Je bekijkt nu Vier manieren om eerder met pensioen te kunnen gaan

Vier manieren om eerder met pensioen te kunnen gaan

Wat is jouw verwachte pensioenleeftijd? 67 jaar? Of nog ouder? Ben jij van plan om tot die leeftijd te werken? Er zijn manieren om eerder te kunnen stoppen. Ik geef je er vier.

Pensioen. Afhankelijk van wie je het vraagt is het een soort hemel waarbij je ein-de-lijk het leven kan leiden waarvoor je jaren hard hebt gewerkt, of een soort eindstation waarbij je alleen nog maar achter de geraniums zit. Wat ook jouw idee is, het mag duidelijk zijn dat je in Nederland steeds later met pensioen gaat. De huidige wetgeving koppelt de pensioenleeftijd aan de gemiddelde leeftijdsverwachting en pas vijf jaar voordat je met pensioen gaat wordt deze vastgezet. Iedereen gaat steeds later met pensioen, blijkt ook uit onderzoek. Dat betekent dat een dertiger misschien wel tot z’n tweeënzeventigste zal moeten werken. Daar heb ik geen zin in. Jij ook niet? Dan is het nu tijd om daarover na te gaan denken.

Tot 2006 ging meer dan 25% vóór hun 59e met pensioen. In 2017 was dit slechts 5,6%. Bron: CBS.

1. Lijfrenteverzekeringen, koopsompolissen, banksparen en beleggingsrekeningen
De overheid biedt de mogelijkheid om belastingvrij te sparen voor je pensioen. Hoe dat werkt? Nou, je mag een bepaald bedrag elk jaar in zo’n product stoppen en dat geef je aan bij je belastingaangifte. Dan krijg je de betaalde inkomstenbelasting terug. Het bedrag dat je elk jaar op deze manier mag sparen heet de “jaarruimte”. Er zijn veel sites waar je je jaarruimte kunt berekenen. Verdiep je goed in deze producten voordat je eraan begint: vaak zijn er voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld: het geld is pas op een bepaald moment beschikbaar, je mag één keer of meerdere keren geld inleggen en het risico dat je loopt is ook heel verschillend.

“Je kan het jong zijn niet uitstellen tot je met pensioen gaat.”

Philip Larkin

2. Je hypotheek extra aflossen
Door je hypotheek extra af te lossen krijg je dubbel of zelfs driedubbel voordeel voor je pensioen. Ten eerste dalen je hypotheeklasten. Dat is handig, want zo kan je misschien eerder met pensioen omdat je het gat tot aan de start van je AOW gemakkelijker kan overbruggen. Ten tweede kan je misschien besparen op de vermogensbelasting, de risico-opslag op je hypotheekrente kan misschien omlaag of je krijgt misschien recht op meer zorgtoeslag. Ten derde kan je de daling van je hypotheeklasten gebruiken om nog meer op je hypotheek af te lossen of om op een andere manier te sparen om het gat tot aan je pensioen te overbruggen.

Lees ook: “Drie tips als je extra op je hypotheek gaat aflossen

3. De overwaarde van je huis gebruiken
Om je overwaarde te verzilveren kan je simpelweg je huis verkopen. Vooral als je dicht bij je pensioenleeftijd bent en al langer in je huidige huis woont zul je waarschijnlijk een flink bedrag vrijmaken. Hier zitten voor- en nadelen aan. Een nadeel is natuurlijk dat je je huis verkoopt. Misschien woon je wel erg prettig of wil je gewoon niet weg. Een voordeel is dat je goedkoper kunt gaan wonen en misschien jaren eerder kan stoppen met werken. Je kan overigens ook in overleg met de bank misschien op een andere manier de overwaarde van je huis omzetten in euro’s, maar dan betaal je waarschijnlijk wel voor dit privilege.

4. Zelf sparen voor je pensioen
Het voordeel van zelf sparen zonder gebruik te maken van de producten uit tip 1 is dat je op elk moment kan beschikken over je geld. Dat is een groot goed, want er zitten geen voorwaarden aan hoe jij je spaargeld wil gebruiken. Ja, je zult misschien vermogensbelasting moeten betalen als je boven de norm (2019: zo’n 60 000 euro) uitkomt. Je kiest echter zelf precies hoe je spaart: de spaarrente is op dit moment laag, maar misschien wil je gebruik maken van deposito’s. Ik koos ervoor te beleggen. In mijn serie “Spaarvader belegt” vertel ik je hier meer over.

Lees ook: “Hoe je recessie-proof belegt voor je pensioen, deel 1” en
Hoe je recessie-proof belegt voor je pensioen, deel 2

Wil jij eerder met pensioen? Of werk je juist langer door? Heb je eigenlijk hier wel eens over nagedacht? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Lauren

    De vermogensgrens van 60.000 die je noemt, geldt alleen wanneer je een fiscaal partner hebt. Als alleenstaande is het de helft van dat bedrag 😉

Geef een antwoord