Welke spaarpotjes heeft Spaarvader in 2020?

Welke spaarpotjes heeft Spaarvader in 2020?

Een nieuwe spaarupdate! Dit zijn de potjes van Spaarvader. Sparen voor vakantie, voor de studie van je kinderen, om te stoppen met werken, voor een nieuwe auto of voor een verbouwing aan je huis. Ik spaar voor al deze dingen en meer.

Het leek me toepasselijk om een artikel over hoeveel je elke maand moet sparen te laten volgen door een artikel over hoeveel ik zelf spaar per maand. Logisch toch?

De laatste spaarupdate is al weer drie maanden geleden. Het oorspronkelijke artikel over mijn spaarpotjes werd door veel mensen gelezen. Inmiddels is het 2020 en ik heb nieuwe budgetten vastgesteld. Tijd voor een update dus.

Lees ook: “Welke spaarpotjes heeft Spaarvader?

Potjes op je spaarrekening

Dit is het derde jaar dat wij gebruikmaken van aparte potjes voor onze reserveringen en spaardoelen. Andere mensen zetten maandelijks een vast bedrag op hun spaarrekening en betalen daar alles van: verbouwingen, een nieuwe auto en hun vakantie. Niks mis mee. Ik werk graag met aparte potjes omdat ik zo precies kan zien of ik te veel, te weinig of precies genoeg geld opzij zet voor bijvoorbeeld autoreparaties. Daarnaast zien we ons elke maand het bedrag bij onze spaardoelen groeien. Erg motiverend!

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Deze potjes zijn overigens virtueel: in de online bankieren omgeving hebben wij bij onze spaarrekening potjes aangemaakt. Het geld op de spaarrekening wordt daar virtueel in gedaan. Eigenlijk staat al het geld op één spaarrekening, maar de bank laat het ons mooi in verschillende potjes zien met elk een eigen icoontje. We schrijven elke maand een vast bedrag vanaf onze betaalrekening rechtstreeks over naar het potje.

Zo ziet dat er dus uit.

Reserveringen

Noodfonds (geen maandelijkse overschrijving)
Het noodfonds is sinds zijn oprichting begin 2018 niet aangeraakt. Logisch, als je bedenkt dat alle mogelijke onvoorziene uitgaven al voorzien zijn in de andere potjes. Er hoeft dus maandelijks geen geld naar ons buffer over te worden gemaakt. We houden het wel. Gewoon omdat dat veilig aanvoelt.

Lees ook: “Zes “onvoorziene” uitgaven die je gewoon kunt voorzien

Huisfonds (200 euro per maand)
Dit jaar hebben we besloten 100 euro per maand te minderen in onze uitgaven aan het huisfonds. We hebben onze wensen bekeken: een nieuwe garagedeur, enkele apparaten en een paar huishoudelijke producten met betrekking tot de kinderen. Die nieuwe garagedeur hebben we uitgesteld tot midden 2021, dus met 2400 euro houden we waarschijnlijk dit jaar genoeg geld over om tegen die tijd hem aan te schaffen.

Vakantiefonds (250 euro per maand)
In 2019 reserveerden we nog 150 euro per maand voor de vakantie. Dit fonds omvat nu ook uitgaven voor dagjes weg, weekendjes weg en uit eten gaan. Dat betekent dat die uitgaven (in 2019 gemiddeld zo’n 100 euro per maand) in de reserveringen erbij komen. Vanwege het coronavirus hebben wij onze plannen om een grote aankoop te doen (tent/vouwwagen/caravan) uitgesteld naar 2021. Dit fonds zit in 2021 flink vol en we daar kunnen wij leuke dingen van ondernemen.

De meeste Nederlanders geven 500 tot 2500 euro uit aan vakanties. Bron: Nibud.

Autofonds (250 euro per maand)
Met twee auto’s die beiden minstens 10.000 kilometer per jaar rijden is 250 euro per maand de afgelopen jaren een prima bedrag gebleken. We hebben er alle trips naar de garage van kunnen betalen zonder “in het rood” te gaan. Ik hoop in de toekomst te kunnen besparen op deze flinke kostenpost door minder met de auto te gaan rijden.

Zorgfonds (nieuw, 250 euro per maand)
Deze is nieuw in 2020. Ik heb besloten om jaarlijks de zorgverzekering in één keer te betalen. Dat scheelt een paar tientjes en we hadden het geld toch liggen. Om dit in 2021 te kunnen doen, sparen we maandelijks een flink bedrag. Dat heeft ermee te maken dat ik ons eigen risico flink heb opgeschroefd. Het is mijn doel om in 2020 het geld voor het eigen risico apart te zetten in het zorgfonds zodat we er gemakkelijk bij kunnen als dat ooit nodig is. In 2021 kan het maandelijkse bedrag dan omlaag: dan sparen we alleen nog om de zorgverzekeringen te kunnen betalen.

Sparen

Beleggingen (300 euro per maand)
Ik kreeg van mijn werk een eenmalige uitkering begin dit jaar. In plaats van 250 euro per maand beleggen we nu 300 euro per maand. De eenmalige uitkering was genoeg om minstens een jaar lang 50 euro per maand bij onze beleggingen op te tellen. Uiteraard willen we als dat bedrag op is die 300 euro per jaar te blijven beleggen. Het doel van dit geld? Over 30 jaar de keuze hebben om minder te gaan werken.

Lees ook: “Waarom je NU moet starten met beleggen

Hypotheek extra aflossen (250 euro per maand)
Wij gebruiken het “sneeuwbaleffect” bij het extra aflossen op onze hypotheek. Het bedrag dat we minder betalen tellen we op bij het spaarbedrag voor de extra aflossing. In 2018 begonnen we met 200 euro per maand, in 2019 was het al 225 en nu dus 250 euro per maand om extra op de hypotheek af te lossen. Mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering gaan hier ook naartoe.

Sparen voor de kinderen (200 euro per maand)
In 2018 startten we met 150 euro per maand (toen nog met één kind), inmiddels is het 200 euro per maand voor twee kinderen. We hopen (met de nadruk op hopen) tegen de tijd dat ze klaar zijn met de middelbare school genoeg geld te hebben gespaard om ze te ondersteunen bij een studie.

Lees ook: “Sparen voor je kinderen

Totalen

Nu denk je misschien: wat een enorme bedragen! Maar dan moet je twee dingen weten. Bijna al het geld dat wij reserveren of sparen kwam vrij dankzij besparingen op andere uitgaven of hogere inkomsten. Elke tien, twintig of vijftig euro die we besparen op vaste lasten gaat direct naar één van de reserveringen of spaardoelen. Dat heb je hierboven kunnen lezen.

En je moet weten dat wij dankzij deze reserveringen veel lagere variabele lasten hebben elke maand. Voordat we werkten met de “potjes” kon het ineens zijn dat een maand 1000 of zelfs 2000 euro meer kostte. Nu zijn de variabele kosten per maand elke maand vrijwel hetzelfde (slechts 200 euro meer of minder).

20192020
Huisfonds€ 300€ 200
Vakantiefonds€ 150€ 250
Autofonds€ 250€ 250
Zorgfonds€ 250
Beleggingen€ 250€ 300
Extra aflossen€ 225€ 250
Sparen kinderen€ 200€ 200

Werk jij ook met reserveringen? En maak je potjes op je spaarrekening, of is het één bedrag? Hoe besluiten jullie hoeveel geld je reserveert of spaart voor een doel? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 4 reacties.

  1. Hier ook diverse spaarpotjes en reserveringen, maar niet voor alles. Zorg betaal ik gewoon per maand omdat ik teveel andere spaardoelen heb om daar nu maandelijks geld voor apart te zetten om het in 1x te betalen. Hier potjes voor: vakantie, extra aflossen, verbouwen, freedom, buffer, tandarts, uitjes en tot slot investeren. Beleggen doe ik nu ook maandelijks, maar dat gaat gewoon per maand v/h salaris af dus daar heb ik geen potje voor aangemaakt.

    1. Wat mooi dat je ook verschillende potjes gebruikt, Maris! Fijn om te horen dat ik hierin niet alleen ben.

  2. San

    hier ook sinds 2 jaar aparte potjes. Elke maand gaan er vaste bedragen naar die potjes. Ik heb de gebruikelijke potjes, zoals een buffer, de auto, vakantie. Ook heb ik een potje voor december/verjaardagen vd kinderen, om zo die kosten niet vh maandelijkse budget te hoeven te betalen en dus zit ik in die maanden niet moeilijk daardoor. Ook heb ik een potje met een speciaal doel: Disneyland Parijs. Het doelbedrag van dit potje is inmiddels behaald en we zouden in de meivakantie gaan, maar dat hebben we moeten cancellen door de hele corona-toestand. Het geld staat weer terug in het potje en bewaar ik voor een ander moment dat we kunnen gaan. Ook heb ik een potje voor school aangemaakt, voor als de kids naar het voortgezet onderwijs gaan over een paar jaar. Dan moeten ze een laptop of chromebook en dergelijke hebben, dus ik kan maar voorbereid zijn. Voor een studie sparen hun vader/mijn ex al vanaf hun geboorte, maar dat staat op een andere rekening. I love spaarpotjes! Het geeft overzicht en een doel/motivatie om te sparen.

    1. Wat jammer dat je spaardoel Disneyland niet door kan gaan nu. Maar het geld gaat nergens heen, net als het park! Gewoon lekker naartoe gaan wanneer het weer kan. Wat slim dat je geld opzij zet voor het voortgezet onderwijs, daar had ik nog niet eens aan gedacht.

Geef een reactie