Je bekijkt nu 5 tips als je een kerstboom gaat kopen

5 tips als je een kerstboom gaat kopen

Waar koop je de goedkoopste kerstboom? Waar moet je op letten om te zorgen dat hij mooi groen blijft en uit welke type bomen kan je uit kiezen?

1. Type boom: fijnspar of Nordmann
Kerstbomen zijn meestal afkomstig van twee families: de Nordmann-spar (Abies nordmannia) en de fijnspar (Picea abies). Nordmannen staan erom bekend hun naalden langer vast te houden, terwijl fijnsparren meer “ruiken” als een kerstboom. De blauwspar (Picea Pungens, familie van de fijnspar) wordt ook steeds populairder.

Een Nordmann, fijnspar en blauwspar kerstboom

2. Met kluit of afgezaagd
Bomen met kluit kan je herplanten. Dat is een mooie bespaartip, als je tenminste toch al van plan was een kerstboom in je tuin te planten. Voor mensen die dat niet van plan waren is een afgezaagde boom toch een snel gemaakte keus. Voor herplanten: geef hem veel water, kleinere bomen hebben meer kans om te overleven, vooral als je ze snel herplant.

In Nederland worden jaarlijks in een paar weken tijd zo’n 2,5 tot 3 miljoen kerstbomen verkocht voor gemiddeld 30 euro per stuk.

Bron: NU

3. Prijs: bouwmarkten, tuincentrum, supermarkt, straatverkoper of Ikea?
Bij de Ikea kan je voor één euro een kerstboom krijgen, inclusief de aankoop van een Ikea Actiepas van 19 euro die je in de winkel moet uitgeven. Als je toch al spullen voor 20 euro van de Ikea moest hebben, is dit een goede bespaartip. Let op: het gaat om Nordmannen van 1,50 meter. Bij verschillende supermarkten (waaronder de AH en de Aldi) zijn kerstbomen te koop, maar de bouwmarkten (Gamma en Praxis) hebben de beste prijs/kwaliteitverhouding. Straatverkopers bieden een wisselende kwaliteit.

Voor een goede vergelijker: gebruik de website kerstboomprijzen.nl. Ze hebben tientallen prijzen van bomen van alle bovengenoemde winkels verzameld.

Besparen op kerstversiering? Lees “Zes producten die goedkoop zijn in december

4. Acclimatiseren
Schud altijd even met een boom voordat je hem koopt. Als er nu al naalden uitvallen kan je beter een andere kiezen. Zet de boom niet meteen in je kamer. Het is slim om de boom eerst te laten acclimatiseren door hem in de garage of op een andere koele plaats te zetten. Zo kan hij even wennen aan de hogere temperaturen en behoudt hij langer zijn naalden.

Na kerstmis verliezen de meeste bomen langzaam hun naalden. Of snel.

5. Verzorging
Zorg dat je de boom niet naast je radiator zet, anders is hij binnen no time al z’n naalden kwijt. Zet hem in het licht en niet op de tocht en geef de boom veel water. Suiker, aspirine of wodka zijn onderzocht door wetenschappers en ze vonden geen bewijs dat deze toevoegingen de boom langer zijn naalden laten behouden (bron).

Wanneer koop jij een kerstboom en wat is je budget? Laat je tips achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Carmijn

    Heel vrekkig misschien, maar het werkt voor ons perfect, al jaren;
    In ons dorp worden een week na kerst en net na Driekoningen kerstbomen van de straat opgehaald. Ik vind het altijd zo’n trieste aanblik, al die afgedankte kerstbomen aan de straat. Maar er staan altijd ook perfecte figuren bij met kluit, die dus bij het milieupark vernietigd gaan worden. We maken er nu ieder jaar een sport van om een mooie sterk uitziende boom met kluit uit te kiezen, die mee naar huis te slepen, die zetten we dan in een iets grotere pot en graven we in in een hoekje van de tuin. Volgend jaar graven we hem uit en zetten we hem na acclimatisatie binnen. Na kerst proberen we onze boom vaak weer in de tuin te zetten, maar meestal overleven ze dat toch niet nog een jaar. (Hoewel we een hoekje hebben met kerstboompjes in de tuin) we hebben al jaren geen nieuwe boom gekocht.

Geef een antwoord