7 manieren om jezelf op het pad naar financiële vrijheid te zetten als twintiger

7 manieren om jezelf op het pad naar financiële vrijheid te zetten als twintiger

Tussen je twintigste en dertigste levensjaar kies je voor de eerste keer je eigen pad. Opleiding, baan, wonen. Wie zicht nu al verdiept in financiële vrijheid garandeert op de lange termijn succes.

Ik was 27 toen wij startten met sparen voor later. Nu, drie jaar later, zijn onze financiën goed onder controle. Zou ik willen dat ik eerder was begonnen? Ja, natuurlijk.

“Het beste moment om een boom te planten was twintig jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag.”

Voor twintigers deze zeven manieren om jezelf (en mij) later te kunnen bedanken. Ben je al twintig geweest? Het is nooit te laat om te beginnen!

Leer wat samengestelde rente en onderliggende waarde zijn

Samengestelde rente (ook wel rente op rente) is het effect van de rente op het oorspronkelijke bedrag plus de rente op de rente die je vorig jaar kreeg.

Hoe langer je geld laat groeien, hoe groter het effect van rente op rente.

Onderliggende waarde wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het kopen van een huis. Het kost je een boel geld, maar je krijgt er iets van waarde voor terug: het huis. Die kan je weer verkopen.

Op de beurs is onderliggende waarde ook belangrijk: waar beleg je eigenlijk in? Wat gebeurt er als de onderliggende waarde wegvalt, bijvoorbeeld omdat een bedrijf failliet gaat?

Lees ook: “Drie redenen waarom ik mij geen zorgen maak over mijn beleggingen

Voorkom slechte schulden

Wat zijn slechte schulden? Dat zijn schulden met hoge rentes of schulden waardoor je krediet (hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek) lager wordt.

Koop geen auto op afbetaling. Spaar en koop een kleine auto die je kunt betalen.

Schulden plaatsen je op een achterstand in deze belangrijke jaren van je leven.

Goede schulden zijn oké

Het is onmogelijk je eerste huis cash te betalen. Een hypotheek is een vorm van goede schuld. De onderliggende waarde (het huis) kan namelijk meer waard worden.

Een voorbeeld: onze hypotheek van zo’n 250.000 euro is inmiddels afgelost tot onder de 220.000 euro. De waarde van het huis is gestegen tot boven de 300.000 euro. Die 2,2 ton hypotheekschuld is dus “veilig”.

Studieschulden zitten er tussenin. Er zit weinig tot geen rente op, dat is veilig. Maar een grote studieschuld belemmert je bij het kopen van een woning.

Lees ook: “Drie tips zodat je niet te veel voor een nieuw huis betaalt

Spaar om te beleggen

Wie op zijn twintigste start met beleggen, hoe klein het bedrag ook is, vergaart een fortuin. Er wordt vaak gesproken over de gemiddelde 7 procent groei van de afgelopen honderd jaar: laten we voor de veiligheid uitgaan van 4 procent.

Lees ook: “Het belang van vroeg beginnen met sparen

Wie maandelijks 100 euro belegt heeft op zijn zeventigste meer dan een kwart miljoen. Beleg je 200 euro per maand, dan heb je meer dan een half miljoen.

Van dat geld is slechts een kwart door jou zelf ingelegd. De rest is rendement.

Voorbeeld: 500 euro per maand sparen (4 procent rente) tot je 65e. Hoeveel geld heb je vanaf elke startleeftijd? En hoeveel daarvan ie je eigen inleg?

Leen alleen het hoognodige

Dit geldt vooral voor studieschulden. Leen alleen als je zeker weet dat je met je toekomstige salaris het kunt terugbetalen. In Nederland heb je 15 of 35 jaar om het terug te betalen.

Terugbetalingsregels voor en na 2018 voor studieschuld. Bron: DUO.

Bij het kopen van een huis gelden sinds de financiële crisis van 2008 strengere regels voor banken. Ze mogen je niet meer zomaar een hele dure hypotheek proberen te verkopen.

Leen niet het maximale dat de bank je aanbiedt. Bekijk wat jullie nu en over tien jaar nodig hebben aan ruimte.

Lees ook: “Drie tips zodat je niet teveel voor een huis betaalt

Beperk levensstijl inflatie

In je twintiger jaren maak je een enorme ontwikkeling door in je inkomsten en uitgaven. Levensstijl inflatie is een gegeven.

Je sluit verzekeringen en abonnementen af, je koopt een auto of een huis, je krijgt een baan en ineens een flink salaris.

Het is verleidelijk om je uitgavepatroon aan te passen aan je nieuwe, hogere inkomsten. Lekker luxe leven.

Mensen die rijk zijn geworden, doen dat vaak mede door minder te consumeren. Omarm minimalisme. Geniet van de kleine dingen. Laat je niet verleiden tot dure aankopen omdat leeftijdsgenoten dat doen.

Lees ook: “Drie blokkades die dertigers tegenhouden goed met geld te worden

Wees geduldig

Als je twintig bent ligt de wereld aan je voeten. Snel rijk worden lijkt mogelijk van de ene op de andere dag.

Realiseer je dat mensen tientallen jaren werken aan hun carrière of bedrijf voordat ze bereiken wat jij ziet. Weet dat er honderden of duizenden uren aan oefening, training of onderzoek voorafgaan aan de prestaties die anderen leveren.

Leer te focussen en te investeren in je persoonlijke groei. Elke dag een beetje slimmer, sterker, gezonder en rijker dan de vorige.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.