De belangrijkste financiële keuze van je leven

De belangrijkste financiële keuze van je leven

Het wordt door iedereen beaamd. Toch realiseren mensen zich het soms niet of pas jaren later: het kopen van een huis is de belangrijkste financiële keuze van je leven. Zelfs als je al een koopwoning hebt kan je hier nog veel over leren.

Het kopen van een huis betekent dat je je in één klap voor dertig jaar verbindt aan een enorme schuldenlast, waar ook nog eens rente over wordt gerekend. Ja, het is gewoon een schuld, ook al wordt het een hypotheek genoemd. Deze schuld kan enorm in je nadeel werken als je huis daalt in waarde en jij met een restschuld blijft zitten bij de verkoop van je huis. Of deze schuld drukt te zwaar op je maandelijkse lasten nadat je inkomen is gedaald.

Locatie, locatie, locatie
Er zijn drie redenen waarom locatie zo belangrijk is. Om te beginnen is het van vitaal belang om je realiseren dat het kiezen van een plaats om te wonen niet alleen een emotionele keuze is en ook niet alleen van je werk af moet hangen. Het is ook een financiële keuze: huizen in de stad (vooral in de Randstad) zijn significant duurder dan huizen in buitengebieden. Ja, je carrièreperspectieven zijn misschien beter in Amsterdam, maar je kan in Limburg misschien wel zeer ruim wonen. Weeg je dat wel mee?

Voorbeeld: in Limburg woon je al gauw voor 100 000 euro minder.

Ten tweede heeft de locatie van je woning niet alleen invloed op de aankoopprijs van je huis. Ook de kosten voor je huishouden zullen in de Randstad hoger zijn. Parkeerkosten, duurdere producten in winkels, duurdere restaurants en uitjes en ga zo door. Het is moeilijk om hieraan te ontkomen. Als laatste zul je in je omgeving ook alleen maar mede-inwoners van de Randstad tegenkomen die ook geld uitgeven aan allerlei zaken. Mensen die misschien meer te besteden hebben dan jij, of gewoon hun geld niet verstandig uitgeven. Toch kan het moeilijk zijn om niet ten prooi te vallen aan levensstijl inflatie in zo’n omgeving. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het op het vakantie eiland een stuk gemakkelijker is om minder geld uit te geven.

Levensstijl inflatie, wat is dat? Lees “Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”

De hoogte van je hypotheek
Dankzij nieuwe hypotheekregels mogen banken niet meer geld aan jou lenen dan je redelijk gezien kan betalen met je salaris. Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat dat niet automatisch betekent dat je ook het maximum van de bank moet lenen. Het is financieel veel slimmer om een klein beetje minder de lenen om zo maandelijks iets meer geld over te houden. Slechts 100 of 200 euro minder per maand aan je hypotheek betalen maakt al een groot verschil. Beleg dat geld en je kan jaren eerder met pensioen.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”

Het is moeilijk om te onderschatten hoe veel verschil het maakt om een goedkope hypotheek te hebben versus een dure hypotheek. Omdat Nederland zeer welvarend is en verschillende systemen heeft om gezamenlijk lasten te dragen, zijn de verschillen niet zo groot als in andere landen. De kosten en baten van een zorgverzekering, toeslagen, de boodschappen en je auto liggen niet ver uit elkaar. Veel mensen hebben ook een hypotheek, maar de maandelijkse lasten lopen enorm uiteen. Het is helemaal niet gek om tussen de 700 en 1000 euro per maand kwijt te zijn aan hypotheeklasten, terwijl andere mensen misschien voor maar 400 euro per maand net zo mooi wonen buiten de Randstad. Dat maakt over 30 jaar een enorm verschil in opgebouwd vermogen, mits je verstandig met je geld omgaat.

Het vakantie eiland
Spaarvader koos ervoor met Spaarmoeder op het vakantie eiland te gaan wonen. Dat is nogal een stap. Het is voor Spaarmoeder een vanzelfsprekende keuze, maar voor mij was het ver van mijn geboorteplaats. Daarnaast biedt een eiland veel minder carrièreperspectieven dan de Randstad. Als laatste zijn de huizenprijzen hier relatief hoger dan in de Kop van Noord-Holland en Friesland, omdat het toch gaat om een unieke locatie met een beperkt aanbod (er worden niet zo veel nieuwe woningen gebouwd). Toch besloten wij hier te gaan wonen. In het begin was ik terughoudend: het leek mij een mooie plek om te wonen, maar dan pas met mijn pensioen. Pas na een tijdje realiseerde ik mijn denkfout: waarom wachten tot mijn pensioen met genieten van het leven? Die tijd is ook nu!

Wacht jij ook onbewust op “later” om te kunnen genieten van het leven?

En dat is mijn advies aan jou, lezer. Denk jij nu: “het is voor mij al te laat, ik heb al hoge hypotheeklasten”? Lees dan deze Monday Money Myths. Ik geef je tips om tóch te besparen en gelukkig te wonen. Wat zijn jouw ideeën over wonen en financiële vrijheid? Laat het achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord