Eén op de drie Nederlanders heeft geen geld achter de hand om onvoorziene uitgaven van te kunnen betalen. De meeste van deze uitgaven kan je gewoon voorzien. En ook voor sparen.
Dat is pech: auto kapot. Gelukkig had je een noodfonds, want dit kon je natuurlijk niet weten. Of wel? Op de lange termijn kan je van de meeste “onvoorziene” uitgaven wel verwachten dat het je overkomt. Ik geef je een lijst van de mogelijke kostenposten en hoeveel je hiervoor opzij moet zetten.
Inhoud
- 1 Maak van onverwachte kosten verwachte uitgaven
- 2 Waarom alleen sparen voor je buffer slecht kan zijn
- 3 1. Zorgkosten
- 4 2. Reparaties aan je auto
- 5 3. Een bruiloft, vrijgezellenfeest of babyshower
- 6 4. De eindafrekening van je energieleverancier
- 7 5. Een rekening van de dierenarts
- 8 6. Een reparatie aan je huis
- 9 Laat onvoorziene uitgaven niet je maand verpesten
Maak van onverwachte kosten verwachte uitgaven
Veel mensen hebben een spaarrekening waar ze geld op hebben staan in geval van een “onvoorziene” uitgave. Hoeveel moet je daar nou op zetten? De meningen zijn sterk verdeeld. Het Nibud raadt een enorm bedrag aan. Banken weer iets anders.
Lees ook: “Hoeveel geld heb je nodig als buffer voor onverwachte uitgaven?“
Waarom alleen sparen voor je buffer slecht kan zijn
Het is van groot belang dat je het juiste bedrag voor je buffer of noodfonds spaart. Zit er te weinig geld in je buffer, dan kom je in de problemen om rond te komen als het buffer leegraakt. Dat wil niemand. Maar stop je er te veel in, dan laat je geld liggen dat je zou kunnen sparen voor andere doelen. Zoals voor je kinderen of voor om eerder met pensioen te kunnen. Het is slim op tijd te beginnen met sparen voor later. Dat kan je een boel geld opleveren.
1. Zorgkosten
Volgend onderzoek* heeft driekwart van de Nederlanders genoeg geld achter de hand om het eigen risico te betalen. Wij ook. Sterker nog: ik heb het geld apart gezet in een (virtueel) potje op onze spaarrekening. Het is helemaal niet gek om een keer je eigen risico te moeten betalen. Laat het geen verrassing zijn.
2. Reparaties aan je auto
Een kapotte auto lijkt misschien pure pech. Kan jij een patroon ontdekken in de jaarlijkse kosten van de APK en andere reparaties die je nodig hebt? Ik niet. Onderzoeken naar de kosten van autorijden hebben aangetoond dat deze over de lange termijn goed te voorspellen zijn. De ANWB heeft er zelfs een tool voor gemaakt. Voer je gegevens in en ze geven je een gedetailleerde schatting van alle kosten: van de banden die moeten vervangen tot de belastingen en verzekering, van onderhoudskosten tot de brandstofprijs per kilometer. Tip: stel een bedrag vast dat je maandelijks reserveert om onderhoud aan je auto(‘s) van te kunnen betalen. Wij doen het nu drie jaar en het autofonds heeft elke onverwachte kostenpost prima kunnen weerstaan.

3. Een bruiloft, vrijgezellenfeest of babyshower
Het lijkt lastig om rekening te houden met de levens van anderen. Dat is niet het advies dat ik je wil geven. Je kunt wél vast bedrag met je partner afspreken dat jullie uitgeven aan onverwachte feesten. Maak daarnaast in je maandelijkse budget ruimte voor deze uitgaven.
4. De eindafrekening van je energieleverancier
Bij een correct maandbedrag zul je geld terug krijgen van je energieleverancier. Toch zijn er veel mensen die niet overstappen en jaarlijks moeten bijbetalen. Twee tips: stap over van leverancier en zet geld apart voor de jaarlijkse afrekening.
5. Een rekening van de dierenarts
Het zal je overkomen: je hond wordt aangereden en de factuur van de dierenarts valt een paar weken later op de mat. Daar had je geen rekening mee gehouden deze maand. Bespaar jezelf stress en zet geld apart voor je huisdier. Een bedrag van een paar honderd euro is in de meeste gevallen genoeg.
Lees ook: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar“
6. Een reparatie aan je huis
Net als autobezitters kunnen ook huizenbezitters prima rekening houden met onverwachte kosten. Zet zo’n 1 procent van de waarde van je woning jaarlijks apart te zetten voor onderhoud aan je woning. Met de enorm hoge WOZ-waardes kan je er ook onder gaan zitten. Bij een woning van 300.000 euro zou je jaarlijks 3000 euro opzij moeten zetten. Dat is een flink bedrag (250 euro per maand). Toch zul je vroeg of laat met een rekening te maken krijgen: nieuwe kozijnen, een nieuwe cv, een nieuwe vloer of isolerend glas. Het is prettig om voorbereid te zijn.
Laat onvoorziene uitgaven niet je maand verpesten
Mijn tip is: creëer potjes of zelfs een aparte spaarrekening voor alle categorieën die op jou van toepassing zijn. Zo kan je duidelijk zien welk geld je opzij hebt gezet voor (on)verwachte uitgaven. Maak ook potjes of spaarrekeningen voor later of om te sparen voor je spaardoelen. Dat is hoe je zorgt dat onvoorziene uitgaven niet in de weg lopen van je maandelijkse kosten.
Welke potjes heb jij? Heb ik nog onvoorziene uitgaven gemist? Laat het weten in de commentaren!