Sparen: de regel van vijfhonderd

Sparen: de regel van vijfhonderd

Sparen wordt gemakkelijker als je de regel van vijfhonderd gebruikt. Voorkom levensstijl inflatie en stimuleer je spaargedrag dankzij deze regel.

Sparen is niet altijd gemakkelijk

Geld overhouden elke maand betekent dat je het niet uitgeeft. Uitgeven is gemakkelijk. Overal wordt je gestimuleerd om geld uit te geven. Bewust of onbewust. We worden vanaf onze geboorte gebombardeerd en ontwikkeling een koopdrang. Geld sparen betekent dat je geluk of plezier op de korte termijn opzij zet. Je spaart namelijk voor méér geluk en plezier op de lange termijn. Hoeveel geluk? Nou, best veel.

Lees ook: “Hoeveel geld moet je elke maand sparen?

Klein beetjes helpen
Sparen betekent dat je moeite doet. Je besluit om iets niet te kopen. Of later. Of een goedkoper merk. Je moet je best doen en er tijd in stoppen. Je uitgaven bijhouden. Of abonnementen vergelijken. Dat kost discipline en mentale kracht. De regel van vijfhonderd is bedacht om je daarbij te helpen.

De regel van vijfhonderd is als volgt: “Voor elke 1 euro per maand die je spaart, heb je over twintig jaar 500 euro.”

500 euro?!
Lees dat nog maar een keer. Vijfhonderd euro? Dat kan toch niet kloppen? Jawel. Ik zal het je uitleggen. Jij belegt twintig jaar lang één euro per maand tegen een rendement van 6,9 procent. Na twintig jaar heb je in totaal 240 euro zelf ingelegd. Daarbij komt nog zo’n 260 euro aan rendement. In totaal 500 euro. Wauw! Nu op deze manier is één euro per maand eigenlijk heel veel.

Wat betekent dit?
Dit betekent dat een besparing van 2 euro per maand op je telefoonabonnement je over twintig jaar 1000 euro oplevert. Mits je natuurlijk het geld opzij zet. Besparingen van 10 euro per maand op je zorgverzekering, 5 euro per maand op je gas en elektra, 15 euro per maand op je boodschappen en 8 euro per maand omdat je een streamingdienst opzegt, leveren jou in totaal 19.000 euro op.

Eerder stoppen met werken
Zoals je ziet kan je een enorm bedrag bij elkaar sparen door je maandelijkse uitgaven met maar een klein beetje te verminderen. Wat zou jij doen met zo’n enorm bedrag? Ik zou de vrijheid willen hebben om te kunnen kiezen om te werken wanneer ik ouder ben. Bekijk bijvoorbeeld hier hoeveel je moet sparen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 7 reacties.

 1. San

  ik spaar elke maand in verschillende potjes. Zowel voor zaken op te vangen die kapot gaan in huis als iets met de auto, maar ook voor leuke dingen zoals vakantie. In mei krijg ik vakantiegeld, maar ik kijk dan pas naar welk potje(s) het gaat. Ik spaar immers het hele jaar voor de vakantie. Maar als ik niet vast zat aan de vermogensgrens (inclusief het spaargeld vd kinderen), zou ik tegen die tijd verder willen sparen en uiteindelijk een huisje kopen. Vervolgens de hypotheek versneld aflossen waar het kan, om de vaste lasten omlaag te brengen deels voor mijn oude dag te sparen om voor mijn 70e te kunnen stoppen.

 2. Claudia

  Hoor heel graag waar die 6.9%te vinden is… Spaarrente is momenteel 0,01%!

  1. Spaarvader

   Hoi Claudia! De gemiddelde groei van een belegging in de Amerikaanse beurs de afgelopen 100 jaar (!) was 7 procent. Dat is al met de inflatie verrekend. Geldt dus alleen voor beleggingen, en uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

 3. Astrid

  En waar kan ik beleggen met een inleg van €1?

 4. Elly

  ´Dat kan toch niet kloppen?´ schrijft u, en daarna beschrijft u dat het inderdaad niet klopt. Niet voor elke euro heb je na 20 jaar 500 euro; het rekenvoorbeeld beschrijft gedurende 20 jaar een maandelijkse inleg van 1 euro. Met een inleg van 240 euro is elke euro ongeveer 2,08 euro geworden en komt het totale bedrag op 500 euro. De regel van 500 zou dus moeten zijn: als je iedere maand 1 euro belegt heb zou je na 20 jaar 500 euro kunnen hebben.

 5. Jochem

  Beetje jammer dat je geld minder waard wordt. Per saldo ga je er dus wel degelijk op achteruit als je het spaart. Beter plan is investeren in mandjes met 1000’en aandelen (ETF). Koop iedere maand een plukje en je koopt over de looptijd de gemiddelde koers. Daarmee ga je pas echt je geld aan het werk zetten. Let op het kan minder waard worden, maar hangt vooral af wanneer en hoe je uitstapt.

Geef een antwoord