Hoeveel geld moet je elke maand sparen?

Hoeveel geld moet je elke maand sparen?

Hoeveel geld moet je opzij zetten voor onverwachte uitgaven? Een nieuwe koelkast, een deuk in je portier of een nieuwe televisie. Hoe weet je hoeveel genoeg is? Vijftig euro per maand? Of honderd? Of nog meer?

Begin bij je inkomsten

Hoeveel je moet sparen elke maand hangt af van je inkomsten. Waarom? Omdat je inkomsten een redelijke indicatie zijn van je vermogen en bezittingen. Mensen met hoge inkomsten hebben over het algemeen iets duurdere auto’s, grotere huizen, meer en duurder meubilair en andere producten in huis.

Lees ook: “Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

Dat betekent automatisch dat het vervangen van een wasmachine meer geld zal kosten dan bij iemand die van 1500 euro per maand leeft. De eerste persoon moet misschien rekening houden met wel 3000 euro per jaar aan vervangende en nieuwe producten. De tweede persoon is met 1500 euro per jaar prima voorbereid op onvoorziene uitgaven.

Het bedrag dat je elke maand opzij moet zetten is een percentage van je inkomen. Zo zorg je dat het past bij de te verwachten uitgaven.

Niet iedereen met een hoog inkomen zet veel geld opzij voor nieuwe producten, dure vakanties en het vervangen van oud meubilair. Sommige mensen met een hoog inkomen hebben lage uitgaven. Hun uitgaven zijn feitelijk hetzelfde als die van iemand met een laag inkomen. Ze houden elke maand een bak met geld over. Deze mensen zijn zeldzaam. Zij hebben geen last van levensstijl inflatie.

Vergelijk de uitgaven van deze twee tweepersoonshuishoudens. Als de eerste kan rondkomen, zou de tweede dat ook moeten kunnen. Bron: Nibud.

Kies je spaardoel

Leuk, elke maand geld opzij zetten. Maar waarom doe je het? Is het alleen voor een kapotte televisie, dan kan je met twee tientjes per maand elke zes jaar een televisie van zo’n 1400 euro aanschaffen. Spaar je ook voor een vakantie? En een nieuwe auto? En ook een noodfonds? Dan mag je wel een flink bedrag opzij zetten. En snel beginnen.

Reken het eens uit. Ik meen het. Hoeveel geld kost die nieuwe auto? En over hoeveel jaar wil je ‘m kopen? En die vakantie, hoeveel wil je daar aan uitgeven? Wat moet je dan per maand opzij zetten? Zo’n rekensom ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  • Nieuwe auto: 8000 euro (over 5 jaar, 140 euro per maand)
  • Vakantie: 2000 euro (elk jaar, 170 euro per maand)
  • Onvoorziene uitgaven (170 euro per maand, dat is 2000 euro per jaar)

Tel nu de bedragen die je per maand wil sparen bij elkaar op. Is het een te hoog bedrag per maand? Dit is waarom budgetteren zo belangrijk is. Bespaar op je vaste lasten. Stel spaardoelen uit. Die auto kan ook over 7 jaar, dat is 95 euro per maand.

Lees ook: “Creëer je eigen korting door uitgaven uit te stellen

Hoeveel geld sparen andere mensen?

Onderzoek
Het Nibud raadt aan 10 procent van je inkomen te sparen. Er schijnt een onderzoek van ING te zijn waaruit blijkt mensen gemiddeld 216 euro per maand sparen. Ik kon echter de bron nergens vinden.

Volgens de Wereldbank (2018) sparen Nederlanders gemiddeld zelfs 30 procent. Volgens de OECD (2015) sparen we 12 procent, elders (in 2018) claimen ze 8,4 procent. Volgens Trading Economics (2019) is het 15 procent en volgens een onderzoek van Statista (2018) is het 10 procent. Waarschijnlijk sparen Nederlanders gemiddeld zo’n 10 procent van hun inkomen, afhankelijk van hoe je “sparen” en “inkomen” definieert. De meeste Nederlanders komen uit tussen de 200 en 300 euro per maand.

Nieuwe data
Leuk, je schrijft een artikel en zoekt goede bronnen, vind je één dag later een uitstekende bron. Zie hieronder cijfers van het CBS (2015). Ze hebben alle 7,6 miljoen Nederlandse huishoudens verdeeld in vijf groepen van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens. De vijf groepen vertegenwoordigen ieder 20% procent van de inkomens in Nederland, van laag naar hoog. Elke groep heeft vanwege zijn hoge of lage inkomen ook hoge of lage bestedingen. Je ziet dat de onderste 20 procent van inkomens 6100 euro meer uitgaf dan er binnenkwam.

Let op : deze bedragen zijn per jaar. Bron: CBS

Het CBS heeft ook data over 2017. Hier zijn de bedragen per maand uitgesplitst naar type huishouden en leeftijd van de hoofdkostwinner. Het CBS definieert besparingen overigens als dat geld dat overblijft als van het inkomen alle bestedingen zijn afgehaald (net als hierboven). Deze data geeft een vrij rooskleurig beeld. Er missen namelijk negatieve besparingen voor bijvoorbeeld eenpersoonshuishoudens en mensen met huurwoningen. De gestandaardiseerde besparingen zijn teruggerekend naar een eenpersoonshuishouden, om de data onderling vergelijkbaar te maken.

Bedragen zijn per maand. Bron: CBS

Gemiddeld genomen hielden Nederlandse huishoudens 400 euro per maand of 4800 euro over in 2015. De groep mensen die 200 euro per maand overhield bevond zich iets boven de derde groep (tussen de 60% en 80% hoogste inkomens). Daarmee komt deze data aardig overeen met de hierboven genoemde onderzoeken.

Hoeveel spaart Spaarvader?

Als je Spaarvader leest, ben je hopelijk niet onderdeel van “de meeste Nederlanders”. Je bent onderdeel van de minderheid. De minderheid die méér spaart dan de rest. Of die in ieder geval meer wil sparen. Je doel? Dat kan van alles zijn. Mijn doel is om voorbereid te zijn op grote uitgaven, mijn kinderen te steunen in hun studie en zelf de keuze te hebben eerder met pensioen te gaan.

Lees ook: “Welke potjes heeft Spaarvader in 2020?” en de Spaarupdates

Ik spaar elke maand voor grote uitgaven (huisfonds, autofonds, vakantiefonds). Daarnaast sparen we voor de toekomst (kinderen, hypotheek aflossen, beleggen).

Eerlijk gezegd vind ik sparen voor vakantie en een nieuwe cv-ketel niet echt “sparen”. Dat geld wordt meestal hetzelfde kalenderjaar uitgegeven. Het Nibud noemt dit “reserveringsuitgaven”. Zij zeggen dat kleding en schoenen hier ook onder vallen.

Sparen voor de toekomst, dat vind ik het meest interessant. Die 700 euro gebruik ik bij het berekenen ons spaarpercentage. Met een netto inkomen van rond de 5000 euro per maand sparen wij 14 procent. Iets boven gemiddeld.

Lees ook: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar” enDe twintig beste tips om meer te sparen

Hoeveel euro spaar jij elke maand? En hoeveel procent van je inkomen is dat? Klopt mijn veronderstelling dat Spaarvader lezers meer sparen? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord