Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

Ga jij in 2020 sparen voor een gezonde buffer? Ik vertel je hoeveel je per week of per maand opzij moet zetten. Daarnaast krijg je tips om het geld bij elkaar te krijgen en om te zorgen dat het sparen beter gaat.

Hoe veel geld moet er in je buffer voor onvoorziene uitgaven zitten?

Er zijn verschillende bedragen die rondgaan over een gezonde financiële buffer. Hoeveel kost bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, een dure reparatie aan je auto en een nieuwe televisie? Voor een gemiddeld huishouden is 4000 tot 5000 euro gangbaar. Huishoudens met meer dan vier personen of veel dure apparatuur doen er goed aan meer geld opzij te zetten.

Lees ook: “Hoe veel geld heb je nodig als buffer voor onverwachte uitgaven?

Spaarvader houdt een buffer aan van 10.000 euro. Zo’n groot bedrag kan ook worden gebruikt om een nieuwe auto te kopen als de oude total loss raakt. Of om het enkele maanden uit te zingen als één of beide partners hun baan verliezen. Niet dat die kans groot is bij ons, maar ik doe graag mijn naam eer aan.

Hoe veel moet je per maand sparen voor je buffer?

Stel dat je 4000 euro in een jaar bij elkaar wilt sparen. Dan heb je 333 euro per maand nodig. Of 77 euro per week. Voor hogere bedragen heb je meer geld nodig. Dan kan je misschien besluiten in twee jaar je buffer bij elkaar te sparen. Kijk in de tabel hieronder.

Lees ook: “Sparen: de regel van vijfhonderd

Hoeveel je per week of per maand opzij moet zetten om je buffer bij elkaar te sparen.

Hoe krijg je het geld voor een buffer bij elkaar?

Je hebt nu bedacht hoeveel geld je elke maand of week opzij wilt zetten. Waar haal je nou dat geld vandaan? Er zijn een heleboel manieren om geld vrij te maken. Hieronder een paar algemene tips:

  • Kijk of je je inkomsten kunt verhogen door meer uren te gaan werken of door opslag te krijgen dankzij meer verantwoordelijkheden.
  • Bekijk of je kunt besparen op je vaste lasten: bel eens naar je tv-aanbieder voor een korting, zeg het abonnement op de loterij op, vergelijk op internet energie-aanbieders en houdt je verzekeringen tegen het licht. Dat kan je gemakkelijk tientallen euro’s per maand opleveren.
  • Bespaar op je uitgaven: hoe vaak koop je snacks, koffie of ga je uit eten? Welke kostenposten verdwijnen bij jullie de meeste centen naartoe? Is het een hobby, plezier of gaat het om essentiële uitgaven?

Lees ook:
Betaal jij te veel voor je boodschappen? Plus drie tips om te besparen
Ik heb niet zoveel abonnementen
Creëer je eigen korting door uitgaven uit te stellen

Hoe zorg ik dat het sparen gemakkelijk gaat?

Sparen is alsof je probeert af te vallen. Om de grootste kans van slagen te hebben bij afvallen wordt een dieet aangeraden dat je goed kunt volhouden Dat betekent dat je het nieuwe dieet ziet als een permanente nieuwe manier van leven. Je gaat niet terug naar je oude uitgavepatronen als je je buffer bij elkaar hebt. Vanaf nu geef je gewoon minder uit gaan de niet-essentiële dingen. Zo houd je geld over voor dingen die jij belangrijk vindt.

Bespaar op je aankopen met de koopjeskalender!

Dat gezegd hebbende, je kan het sparen voor jezelf vergemakkelijken. Maak bijvoorbeeld een automatische overboeking aan via internetbankieren. Zo spaar je automatisch voor je gewenste buffer. Dan kost het je geen moeite en kan je het ook niet vergeten!

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Heb jij een buffer? Hoeveel geld zit erin? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord