Dit salaris heb je nodig om 15% te sparen en miljonair te worden

Dit salaris heb je nodig om 15% te sparen en miljonair te worden

Miljonair worden, dat klinkt wel goed hè? Maar dat is toch voor ons “gewone mensen” ongrijpbaar, toch? Dan moet je de loterij winnen of een groot bedrijf bezitten. Of is het ook mogelijk als werknemer bij een baas miljonair te worden? Spaarvader duikt met je in de cijfers.

Waarom eigenlijk 15% sparen? Je kan ook meer of minder sparen. Het Nibud raadt 10% aan. Veel Nederlanders gebruiken het vakantiegeld om te sparen. In het buitenland (met name landen zonder pensioenstelsel of AOW) wordt 20% of meer aangeraden. Ik durf wel 15% aan te houden. Dit blog is namelijk voor mensen die graag willen sparen. Dat betekent dat jij op z’n minst wil proberen meer te sparen dan de minimum-eis.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”

Wat zijn mijn aannames als ik dit bereken? Ik ga er in deze situatie vanuit dat jij niet je geld op een spaarrekening tegen 0,05% rente laat staan. Je belegt het voor de lange termijn. De historische groei van de beurs is zo’n 7% per jaar (al bijgesteld voor inflatie), maar laten we voor deze rekensom een conservatieve 5% nemen. Dit soort percentages zijn overigens alleen realistisch als je 20 jaar of meer belegt. Op de korte termijn zijn de resultaten uitermate onvoorspelbaar.

Lees ook: “Spaarvader belegt: geloof jij in de toekomst?

Ben je er klaar voor? Als jij nu 40 jaar oud bent, heb je nog minstens 30 jaar te gaan tot je pensioen. Dat betekent dat jij maandelijks 1250 euro zou moeten sparen om op je zeventigste miljonair te worden. Misschien denk je nu: 1250 euro per maand, dat is een boel geld. Dat is het ook. Maar wat krijg je ervoor terug? Je wordt miljonair! En dat miljoen is voor minder dan de helft door jezelf ingelegd. De andere helft is pure winst door de groei van de je beleggingen.

Om 1250 euro per maand te kunnen sparen als 15% van je salaris, heb je een salaris van 8333 euro per maand nodig. Dat is echt heel veel geld. Maar hoeveel procent van je salaris spaar jij nu eigenlijk per maand? Is dat meer dan 15%? Als jij 25% van je salaris spaart, hoef je nog maar 5000 euro aan inkomsten per maand te hebben.

In 2017 hadden ruim een half miljoen huishoudens een gestandaardiseerd inkomen van meer dan 50 000 euro per jaar.

Bron: Nibud

Dan is er nog meer goed nieuws. Ben jij onder de 40 jaar oud? Dan heb jij nog meer dan 30 jaar te gaan tot je pensioen. Dat klinkt misschien als slecht nieuws, maar als het gaat om groeiende beleggingen is het fantastisch. Hoe vroeger je begint met beleggen, hoe meer tijd je hebt om in te leggen en je vermogen te zien groeien. Als jij nog 40 jaar de tijd hebt, hoef je maar 700 euro per maand te sparen om miljonair te worden. Dat is misschien wel te doen!

Meer spaartips: De twintig beste tips om meer te sparen

Ben jij enthousiast geworden? Dat is precies de bedoeling. Uiteraard is elke situatie anders. Daarnaast is miljonair worden misschien niet zo’n goed doel om je leven naar in te richten. Maar het idee van dit artikel is om je inspireren. Het is voor iedereen mogelijk om grote bedragen te sparen. Je hebt alleen de wil nodig om elke maand geld opzij te zetten en je moet een lange adem hebben.

Ben jij al begonnen? Heb je zin om zelf te rekenen? Dit is een link naar mijn favoriete tool. Vertel over jouw spaarplannen in de commentaren.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord