Vier tips om 2020 financieel fit te beginnen

Vier tips om 2020 financieel fit te beginnen

De overgang naar een nieuw jaar betekent ook de kans om je goede voornemens ten uitvoer te brengen. Daarnaast is het slim ook stil te staan bij 2019. Ik geef je vier tips om snel en gericht je voor te bereiden op een financieel topjaar!

1. Plan een moment om 2019 financieel te evalueren en te vieren
Het is een bewezen strategie om even stil te staan bij de evaluatie. David Allen noemt het een review in zijn boek “Getting Things Done” en krijgt navolging van Rick Pastoor in “GRIP”. Zij noemen specifiek ook je financiën als onderdeel van een regelmatige check. Welk mooier moment om te starten dan nu? Kies een moment dat je even rust hebt en neem er echt minstens een uur de tijd voor. Deze tijd betaalt zich terug in geld het komende jaar! Ik leg je uit wat belangrijk is bij de evaluatie van een financieel jaar.

Bekijk je inkomsten en uitgaven: zoek naar bijzonderheden. Waarom heb je dit jaar zoveel geld uitgegeven bij die supermarkt? Wat zijn jullie nu meer gaan kopen? En zijn die kledinguitgaven normaal of is dat omdat je een nieuw pak moest hebben voor die ene bruiloft? Hebben we écht vijftien keer patat gehaald? Zorg dat je er echt in duikt en schrijf voor jezelf kort enkele conclusies op.

Bij twee op de drie stellen houdt een van de partners zich het meest met de geldzaken bezig. Wel bespreken partners de geldzaken regelmatig; 80 procent doet dit maandelijks of vaker.

Bron: Nibud.

Kijk ook naar het grotere plaatje: hebben jullie vooruitgang geboekt in jullie financiële doelen? Is er bijvoorbeeld geld gespaard voor de kinderen, zoals je je had voorgenomen? Geniet van de voortgang en vier de doelen die je gehaald hebt. Dat motiveert voor volgend jaar!

2. Stel budgetten vast
Op basis van je evaluatie van 2019 kan je nu budgetten vaststellen voor 2020. Ik raad je aan in ieder geval een budget vast te stellen voor “plezier”-uitgaven. Dat zijn bijvoorbeeld uitgaven aan kleding, uit eten gaan, de bioscoop en hobby’s. Wij budgetteren ook uitgaven in en rondom ons huis (meubilair en verbouwingen). Het kan ten slotte ook nuttig zijn om een budget voor de boodschappen in te stellen.

Werken jullie met budgetten? Welke budgetten heb je? Laat het weten in de commentaren!

3. Kies waar je voor wilt sparen
Daarnaast kan je alvast spaardoelen opstellen: hoeveel ga je per maand opzij zetten om van op vakantie te kunnen? En hoeveel zet je opzij om extra op de hypotheek af te lossen, om zonnepanelen van te kopen of voor de kinderen? Wees slim: stel automatische overboekingen naar je spaarrekening in. Zo hoef je er niet meer aan te denken. Ik werk sinds enkele maanden met digitale spaarpotjes op onze spaarrekening. Echt leuk! Je ziet in één oogopslag hoeveel geld je gespaard hebt voor welk doel: de kinderen, een nieuwe auto of voor het jaarlijks aflossen van je zorgverzekering.

Ik check maandelijks mijn spaardoelen. Bekijk hier alle spaarupdates.

4. Bereid je financiële overzicht voor op 2020
Je bent bijna klaar. Nu is het zaak om je financiële overzicht zó klaar te maken dat je gemakkelijk en snel je transacties kunt verwerken. Ik doe het in Excel, maar een papieren administratie of een digitaal programma kunnen ook goed werken. Voor mij betekent dit: nieuwe tabbladen aanmaken voor het overzicht 2020 en de transacties van 2020, net als het opschonen van de categorieën die ik bijhoud. Als laatste type ik de nieuwe budgetten naast elke categorie.

Een screenshot van mijn financiële overzicht voor 2020, nu nog leeg.

Ik ben klaar voor 2020, het beloofd een financieel mooi jaar te worden. Ons belangrijkste doel is om levensstijlinflatie geen kans te geven en onze uitgaven zo veel mogelijk hetzelfde te houden. Of dat gaat lukken is met stijgende prijzen en opgroeiende kinderen zullen we zien!

Wat doe jij om je voor te bereiden op het financiële jaar van 2020? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord