Welke spaarpotjes heeft Spaarvader in 2020?

Welke spaarpotjes heeft Spaarvader in 2020?

Een nieuwe spaarupdate! Dit zijn de potjes van Spaarvader. Sparen voor vakantie, voor de studie van je kinderen, om te stoppen met werken, voor een nieuwe auto of voor een verbouwing aan je huis. Ik spaar voor al deze dingen en meer.

Het leek me toepasselijk om een artikel over hoeveel je elke maand moet sparen te laten volgen door een artikel over hoeveel ik zelf spaar per maand. Logisch toch?

De laatste spaarupdate is al weer drie maanden geleden. Het oorspronkelijke artikel over mijn spaarpotjes werd door veel mensen gelezen. Inmiddels is het 2020 en ik heb nieuwe budgetten vastgesteld. Tijd voor een update dus.

Lees ook: “Welke spaarpotjes heeft Spaarvader?

Potjes op je spaarrekening

Dit is het derde jaar dat wij gebruikmaken van aparte potjes voor onze reserveringen en spaardoelen. Andere mensen zetten maandelijks een vast bedrag op hun spaarrekening en betalen daar alles van: verbouwingen, een nieuwe auto en hun vakantie. Niks mis mee. Ik werk graag met aparte potjes omdat ik zo precies kan zien of ik te veel, te weinig of precies genoeg geld opzij zet voor bijvoorbeeld autoreparaties. Daarnaast zien we ons elke maand het bedrag bij onze spaardoelen groeien. Erg motiverend!

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Deze potjes zijn overigens virtueel: in de online bankieren omgeving hebben wij bij onze spaarrekening potjes aangemaakt. Het geld op de spaarrekening wordt daar virtueel in gedaan. Eigenlijk staat al het geld op één spaarrekening, maar de bank laat het ons mooi in verschillende potjes zien met elk een eigen icoontje. We schrijven elke maand een vast bedrag vanaf onze betaalrekening rechtstreeks over naar het potje.

Zo ziet dat er dus uit.

Reserveringen

Noodfonds (geen maandelijkse overschrijving)
Het noodfonds is sinds zijn oprichting begin 2018 niet aangeraakt. Logisch, als je bedenkt dat alle mogelijke onvoorziene uitgaven al voorzien zijn in de andere potjes. Er hoeft dus maandelijks geen geld naar ons buffer over te worden gemaakt. We houden het wel. Gewoon omdat dat veilig aanvoelt.

Lees ook: “Zes “onvoorziene” uitgaven die je gewoon kunt voorzien

Huisfonds (200 euro per maand)
Dit jaar hebben we besloten 100 euro per maand te minderen in onze uitgaven aan het huisfonds. We hebben onze wensen bekeken: een nieuwe garagedeur, enkele apparaten en een paar huishoudelijke producten met betrekking tot de kinderen. Die nieuwe garagedeur hebben we uitgesteld tot midden 2021, dus met 2400 euro houden we waarschijnlijk dit jaar genoeg geld over om tegen die tijd hem aan te schaffen.

Vakantiefonds (250 euro per maand)
In 2019 reserveerden we nog 150 euro per maand voor de vakantie. Dit fonds omvat nu ook uitgaven voor dagjes weg, weekendjes weg en uit eten gaan. Dat betekent dat die uitgaven (in 2019 gemiddeld zo’n 100 euro per maand) in de reserveringen erbij komen. Vanwege het coronavirus hebben wij onze plannen om een grote aankoop te doen (tent/vouwwagen/caravan) uitgesteld naar 2021. Dit fonds zit in 2021 flink vol en we daar kunnen wij leuke dingen van ondernemen.

De meeste Nederlanders geven 500 tot 2500 euro uit aan vakanties. Bron: Nibud.

Autofonds (250 euro per maand)
Met twee auto’s die beiden minstens 10.000 kilometer per jaar rijden is 250 euro per maand de afgelopen jaren een prima bedrag gebleken. We hebben er alle trips naar de garage van kunnen betalen zonder “in het rood” te gaan. Ik hoop in de toekomst te kunnen besparen op deze flinke kostenpost door minder met de auto te gaan rijden.

Zorgfonds (nieuw, 250 euro per maand)
Deze is nieuw in 2020. Ik heb besloten om jaarlijks de zorgverzekering in één keer te betalen. Dat scheelt een paar tientjes en we hadden het geld toch liggen. Om dit in 2021 te kunnen doen, sparen we maandelijks een flink bedrag. Dat heeft ermee te maken dat ik ons eigen risico flink heb opgeschroefd. Het is mijn doel om in 2020 het geld voor het eigen risico apart te zetten in het zorgfonds zodat we er gemakkelijk bij kunnen als dat ooit nodig is. In 2021 kan het maandelijkse bedrag dan omlaag: dan sparen we alleen nog om de zorgverzekeringen te kunnen betalen.

Sparen

Beleggingen (300 euro per maand)
Ik kreeg van mijn werk een eenmalige uitkering begin dit jaar. In plaats van 250 euro per maand beleggen we nu 300 euro per maand. De eenmalige uitkering was genoeg om minstens een jaar lang 50 euro per maand bij onze beleggingen op te tellen. Uiteraard willen we als dat bedrag op is die 300 euro per jaar te blijven beleggen. Het doel van dit geld? Over 30 jaar de keuze hebben om minder te gaan werken.

Lees ook: “Waarom je NU moet starten met beleggen

Hypotheek extra aflossen (250 euro per maand)
Wij gebruiken het “sneeuwbaleffect” bij het extra aflossen op onze hypotheek. Het bedrag dat we minder betalen tellen we op bij het spaarbedrag voor de extra aflossing. In 2018 begonnen we met 200 euro per maand, in 2019 was het al 225 en nu dus 250 euro per maand om extra op de hypotheek af te lossen. Mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering gaan hier ook naartoe.

Sparen voor de kinderen (200 euro per maand)
In 2018 startten we met 150 euro per maand (toen nog met één kind), inmiddels is het 200 euro per maand voor twee kinderen. We hopen (met de nadruk op hopen) tegen de tijd dat ze klaar zijn met de middelbare school genoeg geld te hebben gespaard om ze te ondersteunen bij een studie.

Lees ook: “Sparen voor je kinderen

Totalen

Nu denk je misschien: wat een enorme bedragen! Maar dan moet je twee dingen weten. Bijna al het geld dat wij reserveren of sparen kwam vrij dankzij besparingen op andere uitgaven of hogere inkomsten. Elke tien, twintig of vijftig euro die we besparen op vaste lasten gaat direct naar één van de reserveringen of spaardoelen. Dat heb je hierboven kunnen lezen.

En je moet weten dat wij dankzij deze reserveringen veel lagere variabele lasten hebben elke maand. Voordat we werkten met de “potjes” kon het ineens zijn dat een maand 1000 of zelfs 2000 euro meer kostte. Nu zijn de variabele kosten per maand elke maand vrijwel hetzelfde (slechts 200 euro meer of minder).

20192020
Huisfonds€ 300€ 200
Vakantiefonds€ 150€ 250
Autofonds€ 250€ 250
Zorgfonds€ 250
Beleggingen€ 250€ 300
Extra aflossen€ 225€ 250
Sparen kinderen€ 200€ 200

Werk jij ook met reserveringen? En maak je potjes op je spaarrekening, of is het één bedrag? Hoe besluiten jullie hoeveel geld je reserveert of spaart voor een doel? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 8 reacties.

 1. Hier ook diverse spaarpotjes en reserveringen, maar niet voor alles. Zorg betaal ik gewoon per maand omdat ik teveel andere spaardoelen heb om daar nu maandelijks geld voor apart te zetten om het in 1x te betalen. Hier potjes voor: vakantie, extra aflossen, verbouwen, freedom, buffer, tandarts, uitjes en tot slot investeren. Beleggen doe ik nu ook maandelijks, maar dat gaat gewoon per maand v/h salaris af dus daar heb ik geen potje voor aangemaakt.

  1. Wat mooi dat je ook verschillende potjes gebruikt, Maris! Fijn om te horen dat ik hierin niet alleen ben.

 2. San

  hier ook sinds 2 jaar aparte potjes. Elke maand gaan er vaste bedragen naar die potjes. Ik heb de gebruikelijke potjes, zoals een buffer, de auto, vakantie. Ook heb ik een potje voor december/verjaardagen vd kinderen, om zo die kosten niet vh maandelijkse budget te hoeven te betalen en dus zit ik in die maanden niet moeilijk daardoor. Ook heb ik een potje met een speciaal doel: Disneyland Parijs. Het doelbedrag van dit potje is inmiddels behaald en we zouden in de meivakantie gaan, maar dat hebben we moeten cancellen door de hele corona-toestand. Het geld staat weer terug in het potje en bewaar ik voor een ander moment dat we kunnen gaan. Ook heb ik een potje voor school aangemaakt, voor als de kids naar het voortgezet onderwijs gaan over een paar jaar. Dan moeten ze een laptop of chromebook en dergelijke hebben, dus ik kan maar voorbereid zijn. Voor een studie sparen hun vader/mijn ex al vanaf hun geboorte, maar dat staat op een andere rekening. I love spaarpotjes! Het geeft overzicht en een doel/motivatie om te sparen.

  1. Wat jammer dat je spaardoel Disneyland niet door kan gaan nu. Maar het geld gaat nergens heen, net als het park! Gewoon lekker naartoe gaan wanneer het weer kan. Wat slim dat je geld opzij zet voor het voortgezet onderwijs, daar had ik nog niet eens aan gedacht.

 3. Marianne

  Hoi, ik had nooit overzicht op mijn financiën. Vanaf aug 2019 heb ik een jaar lang mijn inkomsten en uitgaves genoteerd in Excel. Ook de 2x of 3x of 4x jaarlijkse kosten. Op basis van de jaarlijkse kosten kon ik reserveringen maken voor vanaf september 2020 tot augustus 2021.

  Mijn hypotheek is verandert waardoor er minder maandelijkse kosten zijn, een besparing maandelijks. Zelfs met vermindering van teruggave nog steeds een besparing.
  Na het verzameljaar van informatie heb ik in augustus 2020 een nieuw plan gemaakt met spaarpotjes (rabobank) voor diverse onderwerpen:
  Potje vrij sparen (noodfonds)
  Potje vakantie
  Potje afschrijving auto (is 13 jaar oud en rij er weinig mee).
  Potje Besparing Energie: Bezuinigen om de wasmachine & vaatwasser tijdens daluren aan te zetten (timer), minder apparaten gebruiken & minder lampen aan & gas verbruik verminderen (overdag 15 graden en ’s avonds 18 graden, dan moet ik zelf een actie doen als ik het te koud krijg). Van de besparing alle lampen vervangen voor ledlampen, een energiebesparing die daar weer uit komt. Nu nog overal folie achter de cv’s plakken, weer een bezuiniging. Mijn dak is geïsoleerd.
  Mijn energieleverancier geeft aan wat ik maandelijks verbruik en kan het maandbedrag zelf wijzigen. En dagelijks kan ik het verbruik monitoren (EnergieDirect).
  Potje Invalbardiensten tennisclub: daarvan spaar ik voor nieuwe tennisschoenen of tennisracket.
  Potje Calamiteiten apparaten: de keuken staat er al 17 jaar en er mogen 3 apparaten vervangen worden, dat worden allemaal +++ apparaten, weer een bezuiniging op energieverbruik.
  Potje opgezegde loterijen: wat ik opzeg spaar ik weer, is een soort extra potje. Lekker laten groeien.
  Potje belastingteruggave: Door mijn hypotheek te veranderen kreeg ik een leuk bedrag terug en de maandelijkse teruggave wordt daar ook aan toegevoegd. Dit wordt gebruikt voor klussen in huis en tuin.
  Potje IKB: is vakantiegeld en eindejaarsuitkering, gekozen om dit maandelijks uit te laten betalen, dit is voor opleidingen & cursussen persoonlijke ontwikkeling.
  Potje Piano: hoeft eigenlijk niet want ik mag er ene lenen van een vriendin, maar laat het potje groeien.

  Potje reservering vast variabel: de kosten die niet maandelijks zijn maar wel jaarlijks paar x voorbij komen, zoals niet vergoede medicijnen, tennisles & contributie, contactlenzen, dela, abonnementen, kapper, homeopaath, dietiste, glazenwasser. Stiekem was dat toch veel geld, nu beheerst in een maandelijkse reservering.

  Potjes reserveringen maandelijks:
  Boodschappen: ik maak een weekplan op basis van wat er nog is en wat er in de reclame is.
  Toiletspullen: vooral natuurlijke producten(bamboe tandeborsten) met zo min mogelijk plastic verpakkingen).
  Klein onderhoud huis-tuin: zoals dekzeil voor de tuinspullen, kwasten.
  Uitgaan bios of theetje: Uit eten is altijd via Social Deal, altijd korting.
  Cadeaus: maak vaak zelf pakketjes veel goedkoper en altijd leuk om te geven.
  Tanken: ik doe veel op de fiets, is goed voor de beweging als je veel thuiswerkt en gratis beweging. Tank 1x per 2 maanden 33 liter.
  Tenniscompetitie & drankjes: jaarlijks 3×7 vaste competitiedagen & deelname kosten.
  Kleding & schoenen: daar was ik erg van geschrokken hoeveel ik er aan uit gaf. Voor dit jaar het bedrag gehalveerd en vooral kijken: Wat ligt er al in de kast. wat heb ik de komende maanden nodig, zoals dikke truien en dikke sokken. Duurzaam katoen kopen i.p.v. plastieke kleding wat veel energie nodig heeft. De leukste items vind je bij de kringloop of reshare store, 2e hands loont.

  Het afgelopen jaar veel spullen verkocht of geschonken aan een deelwinkel. Ik ben aan het minimaliseren.
  Wat overblijft in de bovenstaande maandelijkse reserveringen wordt toegevoegd aan het potje noodfonds.

  Voor verzekeringen krijg ik korting van mijn werkgever. En bij het doen van een opleiding krijg ik via IKB een belastingvoordeel, bedrag bruto wordt netto uitbetaald. Daarbij heb ik een telefoon en een laptop die vanuit de werkgever worden vergoed. Ik betaal 7,50 per maamd voor de telefoon wat via het IKB weer wordt vergoed.

  Voor mijn gevoel heb ik overzicht en controle over mijn financiën. Nooit gedacht dat mijn nu jaarlijkse spaarbedrag zo groot zou zijn met dyscalculie.
  Nu kan ik ook meer vooruitplannen.
  Ik heb een onderhoudsplan gemaakt van het huis en tuin en vervanging van apparaten en auto voor de komende 5 jaar. En ga dit verlengen naar de komend 10 jaar.

  Dit voelt zo goed en zo trots op mijzelf! I love my money:-)

  Als je nog tips hebt, graag!

 4. Mike

  Ik hou van spaarpotjes! Ik werk er nu zo’n 15 jaar mee. We sparen standaard 450 euro per maand en leggen ook het vakantiegeld, eindejaarsuitkering en andere meevallers opzij. We hebben hierdoor inmiddels een
  – noodfonds (10.000 euro)
  – een potje voor reserveringen, die niet maandelijks worden afgeschreven en ook niet perse vaste kosten zijn (kunnen per jaar variëren – maar na 15 jaar weet ik dat dat eigenlijk niet het geval is), zoals belastingen, jaarlijkse verzekeringen voor fiets, caravan en dergelijke, kosten dierenarts, eigen risico ziektekosten verzekering, huisonderhoud. Hier zit per jaar 4250 euro in. Aan het eind van het jaar is het op en kan ik het aanvullen met het geld dat ik in het voorgaande jaar het gespaard. We lopen dus als het ware een jaar vooruit – in het potje van 2020 zit het geld dat ik in 2019 heb gespaard en het potje van 2021 is al bijna helemaal gevuld. Omdat we beiden een lease-auto hebben, hoeven we geen reserves op te nemen voor autokosten.
  – een potje voor de zomervakantie, verjaardagen, kerst en Sint en wat extra geld voor leuke, onverwachte uitgaven. Ook hier zit 4250 euro in. Dit potje wordt aan het begin van het jaar helemaal vol en aan het eind van het jaar ook leeg. Het wordt weer gevuld met het geld dat ik in de loop van het jaar gespaard heb.
  – spaarpot voor ons kind, voor rijbewijs en studie.
  – Al het andere geld dat overblijft (ongeveer 1000 per maand) komt in een Grote Pot, waarin Grote Spaardoelen zijn opgenomen. Zoals nieuwe kozijnen, verre reis en dergelijke. Omdat mijn man net voor zichzelf is begonnen als ZZPer, raken we dit potje zo min mogelijk aan en willen we dit pas doen als we wat meer zekerheid hebben over zijn inkomsten.
  – voor het bedrijf van mijn man hebben we inmiddels ook spaarpotten, voor bijv. onkosten, 12 maanden aan minimaal benodigd inkomen, en een potje waar genoeg geld in zit om BTW terug te betalen als een klant onverhoopt niet op zijn rekeningen betaalt…

  Ik vind het fijn met dergelijke potjes te werken. Het geeft me rust te weten dat we wel tegen een stootje kunnen en dat we ook een groeiend potje hebben om grote spaardoelen te kunnen realiseren. Zo komt die reis naar Canada steeds dichterbij.

 5. Hi
  Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben. Ik ben kort geleden zelf ook begonnen met een blog over persoonlijke financiën, niet alleen omdat ik het leuk vind andere mensen te inspireren en te helpen met het zetten van de juiste focus, maar ook omdat mij helpt mijn eigen doelen te halen. Op de de hypotheek na heb ik verder geen schulden en is mijn doel om extra te gaan aflossen op de hypotheek, mezelf nog meer te gaan focussen op het opbouwen van vermogen en richten op een passieve inkomensgroei om zo toe te werken naar financiële onafhankelijkheid.

  En qua spaarpotjes heb ik in plaats van twee maandelijkse spaarpotjes er nu vijf (onverwachte kosten, vakantie, beleggen, kids en extra aflossen).

  Beleggen doe ik ook voor mijn hypotheek en dit gaat automatisch per maand, dus hiervan heb ik geen extra potje

  Succes met het behalen van jouw eigen doelen. Ik blijf je volgen 🙂

  Slimgeldverdienen

 6. Ilse

  Wat leuk om te lezen, ook de reacties van andere lezers!
  Wij werken ook met potjes waar maandelijks automatisch vaste bedragen in worden gespaard.
  Potjes die wij hebben zijn o.a.: bril, hypotheek aflossen, dierenarts, tenniscontributie (zodat we het jaarlijks uit dit potje kunnen halen), onderhoud auto/APK, ANWB, Ziektekosten (voor mijn man betalen we het jaarlijks uit dit potje), kinderbijslag (elk kwartaal handmatig gevuld), GBLT, motor onderhoud, Kado, Vakantie, Witgoed, Alarmsysteem huis, Stalling caravan, school kind 1, school kind 2 enz.
  Het was 1,5 jaar geleden een werk om te berekenen wat er maandelijks in welk potje moest komen om jaarlijks de rekeningen ervan te betalen.
  Zoals voor mijn bril vind ik €10,- per maand sparen prima, voor de jaarlijkse GBLT en ziektekosten voor mijn man is dit bedrag natuurlijk veel hoger wat we maandelijks inleggen.
  Zulke potjes geven mij rust.
  Bijv: het potje auto onderhoud/apk was gevuld met €1000,-(jaarlijks doel) maar de rekening (APK) was €99,-, het overige bedrag gaat dan in het hypotheek aflossen potje. Heerlijk toch?

Geef een antwoord