Je bekijkt nu De beste bespaartip die er is

De beste bespaartip die er is

Één bespaartip die je rijk kan maken. Dat kan toch niet? Ga van “steeds een beetje maand overhouden aan het einde van je salaris” naar “mijn hypotheek is afgelost en ik ga met pensioen” met deze tip.

Er zijn duizenden bespaartips te bedenken. Er zijn strategieën, boeken en printblaadjes waar je je voortgang op kunt bijhouden. Maar, een tip zoals deze is er maar één van. Dit omvat namelijk alle het voorgaande en nog meer.

Leef beneden je stand

Vroeger hadden mensen je raar aangekeken als je dit advies volgde. Van de Egyptenaren tot de kasteelheren en van de Romeinen tot de aristocraten in de Gouden Eeuw: iedereen wil juist rijker lijken dan hij is. Ze droegen pruiken, maakten namaak-sieraden of Zo kan je bij een hogere sociale klasse horen. Tijden veranderen en dat moet jij ook doen. Het is anno 2019 het beste advies dat ik je kan geven en ik zal je uitleggen waarom dit de moeder van alle bespaartips is.

1. Minder uitgeven dan er binnenkomt
De eerste betekenis van “beneden je stand leven” is dat je niet al je geld uitgeeft. Dat betekent dat je maandelijks niet je volledige inkomen uitgeeft. Dit snappen veel mensen, maar dan blijven ze weer steken op de volgende stap. Ook op jaarbasis moet je namelijk minder uitgeven dan er binnenkomt. Je kunt dus wel mooi sparen elke maand voor een nieuwe auto, dure vakantie of designerkleding, maar dan heb je aan het einde van het jaar alsnog je volledige salaris uitgegeven. Dus: maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en zorg dat je per maand én per jaar geld overhoudt.

Lees ook: “Hoe houd jij je inkomsten en uitgaven bij?

2. Minder uitgeven dan je sociaal-economische gelijken
Hier komt de kracht van deze geldtip pas echt om de hoek kijken. Het is ontzettend gemakkelijk om je beeld van geld te laten kleuren door je sociale cirkel. Als je vrienden, familie en buren allemaal geld uitgeven aan dure auto’s, kleding en kinderwagens, verandert je geld mindset. Je zult het vanzelfsprekender vinden om óók een merk-kinderwagen te kopen. Dit gebeurt onbewust: je hersenen zullen je misschien niet eens wijzen op de mogelijkheid om een product tweedehands aan te schaffen, omdat het gewoon niet voorkomt in je dagelijks leven.

Loskomen van je sociale groep als het gaat om je geldgewoontes is moeilijk. Het kan voelen alsof je jezelf tekort doet. Je buren gaan wekelijks uit eten en jij niet. Je familie gaat op dure safari’s en jij niet. Je vrienden hebben een gloednieuwe auto en jij niet. Je kan het gevoel krijgen dat je jezelf teveel ontzegt door deze uitgaven niet te doen. Dat is niet waar. De beste manier om je perspectief te verschuiven van subjectief (gericht op je eigen sociale kring) naar objectief (gericht op de maatschappij als geheel) is door eens te kijken naar onderzoeken van bijvoorbeeld het Nibud of het CBS.

Het CBS maakte een prachtige visualisatie waarmee jij kan bepalen wat eigenlijk “je stand” is. De oranje balken zijn huishoudens met dezelfde samenstelling als Spaarvader. Bron: CBS

Voorbeeld 1: kleding en meubilair
Het Nibud noemt kosten voor kleding, schoenen, meubilair, elektrische apparaten, vakanties en onderhoud van je huis en tuin “reserveringsuitgaven”. Wist je dat een tweepersoonshuishouden met 1,5 keer modaal inkomen en een hoge hypotheek (zo’n 900 euro) per maand gemiddeld 935 euro aan reserveringsuitgaven heeft? Maar dat een tweepersoonshuishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur slechts 415 euro aan reserveringsuitgaven heeft? Hoe kunnen deze twee vergelijkbare huishoudens meer dan 500 euro per maand verschillen in dit type uitgaven?

Een modaal inkomen is in Nederland zo’n 2250 euro netto per maand.

Bron: Nibud

Voorbeeld 2: boodschappen
Nog een voorbeeld: het Nibud noemt de boodschappen, kapper, drogist en cadeautjes “huishoudelijke uitgaven”. Een éénpersoonshuishouden dat 1,5 keer modaal verdient en een gemiddelde hypotheek heeft, geeft zo’n 433 euro uit aan huishoudelijke uitgaven. Een éénpersoonshuishouden dat dat modaal verdient en een gemiddelde huur betaald, slechts 353 euro. Hoe weten deze tweede persoon 80 euro per maand te besparen?

Nog een voorbeeld? Je woonlasten. Ik schreef hier twee artikelen over:
De belangrijkste financiële keuze van je leven
Monday Money Myths: “Ik zit vast aan mijn hoge woonlasten”

Het is dus belangrijk om je te realiseren dat er in Nederland een heleboel mensen zijn die, omdat ze minder te besteden hebben, maandelijks veel minder uitgeven dan jij. Toch leiden al deze mensen een prima leven. Je zou ze niet op straat herkennen, maar ze weten per maand honderden euro’s minder uit te geven dan jij. Als jij op een vergelijkbare manier zou gaan leven (onder je stand dus), zou je misschien jaren eerder met pensioen kunnen. Je zou minder kunnen gaan werken, de studie van je kinderen kunnen betalen of een flink vermogen bij elkaar kunnen sparen.

Alle bespaartips hebben hiermee te maken: besparen op je telefoonabonnement, je boodschappen, je nieuwe auto of op je energierekening. Allemaal draait het om het aanpassen van je mindset rondom geld, stoppen jezelf te vergelijken met je sociaal-economische gelijken en starten met het maken van structurele besparen. Dat is de essentie van een beter financieel leven.

Merk jij ook dat je wordt beïnvloed door je omgeving als het gaat om geld? Op welke manier? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord