Vijf slechte geldgewoontes die je beter vandaag dan morgen kunt opgeven

Vijf slechte geldgewoontes die je beter vandaag dan morgen kunt opgeven

Het gaat niet over besparingen van een paar euro, maar over gewoontes die jou tegenhouden een vermogen op te bouwen. Start vandaag met het herkennen en aanpakken van deze gewoontes om gelukkiger én rijker te worden.

1. Een onvoldoende groot buffer hebben

Een noodfonds aanleggen is de eerste stap in het op orde brengen van je financiën. Een noodfonds of buffer beschermt je tegen plotselinge gebeurtenissen. Het zorgt ervoor dat je niet in de problemen komt als er iets gebeurt. Het is één van de stappen naar financiële onafhankelijkheid. Als je geen buffer hebt en dus geen geld achter de hand houdt, kan je misschien geen eten meer betalen als je wasmachine stuk gaat. De grootte van je buffer hangt af van je uitgaven en hoe goed je plant. Een buffer van bijvoorbeeld 5000 euro is een goede start.

Lees ook: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

2. Geen budget hanteren of je er niet aan houden

Veel mensen kopen gewoon spullen op basis van hun wensen en emotionele staat. Een budget voor uitgaven is daarbij meestal ongeveer de hoeveelheid geld die op hun bankrekening staat. Als de rekening leeg is, is het budget bereikt. Dat is natuurlijk geen gezond financieel beleid. Daarnaast kan je ook simpelweg je eigen budgetten negeren. Honderd euro per maand voor kleding? Je blijkt er ineens driehonderd uit te hebben gegeven. Schouders ophalen en verder, toch?

Nou, niet dus. Een budget stel je vast zodat je niet al je geld elke maand uitgeeft. Anders is die salarisverhoging straks ongemerkt al weer opgemaakt. Dat heet overigens levensstijlinflatie. Bijna iedereen heeft er last van. Geen wonder, want het kapitalisme van de 21e eeuw is gebouwd op de aanname dat er altijd groei moet zijn, van zowel productie als consumentenuitgaven. Toch betekent dat niet dat jij elke maand meer moet uitgeven dan je achteraf wenselijk vindt.

3. Niet plannen voor grote uitgaven en dure maanden

Goed, je hebt een noodfonds en enkele budgetten vastgesteld (bijvoorbeeld voor kleding en de boodschappen). Nu is er nog een belangrijke slechte geldgewoonte die je moet overwinnen. Die van de grote uitgaven.

Sommige producten zijn bepaalde maanden in de aanbieding. Welke producten zijn deze maand in de aanbieding? Check de koopjeskalender!

Ik maakte het zelf mee, het derde jaar dat ik mij verdiepte in mijn financiën. Ineens realiseerde ik me waarom onze uitgaven hoog bleven: het waren allemaal zogenaamde eenmalige dingen. Een nieuwe bank, de tuin laten veranderen, een elektrische fiets, een nieuwe auto, noem maar op. Je houdt een tijd lang geld over en besluit dat uit te geven aan jullie volgende grote wens. Toch vergeten heel veel mensen, Spaarvader inclusief, hier een belangrijke stap. Plannen. Hoeveel geld ben jij van plan dit jaar aan je huis uit te geven? Houd je daar dan ook aan. Hoeveel geld mag de vakantie kosten? En die van volgend jaar? Zet dan elke maand een passend bedrag opzij. Koop dus niet gewoon iets omdat je het je kunt veroorloven.

Lees ook: “Welke spaarpotjes heeft Spaarvader?

4. Impulsaankopen doen

Het doet pijn om toe te geven dat je iets hebt gekocht dat je eigenlijk niet nodig hebt. Liever rechtvaardig je het. Misschien gebruiken we het voor die ene situatie of ga ik dat shirt volgende zomer wél dragen. Leer herkennen wanneer je humeur of je emoties invloed hebben gehad op je aankopen.

Dat is overigens in bijna alle situaties: als ik met honger naar de supermarkt ga kom ik steevast terug met meer snacks. Als je je een beetje “down” voelt kan je kiezen om te gaan shoppen zodat je je beter voelt. Maar daarmee geef je onnodig geld uit én pak je het onderliggende probleem niet aan. Denk niet alleen aan kleine uitgaven, maar ook aan grote. Waarom willen jullie eigenlijk een grotere auto? Voldoet de oude niet meer of wil je gewoon meedoen met de rest van de buurt?

5. Omgaan met geld zien als een talent in plaats van een vaardigheid

Mensen die goed zijn met geld zijn niet zo geboren. Omgaan met geld is geen genetische eigenschap. Geld bestaat sowieso pas zo’n 5000 jaar. Het is ook gemakkelijk om te denken dat alleen rijke mensen goed met geld om kunnen gaan. Veel mensen die moeten leven van een lager salaris zijn veel beter in budgetteren dan mensen met een topsalaris. Puur uit noodzaak. En dat is precies hoe jij ook beter kunt worden in omgaan met geld: maak het een prioriteit. Lees blogs, abonneer je op nieuwsbrieven, houd je financiën tot op de cent nauwkeurig bij en leer gaandeweg.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een antwoord