Hoeveel geld hebben anderen van jouw leeftijd gespaard?

Hoeveel geld hebben anderen van jouw leeftijd gespaard?

Hoeveel geld heb jij op je spaarrekening staan? Ben je benieuwd hoeveel geld anderen van jouw leeftijd hebben? Vergelijk jezelf met leeftijdsgenoten en zie of jij veel of weinig hebt gespaard.

Sparen: 10 procent van je inkomsten

Veel Nederlanders sparen zo’n 10 procent van hun inkomen per maand. Er zijn ook mensen die meer of minder per maand sparen. Ik spaar bijvoorbeeld meer. Het is mijn mening dat het bedrag dat jij per maand spaar het allerbelangrijkst is. Als je maar lang genoeg doorgaat en blijft werken om méér te sparen per maand, kan je al je spaardoelen waarmaken.

Ondanks de mooie gemiddeldes zijn er grote verschillen tussen de spaarrekeningen van Nederlanders. Een belangrijke reden daarvoor is leeftijd. Mensen van 60 jaar of ouder hebben nou eenmaal langer kunnen sparen. Je kunt jouw spaargeld het best vergelijken met anderen van jouw leeftijd. Daarvoor ga ik je drie mogelijkheden bieden: het minimumspaargeld, het doorsnee bedrag en het gemiddelde bedrag dat je leeftijdsgenoten hebben gespaard.

Hoeveel spaargeld moet je minimaal hebben?

Het Nibud adviseert onderstaande minimumbedragen. Ze zijn vooral afhankelijk van je thuissituatie. Meer informatie? Zo veel geld heb je nodig als buffer voor onvoorziene uitgaven.

Minimaal geadviseerd spaargeld. Bron: Nibud.

Deze bedragen spaargeld zijn echt een minimum. Van dit geld kan je één of twee onverwachte uitgaven betalen. Een nieuwe auto wordt al lastiger. Toch is dit een prachtig doel voor mensen die nog geen noodfonds of buffer hebben aangelegd.

Lees ook: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

Hoeveel spaargeld hebben andere mensen van mijn leeftijd?

Gemiddeld spaargeld naar leeftijd. Bron: CBS (2018).

Vind je dit veel? Kan kloppen. Het gemiddelde spaargeld geeft geen compleet beeld. Zo’n gemiddelde wordt namelijk behoorlijk omhoog getrokken door mensen met enorme hoeveelheden spaargeld. Dat zie je bijvoorbeeld aan het gemiddelde voor alle Nederlanders: dat is 40.000 euro, terwijl de overgrote meerderheid (meer dan 80 procent, bron) van de Nederlanders dat geld niet op de bank heeft staan.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Daarom loont het om ook het mediaan oftewel doorsnee spaargeld te bekijken. Van alle Nederlanders in die leeftijdsgroep heeft 50 procent meer spaargeld en 50 procent heeft minder spaargeld. De mediaan geeft dus een meer evenwichtig beeld.

Doorsnee spaargeld naar leeftijd. Bron: CBS (2018).

Dit lijkt al een stuk realistischer. Zit jij in de bovenste of de onderste 50 procent van jouw leeftijdsgroep? Ik zit in de bovenste 50 procent. Binnenkort meer over mijn “nettowaarde”.

Hoeveel spaargeld heeft Spaarvader?

Wij hebben in ons noodfonds 10.000 euro zitten. Met alle andere potjes (reserveringen en spaardoelen) erbij ligt het totaal tussen de 20.000 en 30.000 euro. Dat is na vier jaar sparen.

Hoeveel spaargeld moet ik hebben op mijn leeftijd?

Je hebt nu het minimale bedrag gezien. Je hebt gezien hoeveel spaargeld de mensen uit jouw leeftijd meestal hebben en je hebt gezien wat het gemiddelde is. Nu vraag je je af: wat moet ik hebben?

Het is belangrijk om bij spaargeld niet te denken aan Dagobert Duck die in een groot pakhuis vol gouden munten rondzwemt. Spaargeld is geld dat jij bewust niet uitgeeft maar opzij zet. Dat moet je doen met een reden. Waarom spaar jij?

Lees ook: “Zo spaar je meer: drie wetenschappelijk onderbouwde tips

Ik weet waarom ik spaar. Toen ik besloot te gaan sparen, kon ik ook besluiten hoeveel geld er nodig was voor mijn doelen. Dus kijk niet naar wat je leeftijdsgenoten hebben gespaard. Misschien wil jij namelijk nog wel veel meer bij elkaar sparen!

De hoeveelheid spaargeld die je hebt is een momentopname. Je kunt, door je maandelijkse spaarbedrag te verhogen, meer sparen. Kleine beetjes helpen! Bespaar bijvoorbeeld op je boodschappen, op je abonnementen of door een grote uitgave uit te stellen.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Naomi

    Ver boven het mediaan voor mijn leeftijd! Altijd fijn om te lezen. Daarnaast ook al op mijn 27ste geïnvesteerd in zonnepanelen en versneld aflossen van mijn hypotheek. Lekker zo laag mogelijke lasten zodat ik samen met mijn vriend in de nabije toekomst veel verre reizen kan maken en rondom ons werk wat meer risico kunnen nemen. Lekker het gevoel, dat je dromen kan gaan volgen puur omdat je wat meer mindfull met je geld om bent gegaan in plaats van telkens maar uitgeven. Alleen nog eventueel gaan beleggen maar daar hebben we nog geen kaas van gegeten. Maar zelfs in deze (corona) tijden vanwege dit spaarpotje geen stress zelfs als we hierdoor een van onze inkomsten zouden verliezen. Bedankt voor het in beeld brengen. Had niet het idee dat we het zo goed deden in vergelijking! Echt weer een goede stimulans om zo door te gaan 🙂

Geef een antwoord