Zes dingen die je niet moet doen als je je kinderen met geld wil leren omgaan

Zes dingen die je niet moet doen als je je kinderen met geld wil leren omgaan

Wat leer jij je kinderen eigenlijk over geld? Geef jij zakgeld? Deze zes dingen moet je voorkomen als je ze wilt dat ze later een financieel gezond leven leiden.

1. Overal ja tegen zeggen
Het is verleidelijk om uit liefde voor je kinderen offers te brengen. Maar het is niet slim om dat ten koste van jezelf te doen. Studeren is duur, net als rijlessen of sommige hobby’s. Balanceer de wensen van je kinderen met je eigen financiële situatie. Praat met ze. Kinderen hebben vaak geen idee van wat dingen kosten. Daarnaast moet je je realiseren: liefde is niet hetzelfde als cadeaus geven.

2. Producten meteen kopen
Jonge kinderen moeten leren dat er een verschil is tussen producten die noodzakelijk zijn en producten die eigenlijk luxe zijn. Leer ze dat een impuls of wens kan verdwijnen na één of twee dagen. Laat ze bijvoorbeeld hun gewenste aankoop opschrijven. Als ze het na een bepaalde tijd nog steeds willen hebben, dan krijgen ze het.

Lees ook: “Sparen: de regel van vijfhonderd

3. Basisvaardigheden vergeten aan te leren
Het is belangrijk dat je uitgebreid stilstaat bij concepten die voor ons vanzelfsprekend zijn. Wat is salaris, wat is schuld en wat is een lening? Wat is rente of korting? Kan je producten kopen zonder dat je ergens het geld voor hebt en is dat slim?

4. Alleen de volwassenen betrekken bij grote financiële beslissingen
Een vakantie plannen heeft ook een financieel gedeelte. Hetzelfde geldt voor de aankoop van een nieuwe auto of meubilair. Leg kinderen het verschil uit tussen de verschillende opties. Ook als het gaat om het budget waarbinnen je zoekt. Zo leren ze over de waarde van geld en weloverwogen financiële beslissingen nemen.

5. Alles voor je kinderen betalen
Zakgeld is een krachtig middel om te leren over geld. Laat je kinderen zelf (mee)betalen voor producten. Een kind dat op de middelbare school zit hoeft niet het hele bedrag voor een nieuwe telefoon op te hoesten, maar kan wel bijdragen. Zo heeft hij of zij ook recht van inspraak op het model dat wordt aangeschaft.

Lees ook: “Zes producten die mensen die goed zijn met geld niet kopen

6. Geld als een taboe behandelen
Door onderwerpen te mijden creëer je alleen maar meer interesse. Wanneer een kind van een bepaalde leeftijd is, krijg je van je ouders “het” gesprek. Wees ook vanaf een passende leeftijd open over geld, budgetten, sparen en uitgaven.

Hoe leer jij je kinderen over geld? Vertel het in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord