Hoe houd je je inkomsten en uitgaven bij?

Hoe houd je je inkomsten en uitgaven bij?

Heb jij een huishoudboekje? Of noem je het een kasboek? Gebruik je een papieren boekje of een Excel-sheet? Of een digitale app die alle transacties automatisch uit je bankrekening kan lezen? Ik vertel je alles over het bijhouden van je inkomsten en uitgaven.

Wist je dat minstens 40 procent van de huishoudens moeite heeft het overzicht over hun financiële administratie te bewaren? Als je dit leest gok ik dat je misschien wel je financiën bijhoudt, maar misschien wil jij wel weten hoe jouw administratie het sneller en efficiënter kan.

25 procent van de huishoudens heeft nog nooit een financieel overzicht gemaakt.

Bron: Nibud

Wat houd je bij?
Er zijn een heleboel verschillende cijfers en getallen die je zou kunnen bijhouden in je financiële administratie, maar het absolute minimum moeten je inkomsten en uitgaven zijn. Dat betekent dat je een lijst maakt van alle transacties die je doet elke maand (of week) en dat splitst naar inkomsten en uitgaven. Een volgende stap zou zijn om deze inkomsten en uitgaven per categorie bij elkaar op te tellen. Voorbeelden van categorieën zijn: kleding, eten en drinken, kapper en verzorging, abonnementen en verzekeringen. Door de totalen van deze categorieën bij elkaar op te tellen kan je gemakkelijk zien waar je geld naartoe gaat en ook de maanden met elkaar vergelijken. Zo zie je in één oogopslag of je een bepaalde maand veel of weinig geld hebt uitgegeven en waaraan.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen

Papieren huishoudboekjes of kasboeken
Het bijhouden van kasboeken is een taak die al duizenden jaren door de mens wordt uitgevoerd. Ons hoofd is nu eenmaal geen betrouwbare databank als het gaat om grote hoeveelheden cijfers. De oudste kasboeken waren kleitabletten die met een beitel werden bewerkt. Tegenwoordig koop je gewoon een boekje in de winkel. Creëer meerdere kolommen als je wil werken met categorieën of gewoon twee kolommen als je alleen je inkomsten en uitgaven wilt bijhouden. Gebruik een rekenmachine om de totalen op te tellen en je eerste kasboek is klaar!

 • Voordeel: lage drempel om te beginnen je financiën bij te houden
 • Voordeel: geen digitale vaardigheden nodig
 • Voordeel: bijhouden is slechts het bijschrijven van inkomsten en uitgaven
 • Nadeel: veel schrijfwerk
 • Nadeel: kans dat je fouten maakt bij het overschrijven of uitrekenen van totalen

24 procent van de mensen met een financiële administratie houdt deze bij op papier.

Bron: “Financiële administratie in een digitaal tijdperk”, Nibud, 2018

Digitale huishoudboekjes of kasboeken
Er is op internet een enorm aanbod van digitale kasboeken. Er zijn gratis programma’s, betaalde programma’s, er zijn programma’s die je kunt downloaden en apps voor op je telefoon. Om wijs te worden in deze jungle is het belangrijk je voorkeuren te weten: ben je bereid te betalen? Wil je zelf je transacties kunnen indelen of moet het automatisch gebeuren? Wil je online of offline werken? Het platform Wijzer in Geldzaken heeft een handige tool waar je een selectie kunt maken. Sinds de Nederlandse invoering van de Europese PSD2-wetgeving in februari 2019 kan je apps toestemming geven om automatisch je transacties uit te lezen en te categoriseren. De site van de ING heeft een mooie uitleg.

 • Voordeel: automatisch categoriseren van je inkomsten en uitgaven
 • Voordeel: snel je financiën updaten
 • Voordeel: gemakkelijk overzicht op verschillende manieren
 • Nadeel: voor sommige digitale middelen moet je wel digitaal vaardig zijn
 • Nadeel: sommige mensen voelen zich niet prettig bij het geven van toestemming voor het automatisch uitlezen van hun transacties. Dit is gelukkig niet bij elk digitaal huishoudboekje nodig.

Je huishoudboekje of kasboek in Excel
Spaarvader houdt zijn financiën bij in Excel. In een toekomstige blog zal ik je laten zien hoe ik dat doe en mag je mijn spreadsheet downloaden. Excel is, simpel gezegd, een programma met rijen en kolommen met vakjes waarin je waardes kunt invullen. Je kan in plaats van waardes ook formules typen in de vakjes. Er zijn honderden beschikbare formules en dat maakt Excel één van de meest geliefde en veelzijdige programma’s in Microsofts Office-pakket. Er is wel sprake van een leercurve: sommige mensen raken geïntimideerd door de mogelijkheden, maar wees niet bang. Er zijn op internet enorm veel plaatsen waar mensen je proberen wegwijs te maken. Om te beginnen in Excel zou je kunnen doen alsof het een papieren kasboek is en gewoon in de cellen de verschillende getallen kunnen typen met daarachter een omschrijving van de transactie. Gevorderde gebruikers zullen bepaalde functies (zoals SOM en GEMIDDELDE) gebruiken om een overzicht te creëren voor zichzelf. Expert-gebruikers kunnen draaitabellen, macro’s en voorwaardelijke opmaak gebruiken om alle functies die betaalde apps hebben na te bootsen.

 • Voordeel: de mogelijkheden zijn eindeloos, je creëert je eigen overzicht
 • Voordeel: zowel de beginnende als de expert-gebruiker kan hiermee aan de slag
 • Nadeel: niet als app op je telefoon beschikbaar
 • Nadeel: hoge leercurve

De belangrijkste tips nog even op een rijtje:

 • Deel je transacties in met categorieën en subcategorieën (zoals “variabele uitgaven” en “kleding en schoenen”)
 • Kies een kasboekje dat past bij jouw voorkeuren (betaald of gratis, digitaal of analoog?)
 • Houd al je transacties bij.

Hoe houd jij je financiële administratie bij? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. Kirsten

  Ik combineer.
  Een Excell spreadsheet voor het totale overzicht en een papieren kasboekje voor de dagelijkse uitgaven. Ik heb van de site van het Nibud de budgetplanner gedownload en aangepast naar mijn wensen.
  Het werkt goed en ik ben er ook graag mee bezig.
  Het creëert meer bewustwording en maakt het tot een uitdaging in spelvorm om alles kloppend te krijgen.

Geef een antwoord