Je bekijkt nu Hoeveel geld heb je nodig als buffer voor onverwachte uitgaven?

Hoeveel geld heb je nodig als buffer voor onverwachte uitgaven?

Een financiële buffer is een goed idee. Maar hoeveel geld moet je in zo’n noodfonds achter de hand houden? En hoe spaar je zoiets nou slim bij elkaar? Ik geef je drie tips!

Wat zijn onverwachte uitgaven?

Een buffer voor onverwachte uitgaven is een bedrag dat je op je (spaar)rekening hebt staan. Dit noodfonds staat te wachten tot er een plotselinge of onverwachte uitgave is. Wat voor soort uitgave? Dat ligt aan jou.

Als voor jou een reparatie van je auto al een (te hoge) onverwachte uitgave is, kan je daar je buffer voor aanspreken. Een kapotte wasmachine, een voetbal door een raam of een tv die er spontaan mee ophoudt zouden ook kunnen tellen.

Afhankelijk van hoe je met je geld omgaat kan een apk voor je auto al een onverwachte uitgave zijn.

Lees ook: “Welke spaarpotjes heeft Spaarvader in 2020?

Hoeveel geld moet er in mijn buffer zitten?

Het Nibud raadt aan om zo’n 8000 euro achter de hand te houden om nieuwe meubelen en apparaten van te kunnen kopen. Reken op zo’n 1000 tot 2000 euro voor het onderhoud van huis en tuin (per jaar) en 1000 euro voor onverwachte rekeningen.

Ze raden ook aan om de volledige nieuwwaarde van je auto(‘s) achter de hand te houden. Dat loopt snel op tot een bedrag van twintig- tot meer dan dertigduizend euro. Vind ik nogal veel.

Gelukkig zijn er ook lagere bedragen als buffer te bedenken. Alleen een potje voor onverwachte rekeningen en kapotte apparaten zou genoeg moeten zijn voor de meeste mensen. Het hangt af van je gezinssituatie: onderstaande tabel kan je een beeld geven.

Advies minimale buffer voor onverwachte uitgaven. Bron: geld.nl

Ik heb niet zoveel geld als buffer hoor!

Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. In een onderzoek van het Nibud in 2017 bleek dat 2,5 miljoen huishoudens te weinig geld achter de hand houden.

Lees ook: “Spaar met een laag inkomen een noodfonds bij elkaar in vier stappen

In onderstaande grafieken zie je nog meer voorbeelden. Waar sta jij ten opzichte van de rest van Nederland?

Hoeveelheid geld in buffer. Bron 1: Wijzer in Geldzaken. Bron 2: Rabobank. Bron 3: Nibud.

Lees ook: “Hoeveel geld hebben anderen van jouw leeftijd gespaard?

Hoe spaar ik een buffer bij elkaar?

Mooi, je hebt besloten dat je een (grotere) buffer wilt sparen! Het eerste wat je moet doen is bekijken hoeveel je elke maand kunt missen. Omdat wij thuis beiden in loondienst werken, verschillen onze inkomsten en uitgaven van maand tot maand niet heel veel.

Dus: maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Bekijk dan hoeveel je elke maand wilt sparen.

Lees ook: “Hoe houd je je inkomsten en uitgaven bij?

Tip 1: automatische overboekingen zijn geweldig

Het mooiste is om een automatische overboeking naar je spaarrekening in te stellen. Dat werkt echt fantastisch: je hoeft jezelf niet te dwingen om elke maand eraan te denken. Je hebt geen enkele discipline nodig, het wordt voor je gedaan. Ik heb meerdere potjes en laat elke maand naar die potjes automatisch geld overboeken.

Lees ook: “Spaarupdate

Tip 2: vier je successen!

Neem even een moment om jezelf te feliciteren als je je doelen behaald! Dit lijkt vanzelfsprekend, maar onderschat de waarde hiervan niet. Het kweken van een nieuwe gewoonte gaat stukken sneller als je het koppelt aan een prettig gevoel of een prettige ervaring na afloop van de handeling.

Bespreek het met je partner! Jullie kunnen elkaar stimuleren het goede gedrag voort te zetten!

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Tip 3: maak vooruitgang zichtbaar

Print een thermometer die je kleurt, kruis een vakje af of houdt in Excel een lijstje bij. Er zijn tientallen manieren om te bedenken hoe je je voortgang zichtbaar kunt maken en kies vooral iets waar jij je fijn bij voelt.

Door je voortgang visueel te maken herinner je jezelf eraan en maak je de verbindingen in je hersenen die horen bij deze nieuwe gewoonte sterker en rijker.

Lees ook: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

En, hoeveel geld houd jij aan als buffer? En heb je het al eens moeten gebruiken? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Ik hád een buffer van 1000 euro vorig jaar (was nog aan het opbouwen). Maar tijdens de verbouwing van mijn nieuwe klushuis helemaal leeggetrokken door veel onverwachte kosten. Dus nu staat er nog maar 1,75 euro op. Dit jaar wil ik er minimaal 2500 euro op zetten. Daar heb ik al een heel spaarplan voor gemaakt, dus dat gaat helemaal goed komen. 1000 euro is zo op, dus 2500 voelt al beter. En dan volgend jaar weer verder opbouwen, want ook 2500 euro vind ik nog te laag.

  2. San

    Ik heb iets meer dan wat Nibud mij aanraad als alleenstaande met 2 kinderen, dus dat zit wel goed. Wel afgelopen jaar mijn buffer moeten aanspreken ivm remschijven vd auto die vervangen moesten worden bij de apk+onderhoud, combi magnetron en wasmachine die er klaar mee waren (allebei de apparaten v anderen gekregen na mijn scheiding), en kosten aan mijn auto nadat ik binnen de bebouwde kom achter op iemand geklapt was. Bij elkaar was het allemaal rond de €3000, ik was blij dat ik het kon betalen vd buffer. Daarna ben ik wel iets strakker gaan budgetteren om de buffer zsm weer aangevuld te krijgen. Dat is gelukt!

    1. Spaarvader

      Dat waren flinke kosten San, wat goed dat je dankzij je ruime buffer dit gewoon kon betalen!

Geef een antwoord