Levensstijl inflatie: de reden dat je bijna evenveel verdient als je uitgeeft

Levensstijl inflatie: de reden dat je bijna evenveel verdient als je uitgeeft

Levensstijl inflatie. Wat is het? Heb jij het ook? Is levensstijl inflatie altijd slecht? Ik duik met jou in het principe dat jou rijk (maar ook arm) kan maken.

Wat is levensstijl inflatie?

Levensstijl inflatie (in het Engels “lifestyle inflation”) is het principe dat je uitgaven ongemerkt meegroeien met je inkomen. Vandaag wil ik je laten kennismaken met dit principe. Ik geef je ook manieren om meer geld te sparen door levensstijl inflatie tegen te gaan.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

De top van je carrière
Denk eens terug aan je salaris toen je net startte met werken. Toen kon je er prima van leven. Misschien heb je zelfs gespaard voor grote uitgaven zoals een vakantie. Nu, een aantal jaar later, verdien je meer. Tenminste, dat hoop ik. Salaris stijgt door cao-afspraken of loonsverhogingen. In het algemeen zijn salarissen het laagst als je net bent begonnen op de arbeidsmarkt. Ze zijn het hoogst tussen je 45e en 55e levensjaar.

Gemiddeld persoonlijk inkomen per jaar naar leeftijd. Bron: CBS.

Hoewel je inkomen dus sinds je bent begonnen met werken waarschijnlijk is gestegen, zijn je uitgaven dat ook. Is dat volledig bewust gegaan? Nee, waarschijnlijk niet.

Is levensstijl inflatie slecht?

Nuttige uitgaven
Nu lijkt het misschien dat je levensstijl inflatie moet voorkomen. Maar dat is niet altijd het geval. Voor sommige mensen is levensstijl inflatie zelfs het beste wat hen ooit is overkomen. Als jij elke maand geld tekort komt voor goede maaltijden ben je blij als je meer geld aan eten kan uitgeven. Als jij woont in een tochtig oud huis ben je blij met een duurder appartement. Als jij een half uur moest lopen door weer en wind ben je blij met de optie om met het OV of met de auto naar je werk te gaan. Levensstijl inflatie is dus niet per definitie slecht. Toch is het voor veel mensen wel dé reden dat ze minder geld overhouden dan ze zouden willen.

Is levensstijl inflatie niet gewoon normale inflatie?
Elk jaar stijgen de prijzen van producten en diensten. Het CBS houdt deze bij in de consumentenprijsindex (CPI). Is een stijging van je uitgaven niet gewoon het gevolg van inflatie? Deels wel. Abonnementen worden regelmatig duurder. Zorgverzekeringen stijgen jaarlijks in prijs. Voedsel wordt duurder door verhoogde btw en inflatie.

Toch is inflatie is anders dan levensstijl inflatie. Inflatie staat namelijk los van jouw uitgaven. Zoals je in de tabel hierboven al kon zien stijgen de lonen voor mensen tussen de 20 en 50 vrij snel. Veel sneller dan de inflatie. Daarnaast kan jij waarschijnlijk prima leven met minder uitgaven. Er zijn in Nederland waarschijnlijk genoeg mensen die minder verdienen dan jij. Zij leven ook niet in armoede.

Rondkomen met minder geld

Als er minder geld binnenkomt, ben je gedwongen met minder uitgaven te leven. Er zijn mensen met een lager inkomen dan jij en toch prima kunnen leven. Ze hebben ook gewoon een zorgverzekering, een auto en een woning. Maar ze betalen waarschijnlijk voor al die dingen net even minder (of veel minder) dan jij.

Voorbeeldsituaties van het Nibud. Zie jij ook grote verschillen met je eigen financiële situatie?

De meest voorkomende vormen van levensstijl inflatie

Je woning
Je huis is van enorme invloed op jouw uitgaven. Door eindelijk een huis te kopen (voor de maximale hypotheek) of door te verhuizen (naar een grotere woning) gaan je uitgaven flink omhoog. Ik argumenteer hier niet dat je je hele leven in een goedkope huurwoning moet gaan wonen. Ik zeg alleen dat levensstijl inflatie hier heel zichtbaar is

Je auto(‘s)
De beslissing om een tweede auto te kopen is een flinke verhoging van je maandelijkse kosten. Levensstijl inflatie is ook altijd zichtbaar wanneer je een nieuwere auto aanschaft. Je verzekering, de belasting, de benzinekosten en de afschrijvingen stijgen mee met de aankoop van een duurdere auto.

Vakanties
Hoeveel geld geef jij uit aan vakanties elk jaar? Je antwoord op deze vraag is sterk afhankelijk van je inkomen. Waarom eigenlijk? Hebben mensen met een modaal inkomen geen leuke vakanties? Je kan prima voor weinig geld genieten van vakantie. In de grafiek zie je dat mensen met een boven modaal inkomen veel meer geld aan vakanties uitgeven. Levensstijl inflatie.

Meubilair en huishouden
Deze is minder zichtbaar maar daarom niet minder belangrijk. Je kan voor 500 euro of voor 5000 euro een eettafel kopen. Je kan elke drie jaar voor 1500 euro een nieuwe bank aanschaffen of elke tien jaar voor 3000 euro. Van welk merk en voor hoeveel geld kopen jullie nieuwe producten als een prullenbak, nieuwe lamp of vloerkleed? Je kan een huis inrichten voor 30.000 of voor 90.000 euro en het verschil hoeft niet direct zichtbaar te zijn.

Lees ook: “Bespaar honderden euro’s op deze huishoudelijke producten

Tips om levensstijl inflatie te voorkomen

“Hoe kan ik nu levensstijl inflatie tegengaan?” Ik hoor het je denken. Nou, dat valt reuze mee. Ik hou het bij vier tips.

1. Vergelijk elk jaar je uitgave-categorieën
Start met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Doe dat per categorie. Vakantie, boodschappen, plezier, cadeaus, benzine, belastingen, verzekeringen, abonnementen, et cetera. Door elk jaar de totale of gemiddelde uitgaven te vergelijken kan je snel levensstijl inflatie identificeren. Geef je ineens meer geld uit aan boodschappen? Onderzoek waarom.

2. Vergelijk elk jaar abonnementen en verzekeringen
Maak er een gewoonte van om bij het aflopen van de contractperiode verzekeringen en abonnementen te evalueren. Heb je hier nog steeds behoefte aan? Kan het ook in afgeslankte vorm? Kleine verschillen van een paar euro per maand maken een groot verschil op de lange termijn. Dat komt door de regel van 500. Later meer hierover.

3. Stel budgetten vast voor vakanties en je huis
Wees realistisch en plan vooruit. Hoeveel geld zou je graag willen uitgeven aan nieuwe producten of meubilair? Maak een wensenlijstje. Bekijk dan wat je allemaal komend jaar wilt aanschaffen. Hoeveel moet je dus maandelijks als budget vaststellen? Dit bleek in huize Spaarvader een categorie te zijn waar enorme hoeveelheden geld verdwenen. Zomaar duizenden euro’s per jaar. Sinds we werken met een budget (en een noodfonds voor onverwachte kapotte apparaten) geven we hier veel bewuster geld aan uit. Hetzelfde geldt voor vakanties.

4. Ga bewust om met salarisstijgingen
Stijgt je salaris met 50 euro netto per maand? Bedenk wat je wil doen met dit geld. Laat het niet gewoon verdwijnen in een willekeurig budget, maar maak bewuste keuzes. Tel het meteen op bij je maandelijkse overboeking om je hypotheek af te lossen. Of besluit dit uit te geven aan je vakantie dit jaar en zet het apart. Doe er iets mee.

Ik hoop dat het concept van levensstijl inflatie je nu meer duidelijk is. Hoe ga jij levensstijl inflatie tegen? Wat vind je van dit langere artikel op Spaarvader? Feedback is hartelijk welkom. Laat het achter in de commentaren of mail naar spaarvader@spaarvader.nl!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord