Drie tips zodat je niet te veel voor een nieuw huis betaalt

Drie tips zodat je niet te veel voor een nieuw huis betaalt

Huizen zijn duur. Heel duur. Het is verleidelijk om met al die grote getallen gewoon te zeggen “het hoort erbij”. Toch kan je, zonder het proces ingewikkelder te maker, veel geld besparen.

Een huis kopen is de grootste financiële beslissing van je leven. Het is belangrijk te kiezen waar je gaat wonen. En hoe groot. Je woonlasten kunnen hoog of laag zijn. Maar al deze dingen zijn voor of na het kopen van je huis. Vandaag wil ik met je praten over het proces van de aankoop.

Drie manieren om minder voor je huis te betalen

1. Vis naar informatie
Het bekijken van een huis is maar één deel van het proces. Informatie over het huis is ook belangrijk, vooral als het gaat om bijvoorbeeld de staat van de fundering, mogelijke kozijnen die aan vervanging toe zijn en problemen of pluspunten van de buurt. De verkopende partij is misschien in niet alle gevallen happig of loslippig, maar met een welgemeend compliment kan je een heel eind komen. Maak een opmerking over de prettige rondleiding en geef een compliment voor de strakke tijdsplanning. Het lijkt oppervlakkig, maar door een prettige sfeer te creëren raak je eerder in gesprek over details die je anders misschien niet zou horen.

Lees ook: “Drie tips als je extra op je hypotheek gaat aflossen

2. Blijf kalm
Het kijken naar huizen is leuk. Geniet van deze ervaring en bekijk met je partner al het mooie dat er op de markt is. Maar laat je enthousiasme niet blijken aan de verkoper (makelaar). Het lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen trappen nog steeds in deze val. Bespreek juist de minpunten. Zo wordt jouw bod straks serieuzer genomen.

3. Gebruik deze onderhandelingstechniek
Ben jij wel eens door een tijdelijke korting verleid tot een aankoop? Ik wel. Spaarmoeder zeker ook. Mensen zijn vatbaar voor het argument dat een aanbod maar een bepaalde tijd geldig is. Doe dit dus ook met je bod op een nieuwe woning. Geef daarbij aan dat jullie namelijk ook graag verder willen. Bijvoorbeeld: wij hebben interesse en dit bod is geldig tot vrijdag om 17.00, maar daarna gaan we starten met het bekijken van andere woningen.

Tijdelijke kortingen? Lees: “Vier producten die goedkoop zijn in februari

Hoe hebben jullie het proces om een huis te kopen ervaren? Heb je geprobeerd ergens geld te besparen? Of kostte het allemaal alleen maar geld? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Toen ik mijn flat vorig jaar verkocht, kreeg ik ook zo’n bod die maar 24 uur geldig was. Dus nog voordat de open dag was (De week erna) was het al verkocht, want de makelaar dacht dat de rest van de biedingen ook rond de prijs van dat bod wat gedaan was zouden liggen. De persoon had nog eigen geld ook, dus hoefde geen volledige hypotheek aan te vragen, dat was voor mij de doorslag om direct akkoord te gaan.

Geef een antwoord