Zes manieren om geld te verdienen met je hobby

Zes manieren om geld te verdienen met je hobby

Wil jij wat geld bijverdienen met je hobby? Kan jij goed taarten bakken of breien en heb je wel behoefte aan een extra zakcentje? Misschien houd jij wel van grafisch design of kan je heel goed make-uppen. Overal is geld mee te verdienen en ik heb zes tips voor je uitgezocht.

1. Geld verdienen met schrijven
Als je houdt van schrijven zijn er veel manieren om geld te verdienen. Je kan natuurlijk in je vrije tijd een boek schrijven en dit publiceren. Dat kan als e-book of je kan het daadwerkelijk via een uitgever laten drukken. Dan zul je wel langs uitgevers moeten om te zien of iemand het wil hebben. Maar je kan ook al eerder geld verdienen. Er is op internet behoefte aan mensen die stukken willen schrijven voor blogs en websites. Google op “copywriter” en je krijgt veel vacatures en uitzendbureaus die op zoek zijn. Of start je eigen blog! Het schijnt dat je door middel van advertenties en sponsoring geld kunt verdienen. Daar is echter op Spaarvader op dit moment geen sprake van.

Lees ook: “Het starten van een blog: maand drie

2. Geld verdienen met fotografie
Fotografie is een hobby die je gemakkelijk kan gebruiken om een extra zakcentje te verdienen. De meest bekende manier is door je te laten inhuren voor feesten, bruiloften en fotoshoots. Je zult hiervoor wel flink moeten hebben geïnvesteerd in apparatuur en in je vakmanschap. Er is ook een veel meer laagdrempelige manier om geld te verdienen met je foto’s. Op (onder andere) websites als GettyImages, Shutterstock of Adobe Stock kan je foto’s uploaden en krijg je een klein bedrag per persoon die jouw foto aanschaft. Dat betekent dat je de rechten op je foto dus verkoopt aan mensen die hier commercieel gebruik van willen maken.

Op de Shutterstock website kan je je foto’s verkopen.

3. Geld verdienen met haken, breien, knutselen of andere handgemaakte producten
Etsy is de grootste site waar mensen handgemaakte producten aanbieden. Er staat van alles op: armbanden, kettingen, knuffels, woonkamerdecoratie en nog veel meer. Je betaalt 0,20 euro per advertentie en 9% + 0,30 euro transactie- en verwerkingskosten per verkocht item. Dat lijkt veel, maar de ervaring leert dat er op Etsy een flinke marge op producten zit. Dat is nodig om je geïnvesteerde uren te compenseren. Andere websites zijn Redbubble of bijvoorbeeld Displate voor (grafische) artiesten.

Etsy is een platform om zelfgemaakte producten te verkopen.

4. Geld verdienen met websites maken en grafisch design
Er is op internet veel behoefte aan designers van websites, logo’s en andere materialen. Je kan jezelf aanbieden via je eigen website (handig, kan je meteen een portfolio laten zien) of door mond-op-mondreclame in je sociale kring. Je kan starten met klein werk, bijvoorbeeld voor mensen met een YouTube-kanaal die een logo willen of voor startende zzp-ers die een website nodig hebben. Later kan je werk gaan doen voor kleine bedrijven.

Lees ook: “Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

5. Geld verdienen met gamen, vloggen of video’s maken
YouTube biedt een platform aan iedereen die zijn video’s wil delen met de wereld. Alles is mogelijk: je kan games spelen en Let’s Plays uploaden, je kan vloggen over je werk, je gezin of andere lifestyle of je kan video’s maken rondom informatieve onderwerpen. Vanaf 1000 subscribers en 4000 kijk-uren kan je advertenties op je kanaal weergeven. Bekijk hier YouTube’s eigen intro naar geld verdienen met YouTube. Reken op 1 tot 5 euro per 1000 views in het begin. Houd je van gamen? Je kan ook jezelf livestreamen op Twitch.tv (eigendom van Amazon) of Mixer.com (eigendom van Microsoft).

6. Geld verdienen met zelfgemaakt voedsel (taarten, cakes of maaltijden)
Op Facebook heeft elke plaats in Nederland wel een eigen groep. Zoek die van jouw woonplaats (en omliggende steden) op en word lid. Je kan hier je zelfgemaakte eten aanprijzen en verkopen. Maak jij prachtige taarten? Verkoop ze via Facebook! Cupcakes zijn ook leuk. Maaltijden, vooral buitenlandse en oerhollandse gerechten, zijn in trek op de eiland-Facebookpagina.

Lees ook: “Vijf tips om te besparen als je kinderen hebt

Heb jij wel eens geld verdiend met je hobby? Of heb je een andere manier om een extra zakcentje te verdienen? Laat je tips achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Fatih

    Zou u het leuk vinden om een keer over http://www.thuisbanket.nl te schrijven? Dat is een website waar men Thuisbakkers in de buurt kan vinden. En waar thuisbakkers een profiel kunnen opzetten om hun taart in de buurt te verkopen.

Geef een antwoord