met geld dat je niet nodig hebt.

Extra aflossen op je hypotheek is voorbehouden aan mensen die goed voorbereid zijn op onvoorziene uitgaven.

Wat doe jij als je hypotheek is afgelost?

Denk er eens over na. Wat zou jij doen als je geen hypotheek meer zou hoeven te betalen? Dat scheelt een enorm bedrag elke maand. Je zou honderden euro’s overhouden. Dat is alsof je zo’n prijs in de loterij hebt gewonnen waar je de rest van je leven maandelijks een bedrag krijgt.

Het is gewoon mogelijk. Sterker nog: één op de zeventien Nederlanders heeft een afgeloste hypotheek. Jij kunt er ook één van worden. Het gaat erom dat je de eerste stap zet. Begin vandaag en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Je krijgt exclusieve bespaartips: deze week een tip om nog meer (ja echt) geld te verdienen aan het extra aflossen van je hypotheek.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Jaap

  Hey spaarpa, goeie tip, ik kende het sneeuwbaleffect nog niet!!

  1. Spaarvader

   Bedankt voor je reactie Jaap! Het doet me goed mensen iets nieuws te leren.

 2. Leuk bericht! Wij hebben zelf nog niet heel lang een hypotheek op onze naam, maar zijn ook al druk bezig met extra aflossen. Wij kiezen hierbij nu voor looptijd verkorten. Bij het verkorten van de looptijd zit het ‘sneeuwbaleffect’ er eigenlijk al automatisch in verwerkt. Ik heb een aantal berichten over (extra) aflossen geschreven op mijn blog nieuwbouwstarters.nl

  Ook hebben wij het aflossen visueel gemaakt met een afbeelding van een huis dat opgebouwd is uit 360 blokjes. Iedere maand kunnen wij een blokje inkleuren en bij iedere extra aflossing waarbij de looptijd wordt verkort, kunnen er ook weer blokjes worden ingekleurd. Erg motiverend!

 3. Wat een super goede tips! Het sneeuwbaleffect was ook nieuw voor mij, dit maakt het inderdaad een stuk makkelijker om de hypotheek sneller af te lossen. Dankjewel 🙂

  Joost

 4. Joachim

  Interessante artikelen!! Complimenten daarvoor.

  Vanaf 2014 heb ik maximaal ingezet op het aflossen van mijn hypotheek. De rente op deze hypotheek bedroeg 4.5%. Ik was een zeer groot voorstander van het feit dat ik hypotheekvrij ‘moest’ zijn.
  Januari 2020 had ik het laatste stukje weggepoetst. HOERA Hypotheekvrij!
  Echter…. Voortschrijdend inzicht heeft mij doen besluiten toch weer een liniare hypotheek op te nemen. Ik betaal daar nu 1,2% rente over en uiteraard los ik maandelijks af conform de voorwaarden van de hypotheek.
  Een substantieel deel van dit bedrag heb ik verantwoord belegd in een 60/40 verhouding tussen resp. aandelen en obligaties. Op dit moment gaan aandelen als een dolle, maar ik reken me niet rijk en ga uit van een lange termijn rendement van 5%-6%. Momenteel maak ik echter ruim 10%.
  1,2% rente betalen en daarmee een rendement maken van ruim 10% (op dit moment) doet in mijn optiek mijn vermogen sneller groeien dan hypotheekvrij door het leven gaan om dan de maandelijkse extra’s te gaan gebruiken om verder weer vermogen op te bouwen.
  Ik heb nagenoeg de totale openstaande schuld in liquide middelen weer bij elkaar.
  Met liquide middelen bedoel ik hier; spaargeld, aandelen, obligaties. De overwaarde op onroerend goed laat ik hier buiten beschouwing. Ofwel mocht de hypotheekrente enorm stijgen wil ik de mogelijkheid open hebben om de (totale) hypotheek af te lossen.

  Aflossen of niet is volgens mij dan ook afhankelijk van persoonlijke keuzes, omstandigheden en mogelijkheden.

Geef een antwoord