Spaar met een laag inkomen een noodfonds bij elkaar in vier stappen

Spaar met een laag inkomen een noodfonds bij elkaar in vier stappen

Een buffer is essentieel om je te beschermen tegen plotselinge kosten. Maar hoe spaar je als je een laag inkomen hebt? Gebruik deze vier stappen om met een laag inkomen een noodfonds op te bouwen.

Sparen voor lage inkomens

Als je een lager inkomen hebt houd je minder geld over. We moeten immers allemaal betalen voor verzekeringen, energie, onze woning en de boodschappen. Natuurlijk valt er flink te besparen en je kunt letten op koopjes, maar er is ergens een grens. Mensen met een hoger salaris kunnen gemakkelijk honderden euro’s per maand overhouden. Maar hoe spaar je als jij niks overhoudt elke maand?

Lees ook: “Hoeveel geld moet je hebben als buffer voor onvoorziene uitgaven?

1. Zet je belastingteruggave opzij

De meeste mensen krijgen geld terug van de Belastingdienst. Ook mensen met een laag inkomen. Hypotheekrenteaftrek, heffingskortingen en andere aftrekposten zorgen dat jij een deel van je betaalde inkomstenbelasting terugkrijgt. De meeste mensen krijgen tussen de 500 en 1500 euro terug.

Laat je belastingteruggave in één keer uitbetalen en zet het op je spaarrekening. Zo hoef je niet te besparen op maandelijkse kosten maar kan je één keer per jaar geld sparen.

2. Zet je “extra’s” opzij

Ik werk in het onderwijs. Dat betekent dat mijn vakantiegeld in mei in één keer wordt overgemaakt. Daarnaast is er de eindejaarsuitkering en een kleinere uitkering in oktober. Soms is er vanwege cao-onderhandelingen een eenmalige uitkering. Al deze “extra” inkomsten zetten wij meteen apart. Wij komen maandelijks rond van ons salaris, dus die extra geld kunnen we mooi sparen.

Lees ook: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

Afhankelijk van de sector waarin je werkt kunnen er verschillende soorten “extra’s” zijn. Vakantiegeld wordt vaak in mei uitgekeerd. Mensen die wekelijks worden betaald hebben soms vijf loonstroken in één maand in plaats van vier. Die vijfde loonstrook kan je opzij zetten. Andere mensen verdienen extra in het zomerseizoen omdat ze overuren kunnen draaien.

3. Bespaar op woon- en transportkosten

Als je vaste lasten dalen gaat een buffer opbouwen met een laag salaris een stuk sneller. Woonkosten zijn de grootste kostenpost in alle Nederlandse huishoudens. De grootste besparing die je kunt doen is op je woonlasten. Nee, daar heb je geen zin in. Dat is begrijpelijk. Je woning is je thuis, een plaats met herinneringen, een gevoel van veiligheid en rust. Maar dat is elke woning als je er lang genoeg woont.

Lees ook: “Ik zit vast aan mijn hoge woonlasten

Belangrijk is dat je woonlasten én je woning passen bij jouw financiële situatie. Wees eens eerlijk: zijn jouw woonlasten te hoog omdat je op een dure locatie woont? Of woon je eigenlijk in een te groot huis? Het kan een moeilijk beslissing zijn, maar soms is verhuizen de beste financiële beslissing die je kunt nemen.

Lees ook: “Drie tips zodat je niet teveel voor een nieuw huis betaalt

Besparen op je transportkosten is een kleinere stap. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Download de app DirectLease Tankservice om te zien waar je het goedkoopst kunt tanken.
 • Pak wat vaker de fiets en laat de auto staan.
 • Informeer bij je werkgever of je wel gebruik maakt van alle compensaties voor het woon-werkverkeer (reiskostenvergoeding, ov-kostenvergoeding)
 • Onderzoek of een ov-abonnement goedkoper is dan je huidige transportkosten
 • Koop een auto die goedkoper is in gebruik. Dus: een auto die meer kilometers per liter rijdt, waarvoor je minder wegenbelasting moet betalen en waar de verzekering goedkoper is. Ik rijd zelf in een Toyota Aygo die meer dan tien jaar oud is.

4. Maak sparen automatisch

Voor mij werd alles anders toen wij automatisch maandelijks een bedrag naar onze spaarrekening gingen overmaken. Het heet het “pay yourself first”-principe. Je loon komt binnen en je betaalt eerst jezelf in de vorm van spaargeld. Daarna komen alle vaste lasten en de boodschappen. Een geweldig gevoel om te weten dat jij niets hoeft te doen en je spaarrekening elke maand groeit.

Dit werkt natuurlijk alleen als je precies weet hoeveel er binnenkomt en uitgaat elke maand. Alleen op basis van goede budgetten kan jij vaststellen hoeveel geld je elke maand naar je spaarrekening kunt overmaken. Om je daarbij te helpen kan je het gratis Financieel Jaaroverzicht 2020 downloaden. Niet erg dat het al april is, gewoon mee beginnen! In het document staan instructies.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Heb jij tips voor sparen met een laag inkomen? Hoe spaar jij voor een buffer? Laat je verhaal achter in de commentaren of mail naar spaarvader@spaarvader.nl!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 7 reacties.

 1. San

  ik spaar ook via het pay yourself first-systeem. Ik heb een overzicht van wanneer welke toeslagen binnenkomen en wanneer wat betaald moet worden. Ik verdeel mijn spaar bedragen over de maand. Als mijn salaris gestort is, spaar ik voor mijn buffer, auto, school vd kids en vakantie. Als de kindercombinatiekorting wordt gestort, spaar ik voor de verjaardagen vd kids, december en een bijzonder uitje. Ik heb in de afgelopen 2,5jr een paar dagen Parijs en Disneyland bij elkaar gespaard als bijzonder uitje met de kids. Helaas gaat dat nu eind april niet door, dus dat geld blijft op de spaarrekening staan tot we kunnen gaan.
  Net als jullie zet ik extraatjes opzij. Vakantiegeld, 13e maand, belastingteruggave, een extra bonus vh werk (wat zeldzaam is) Ik werk onregelmatig in de zorg en ga uit van een basissalaris, alles wat daarboven zit gaat ook naar de spaarrekening.
  Ik werk met budgetten voor benzine en boodschappen, ik kom daar zelden overheen. Alles wat ik over hou, gaat naar de spaarrekening aan het eind vd maand. Al is het €20. Ik start elke maand met een nieuw budget. Deze budgetten schelen mij heel veel. Als ik niet oplet, geef ik zo €25 per week meer uit aan boodschappen. Dat is wel €1300 op een jaar. Wat ik nu dus extra kan sparen.

  1. Spaarvader

   Heel goed hoe je elke maand “opnieuw begint”, dat vind ik eigenlijk wel een goed idee! Ik ga het eens proberen 😁

 2. Danielle

  Ik heb ook alles in kaart gebracht qua inkomsten en uitgaven. Heb een vast bedrag voor vaste lasten, boodschappen, benzine en overig gereserveerd.

  Vervolgens heel veel potjes gemaakt voor reserveringen van kosten die je ziet aankomen (kleding, zwemles, auto, verhuizing, nieuwe kast, cadeaus, verjaardagen, decembermaand). Het groeit elke maand en staat mooi op tijd klaar voor als de rekening komt.

  Wat er dan overblijft en de extra’s gaan naar mijn spaardoelen (nieuwe auto, huis, buffer, studie kinderen, pensioen, beleggen)

  Sparen gaat een stuk sneller nu ik veel enquetes online invul. Kost relatief weinig tijd, maar ik spaar door het jaar heen mooi heel wat cadeaubonnen van bol.com op van 10 euro. Daarmee kan ik aan het einde van het jaar wel de reserveringspotjes voor cadeaus en december grotendeels naar mijn buffer terug storten. Dat scheelt toch al snel een paar honderd euro. En ook te doen voor ieder inkomen! Geldt ook voor de opbrengsten van de koopzegels, gratis geld moet je niet laten liggen!

 3. Spaarvader

  Wat interessant Danielle, die online enquêtes. Via welke aanbieder doe je dat?

  1. Danielle

   Via verschillende aanbieders: Toluna, jouwmeningtelt.nl, quickthoughts, kantar, GFK, Stempunt, Invotes en Opinieland

 4. Goede ideeën ook uitvoerbaar. Toch heb ik een vraag. Zou je die gele kleur van de zaken die moeten opvallen niet willen veranderen? Want juist door die, weliswaar mooie zachte, kleur zijn ze niet goed leesbaar.
  Verder mijn dank voor de moeite en je uitstekende site.

  Groet Ank van Gulik

  1. Spaarvader

   Bedankt voor je feedback Ank! Ik vraag me af of meer mensen de kleur niet goed kunnen zien. Ik ga er naar kijken!

Geef een antwoord