Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

Sommige mensen hebben veel geld. Wat is hun geheim? Nou, voornamelijk dat ze dingen niet kopen. Welke dingen? Ik geef je er zes.

1. Ze kopen geen nieuwe auto’s
Kan jij je een nieuwe auto veroorloven? Vast wel. Je hebt al een nieuwe Toyota Aygo voor 12.000 euro. In Nederland worden jaarlijks honderdduizenden nieuwe auto’s gekocht, maar mensen met veel geld rijden meestal in een zuinige auto. Nieuwe auto’s verliezen een flink deel van hun waarde zo gauw je de eerste kilometers rijdt. Na het eerste en tweede jaar gaat daar weer een aardig percentage vanaf. Dat geld gaat in rook op.

In Nederland werden in 2018 zo’n 440.000 nieuwe auto’s verkocht.

Bron: Auto Internationaal

2. Ze kopen geen huizen met maximale hypotheek
Hoge woonlasten eten een flink deel van je salaris op. Hoewel in Nederland sinds de financiële crisis door de overheid strengere hypotheeknormen zijn opgelegd aan de banken, betalen veel mensen zich nog steeds maandelijks blauw aan hun huur of hypotheek. Een gemiddeld Nederlands huishouden is meer dan 50 procent van het inkomen kwijt aan vaste lasten: de huur of hypotheek is daarvan de grootste kostenpost. Wil je slim zijn met geld? Denk dan na over je hoe je woont.

Wist je dat Spaarvader nu ook een nieuwsbrief heeft? Schrijf je in en ontvang gratis elke week de beste artikelen en bespaartips!

Lees ook: “De belangrijkste financiële keuze van je leven” en “Monday Money Myths: “Ik zit vast aan mijn hoge woonlasten”

3. Ze doen geen aankopen met krediet of een lening
Een auto met nul procent rente op de financiering? Een extra hypotheek afsluiten voor een verbouwing? Of meubilair kopen op afbetaling? Mensen die goed zijn met geld blijven hier ver van. Van de mensen die wel geld lenen voor een aankoop doet 31 procent dat voor een auto or motor. Dan komen we weer terug bij punt 1 hierboven. Als je niet het aankoopbedrag kan sparen, dan is het zeker geen goed idee om het op afbetaling aan te schaffen.

Rekenvoorbeelden van de Wehkamp bij het betalen met krediet. Let op de rente van 14 (!) procent.

4. Ze kopen geen luxeproducten
Misschien kwam jij de eerste drie punten nog ongeschonden door, maar hier moeten veel mensen toch kleur bekennen. Lezers van deze blog weten misschien dat ik in mijn huis een stuk of wat Philip Hue-lampen heb gehangen. Leuk spul, maar pure luxe natuurlijk. Net als designer- of merkkleding. Maar ook veel producten waarvan je misschien niet eens doorhebt dat je teveel geld uitgeeft. Een ronde box in plaats van een vierkante, omdat je hem zo leuk vindt. Een eettafel van 1500 euro in plaats van 750 euro, een wasmachine van 600 euro in plaats van 350 euro, een tv van 1800 euro in plaats van 900 euro, de lijst gaat maar door. Luxe is (meer) geld uitgeven aan spullen die je eigenlijk niet helemaal nodig hebt.

Lees ook: “De beste bespaartip die er is

5. Ze hebben geen dure abonnementen
Mensen die goed zijn met geld zijn op de hoogte van waar hun geld heengaat. Ze hebben geen abonnementen op de loterij, tijdschriften of een attractiepark, maar betalen gewoon als ze een keer iets nodig hebben. Ze gaan elk jaar actief op zoek naar kortingen en weten op die manier kleine besparingen op elkaar te stapelen. In totaal kan dat je duizenden euro’s per jaar schelen.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”

6. Ze plannen geen dure bruiloften
Een gemiddelde bruiloft kost al gauw 12.000 tot zelfs 18.000 euro. Sommige mensen geven zelfs 25.000 euro uit. Dat zijn enorme bedragen. Mensen die slim zijn met geld kiezen ervoor om een meer bescheiden bruiloft te organiseren en besparen op materiële zaken, omdat ze meer waarde hechten aan de emotionele waarde van dingen. Zo kan je bijvoorbeeld besparen op bloemen maar extra geld uitgeven voor mooie foto’s. Of je organiseert het op een goedkopere locatie maar besluit wel samen met de families te dineren.

Heb jij geldtips om rijk mee te worden? Ken jij mensen in je omgeving die één van deze tips wel of juist niet toepassen? Deel je ervaring in de commentaren!


Geef een reactie