Zeven dingen die je kunt leren van de spaarcultuur in China

Zeven dingen die je kunt leren van de spaarcultuur in China

China heeft met afstand het hoogste spaarpercentage van de wereld: 46 procent van het bbp wordt gespaard. Hoe doen ze dat? Ik geef je zeven tips om te leren sparen zoals ze dat in China doen.

In China is sparen onderdeel van de cultuur

Vergelijk het spaargedrag van mensen in China met Nederlanders: in China sparen ze zo’n 45 procent van het bbp. Dat is anderhalf keer meer dan wij doen. Zelfs drie keer meer dan mensen in de Verenigde Staten. China is uitzonderlijk: het wereldgemiddelde is 25 procent. Sparen is er een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Spaarpercentages als deel van het bruto binnenlands product voor vijf landen. Bron: Wereldbank

1. Koop niet op krediet

In China is sprake van een onderontwikkelde kredietmarkt. Creditcards gebruiken ze weinig. Mensen kopen alleen producten van hun eigen geld. In Nederland heeft 18 procent van de huishoudens een lening. Meestal hebben mensen geld geleend voor een nieuwe auto, keuken, meubels of een verbouwing (bron). In Amerika is kopen op krediet de normaalste zaak van de wereld. Mensen gebruiken creditcards om te betalen voor veel producten.

2. Koopjes jagen

Net als Nederlanders zijn Chinezen goed in koopjes jagen. Kortingen en aanbiedingen vinden gretig aftrek. Waar wij Black Friday en Cyber Monday van Amerika hebben geadopteerd, zijn in China Singles Day en Valentijnsdag populaire koopmomenten.

Elke maand op de hoogte van de beste koopjes? Lees de koopjeskalender!

3. Iedereen heeft “side hustles”

In China is het voor mensen van alle leeftijden heel normaal om naast hun werk nog wat geld bij te verdienen. Chinese jongeren doen dat door goedkoop producten in te kopen en deze via hun persoonlijke sociale media aan te prijzen, tussen de selfies door. Je ziet ook veel mensen die meerdere baantjes hebben. Zogenaamde “slashers” hebben hun droombaan nog niet gevonden en hebben meerdere part-time baantjes. Jij kunt ook geld verdienen met je hobby.


4. Chinese kinderen leren sparen

Chinese kinderen van jongs af aan spaarzaam te zijn. Het is een onderdeel van de cultuur van het land en binnen het gezin. Nu kan jij de cultuur van onze maatschappij niet veranderen. Je kunt wel binnen je gezin je kinderen een goede financiële opvoeding meegeven. Doe als de Chinezen en laat geld geen taboe zijn.

Lees ook: “Zes dingen die je niet moet doen als je je kinderen wilt leren met geld om te gaan

5. Spaar een vast bedrag per maand, of het nu goed of slecht gaat

In de jaren negentig stelde China de markt open voor het Westen. Dat zorgde voor grote economische veranderingen. Voor gewone mensen in China was dit een periode dat ze minder geld te besteden hadden. Chinezen gingen juist meer geld sparen: zowel rijke als arme Chinezen zetten meer geld opzij. Het mag dan slecht zijn voor de groei van de economie, individuele gezinnen beschermen zichzelf zo tegen de slechte tijden. Immers: wie maandelijks geld overhoudt kan blijven rondkomen als de inkomsten afnemen.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

6. Thuis koken

Chinees eten is wereldwijd bekend. Ze bereiden smakelijke en voedzame gerechten voor weinig geld. De ingrediënten zijn simpel, niet duur en het is gemakkelijk om te koken voor een groot gezelschap. Door thuis te koken kan je veel geld besparen. Koop niet hele dure ingrediënten en kook een keer voor twee maaltijden. Eten bestellen of uit eten gaan is in China tot drie keer minder populair dan in Nederland (bron/bron).

7. Onderhandelen

Veel Nederlanders vinden onderhandelen eng. In China verwachten ze dat je onderhandelt over bepaalde producten. De genoemde prijs is bedoeld als start van de onderhandelingen. Ook in Nederland is onderhandelen mogelijk: op de markt, bij de aankoop van een keuken, badkamer, nieuwe meubels, een verbouwing, je salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden of op Marktplaats. Leer onderhandelen en bespaar zo geld.

Klik op het plaatje om het artikel te lezen.

Van welke landen kunnen wij Nederlanders nog meer iets leren als het gaat om geld? Laat je ideeën achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. Han

  Zou fijn en handig zijn als u een pagina opstelt met de meest slimme deals op een rijtje.
  Bij voorbeeld
  Tv thuis zonder internet
  Mobiel sim only +onbeperkt internet
  Inboedelverzekering
  Etc etc

Geef een antwoord