Je bekijkt nu Zo spaar je meer: drie wetenschappelijk onderbouwde tips

Zo spaar je meer: drie wetenschappelijk onderbouwde tips

Waarom vinden sommige mensen sparen makkelijk en anderen moeilijk? En hoe maak je sparen makkelijker? Spaarvader heeft wetenschappelijk onderbouwde tips om jouw spaargedrag een boost te geven!

Eén van de meest beroemde wetenschappelijke experimenten was het “Stanford Marshmallow-experiment” in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Dit onderzoek richtte zich op uitgestelde behoeftebevrediging. Een kind kreeg de keuze voor één beloning nu (vaak een marshmallow) of twee van dezelfde beloning over 15 minuten. Het bleek dat kinderen die beter in staat waren hun behoeftes uit te stellen in hun latere leven succesvoller waren: ze haalden hogere scores op landelijk genormeerde tests, behaalden een hoger niveau van onderwijs, hadden een gezonder BMI en meer. Dat klinkt fantastisch toch?

Lees ook: Spaarupdate: welke potjes heeft Spaarvader?

Je wilskracht of discipline is echter maar voor een klein deel genetisch bepaald. Je kan deze namelijk trainen, als een spier. In het kader van minder uitgaven en dus meer sparen zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar manieren om mensen te stimuleren door te zetten.

In een ander onderzoek van de universiteit van Californië kregen mensen foto’s van zichzelf te zien zoals ze over 50 jaar eruit zouden kunnen zien. De controlegroep kreeg foto’s van zichzelf te zien zoals er nu uitzien. De mensen die zichzelf over 50 jaar hadden gezien, gaven aan tot 30% meer te willen sparen voor hun pensioen. De onderzoekers concludeerden dat hoe meer je concreet je identificeert met je toekomstige ik, hoe meer je bereidt bent voor hem of haar opzij te zetten.

Tip 1: visualiseer je toekomst
Professor Jane McGonigal van Stanford raadt aan om een lijst van dingen te maken waar je in geïnteresseerd bent. Google minstens één keer per week “de toekomst van..” en kijk een filmpje, lees een artikel of luister naar een podcast. Door dit te doen train je je hersenen meer rekening te houden met de toekomst en niet alleen te focussen op het hier en nu.

Tip 2: maak sparen zichtbaar
Psycholoog Dan Ariely deed in Kenia een experiment waar ze drie groepen mensen probeerden te stimuleren te sparen: één groep kreeg wekelijks een smsje ter herinnering, één groep kreeg wekelijks een bonus als ze hadden gespaard en de laatste groep kreeg een grote goudkleurige munt mee naar huis waar 24 vakjes op stonden. Deze groep hing de munt op een goed zichtbare plaats in hun huis en kraste één vakje elke keer dat ze spaarden. Zij spaarden twee keer meer dan de andere groepen! Dus: hang in je huis een spaar-plaat op! Je kan hem zelf maken, of lees een toekomstige blog waarin ik je een paar voorbeelden geef die je zelf kunt uitprinten!

Lees ook: Welke spaarder ben jij? Test jezelf!

Tip 3: gebruik automatische overboekingen
Nobelprijswinnaar en econoom Richard Thaler zegt dat je het makkelijk moet maken voor mensen om hun doelen te bereiken. Als jij automatische overboekingen instelt bij je bank voor vaste bedragen naar je spaar- en beleggingsrekeningen, hoef je niet eens na te denken om te sparen. Zo hoef je je discipline niet eens te gebruiken!

Spaarvader citeert graag zijn bronnen. Deze zijn wel Engelstalig en stevige kost. Je bent gewaarschuwd:
Bron: Stanford Marshmallow experiment.
Bron: UCLA “foto van je toekomstige zelf” experiment
Bron: Jane McGonigal van Stanford
Bron: Psycholoog Dan Ariely
Bron: Richar Thaler, Nobelprijswinnaar (betaalmuur)

Welke tip heb jij om meer te sparen? Laat het achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord