Vijf veranderingen waardoor jij in 2020 meer geld hebt

Vijf veranderingen waardoor jij in 2020 meer geld hebt

Misschien krijg jij in 2020 wel meer geld dankzij de overheid. Ik heb de belangrijkste veranderingen voor je verzameld en ik geef je twee tips zodat je geen geld laat liggen!

Belastingschijven van 3 naar 2
De inkomstenbelastingen worden door middel van “schijven” berekend. Dat betekent dat je in 2020 over de eerste 68.507 euro salaris minder belasting betaalt dan over alles daarboven. Deze versimpeling van het belastingsysteem betekent dat de meeste mensen erop vooruit gaan! Het gaat om enkele honderden euro’s per jaar.

Inkomstenbelastingen door de jaren heen. Bron: Rijksoverheid.

Kinderopvangtoeslag stijgt
De regering probeert door middel van meerdere maatregelen de burgers mee te laten profiteren van de aanhoudende groei van de economie. De kinderopvangtoeslag stijgt, waardoor het goedkoper wordt om kinderen op te laten vangen terwijl je werkt. Kijk voor een proefberekening op de site van de Belastingdienst. In ons geval (twee kinderen twee dagen per week) gaat het om 20 euro per maand.

Zorgtoeslag stijgt
De maximale zorgtoeslag voor voor alleenstaanden stijgt 60 euro en die voor partners stijgt met 84 euro. Om recht te hebben op zorgtoeslag mag je toetsingsinkomen niet te hoog zijn, zie de tabel hieronder.

Inkomensgrenzen zorgtoeslag door de jaren heen. Bron: Belastingdienst.

Kindgebonden budget stijgt
Meer gezinnen krijgen hier recht op, anderen krijgen meer geld. Net als de bovenstaande toeslag zijn de bedragen van jouw persoonlijke situatie afhankelijk. Voor mij geldt dat wij nu ineens recht hebben op kindgebonden budget, terwijl wij dat voorheen niet hadden. Een meevaller van enkele honderden euro’s per jaar! Ook hier is een proefberekening beschikbaar.

Vermogensbelasting daalt
Dankzij verlaging van de vermogensbelasting worden spaarders door de overheid beloond. De afgelopen jaren waren er veel klachten van mensen dat de belasting die werd gerekend over hun spaargeld hóger was dan de rente die ze kregen op hun spaarrekening. Hierdoor werd je spaargeld elk jaar minder (om nog maar niet te spreken van de inflatie, die je koopkracht nog verder deed afnemen).

Een van de manieren om meer rendement uit je spaargeld te halen is door te gaan beleggen. Lees “Beleggingsupdate december

Hieronder een proefberekening voor een alleenstaande met 50.000 euro vermogen. Voor partners is overigens de eerste 61.692 euro vrijgesteld van belasting.

Vergelijking vermogensbelasting 2019 en 2020 voor een alleenstaande met 50.000 euro. Bron: Robeco.

Tip: zorg dat je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt
Ga naar Mijn Toeslagen en controleer al je gegevens. Kijk met name of je de uren en prijzen voor de kinderopvang in 2020 correct hebt doorgegeven, net als je huur (als je huurt).

Tip: levensstijl inflatie
Gaat je inkomen omhoog dankzij nieuwe wetgeving? De kans is groot dat dit geld “vanzelf” opgaat aan meer boodschappen, nieuwe kleding of hogere huishoudelijke uitgaven. Bekijk je budgetten van 2019 en pas ze aan voor 2020. Kijk en overleg met je partner waar je eventuele extra inkomsten aan wil uitgeven. Als je in 2019 goed kon rondkomen, geef dan eventuele tegenvallers uit aan een spaardoel!

Lees het verhaal van Jan Bakker: “Wij hebben 88.000 euro spaargeld

Hoeveel ga jij erop vooruit in 2020? Weet je al waar je het geld aan wilt gaan uitgeven? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord