Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

Sommige mensen hebben veel geld. Wat is hun geheim? Nou, voornamelijk dat ze dingen niet kopen. Welke dingen? Ik geef je er zes.

1. Ze kopen geen nieuwe auto’s
Kan jij je een nieuwe auto veroorloven? Vast wel. Je hebt al een nieuwe Toyota Aygo voor 12.000 euro. In Nederland worden jaarlijks honderdduizenden nieuwe auto’s gekocht, maar mensen met veel geld rijden meestal in een zuinige auto. Nieuwe auto’s verliezen een flink deel van hun waarde zo gauw je de eerste kilometers rijdt. Na het eerste en tweede jaar gaat daar weer een aardig percentage vanaf. Dat geld gaat in rook op.

In Nederland werden in 2018 zo’n 440.000 nieuwe auto’s verkocht.

Bron: Auto Internationaal

2. Ze kopen geen huizen met maximale hypotheek
Hoge woonlasten eten een flink deel van je salaris op. Hoewel in Nederland sinds de financiële crisis door de overheid strengere hypotheeknormen zijn opgelegd aan de banken, betalen veel mensen zich nog steeds maandelijks blauw aan hun huur of hypotheek. Een gemiddeld Nederlands huishouden is meer dan 50 procent van het inkomen kwijt aan vaste lasten: de huur of hypotheek is daarvan de grootste kostenpost. Wil je slim zijn met geld? Denk dan na over je hoe je woont.

Lees ook: “Drie tips als je extra op je hypotheek gaat aflossen

3. Ze doen geen aankopen met krediet of een lening
Een auto met nul procent rente op de financiering? Een extra hypotheek afsluiten voor een verbouwing? Of meubilair kopen op afbetaling? Mensen die goed zijn met geld blijven hier ver van. Van de mensen die wel geld lenen voor een aankoop doet 31 procent dat voor een auto or motor. Dan komen we weer terug bij punt 1 hierboven. Als je niet het aankoopbedrag kan sparen, dan is het zeker geen goed idee om het op afbetaling aan te schaffen.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Rekenvoorbeelden van de Wehkamp bij het betalen met krediet. Let op de rente van 14 (!) procent.

4. Ze kopen geen luxeproducten
Misschien kwam jij de eerste drie punten nog ongeschonden door, maar hier moeten veel mensen toch kleur bekennen. Lezers van deze blog weten misschien dat ik in mijn huis een stuk of wat Philip Hue-lampen heb gehangen. Leuk spul, maar pure luxe natuurlijk. Net als designer- of merkkleding. Maar ook veel producten waarvan je misschien niet eens doorhebt dat je teveel geld uitgeeft. Een ronde box in plaats van een vierkante, omdat je hem zo leuk vindt. Een eettafel van 1500 euro in plaats van 750 euro, een wasmachine van 600 euro in plaats van 350 euro, een tv van 1800 euro in plaats van 900 euro, de lijst gaat maar door. Luxe is (meer) geld uitgeven aan spullen die je eigenlijk niet helemaal nodig hebt.

Lees ook: “Levensstijl inflatie: de reden dat je evenveel verdient als je uitgeeft

5. Ze hebben geen dure abonnementen
Mensen die goed zijn met geld zijn op de hoogte van waar hun geld heengaat. Ze hebben geen abonnementen op de loterij, tijdschriften of een attractiepark, maar betalen gewoon als ze een keer iets nodig hebben. Ze gaan elk jaar actief op zoek naar kortingen en weten op die manier kleine besparingen op elkaar te stapelen. In totaal kan dat je honderden of duizenden euro’s per jaar schelen.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”

6. Ze plannen geen dure bruiloften
Een gemiddelde bruiloft kost al gauw 12.000 tot zelfs 18.000 euro. Sommige mensen geven zelfs 25.000 euro uit. Dat zijn enorme bedragen. Mensen die slim zijn met geld kiezen ervoor om een meer bescheiden bruiloft te organiseren en besparen op materiële zaken, omdat ze meer waarde hechten aan de emotionele waarde van dingen. Zo kan je bijvoorbeeld besparen op bloemen maar extra geld uitgeven voor mooie foto’s. Of je organiseert het op een goedkopere locatie maar besluit wel samen met de families te dineren.

Lees ook: “Hoeveel geld hebben anderen van jouw leeftijd gespaard?

Heb jij geldtips om rijk mee te worden? Ken jij mensen in je omgeving die één van deze tips wel of juist niet toepassen?

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 5 reacties.

 1. Angelique

  Beste Spaarvader,

  Vandaag je blog ontdekt. Leuke stukjes schrijf je! In dit stukje ben ik het echter niet eens met punt 4. Waarom is iemand die zichzelf af en toe wat luxe gunt niet goed zijn met geld? Waar dient geld volgens jou voor? Ik ben begin 50, mijn huis is afbetaald, 10% van het inkomen gaat naar goede doelen en er wordt maandelijks zo’n €1300,- gespaard. Ik gun mezelf en anderen graag af en toe wat luxe en vind mezelf nog steeds goed met geld. Ik moet er niet aan denken, om met een vette bankrekening dood te gaan en terugkijkend moeten concluderen, dat ik niet genoeg heb genoten. Bovendien is een wasmachine van €600,- niet persé een slechtere keuze dan eentje van €350,-. Ik kijk ook naar de kwaliteit. Hoe lang gaat hij mee, wat verbruikt hij en hoeveel past erin? Als mijn dekbedden er niet in passen, dan moet ik er jaarlijks mee naar de wasserette. Maar goed, dat ik mijn kijk op geld.

  Hartelijke groet,
  Angelique

 2. Lies

  Als je een positieve beleving wil geven met je huwelijk, bespaar dan niet op eten. Het kost een aardige hap uit het budget maar jaren later zal men nog schande spreken als men met honger van tafel gegaan is…
  Als je klassieke stuks van merkkleding koopt en je verzorgt deze correct, dan kan je stukken tot 15 jaar dragen. Dan is het dure stuk toch heel wat goedkoper berekend over de jaren heen. Als het dan nog in solden gekocht werd, dan is het een super go.

 3. M

  Ik kan eigenlijk niets van luxe bedenken in mijn huis, op de airfryer na. Die heeft mijn man speciaal aangeschaft zodat we in een keer al het eten kunnen bereiden voor de hele week. En hij gebruikt hem ook als hij bv alleen thuis is en kip of friet wil eten.

 4. Ik kan me er grotendeels in vinden, alleen de ‘luxe’ van de duurdere aankoop zie ik genuanceerder. Ik koop veel tweedehands, maar kies bij nieuwe aankopen bewust voor iets duurders van goede kwaliteit. Dus wel die massief houten tafel, waar ik hopelijk héél lang mee doe. Daar spaar ik met liefde wat langer voor door, wat me meteen de kans geeft om goed na te denken of een product echt bij me past. Wel zo duurzaam ook.

Geef een antwoord