De twintig beste tips om meer te sparen

De twintig beste tips om meer te sparen

Vind jij het lastig om te sparen? Wil jij meer geld sparen maar weet je niet goed hoe je dat moet doen? Hier zijn twintig tips om meer te sparen!

Hoe kan je meer geld sparen?
Ik heb goed nieuws voor je. Geld sparen is een vaardigheid. Net als andere vaardigheden kan je er dus beter in worden! Dat doe je door te oefenen, maar ook door je gedrag te ondersteunen. Met deze lijst der lijsten gaat meer sparen jou helemaal lukken.

Misschien ken jij sommige tips al. Misschien voerde je ze ook al uit. Ervaren spaarders mogen gewoon verder lezen. Ik weet zeker dat er voor iedereen iets nieuws in zit.

Zorg voor inzicht in je uitgaven

Begin bij het begin: maak een overzicht van je geld. Je kunt niet sparen als je niet weet hoeveel geld er elke maand binnenkomt en uit gaat. Vind je het lastig? Kies een middel en begin met de inkomsten en uitgaven van deze maand. Dat is te doen. Ben je een gevorderde gebruiker? Probeer het gratis Financieel Jaaroverzicht 2020 eens uit!

Lees ook: “Hoe houd je je inkomsten en uitgaven bij?

Bespaar meer om meer te sparen

Ja, open deur. Maar wel belangrijk om te noemen. Je hoeft niet snel geld te verdienen of op zoek te gaan naar een side hustle. De snelste en makkelijkste manier om een euro te sparen is door die euro ergens niet uit te geven. Bijvoorbeeld aan je televisieabonnement. Of je elektriciteit. Of abonnementen.

Als je dan toch geld moet uitgeven, probeer dan met korting te kopen. Bekijk bijvoorbeeld alvast de koopjeskalender van mei. Daarop zie je in één oogopslag welke producten komende maand in de korting zijn.

Voorkom levensstijl inflatie

Gaat je loon omhoog? Of heb je een nieuwe baan? Misschien ben je wel meer uren gaan werken of heb je een tweede bron van inkomsten. Het is verleidelijk om nieuwe spullen te kopen “omdat dat zo hoort” of “omdat iedereen het heeft”. Vooral als mensen om je heen inderdaad allemaal een elektrische bakfiets hebben.

Maak een pas op de plaats. Levensstijl inflatie is de grote vijand van mensen die meer willen sparen. Hoe voorkom je het? Begin door hogere inkomsten direct op te tellen bij je maandelijkse spaarbedrag.

Pay yourself first: betaal jezelf eerst

De helft van alle mensen die sparen doet dat met geld dat “overblijft”. Op die manier komt er natuurlijk nooit iets van. Sparen moet een prioriteit zijn, het moet het eerste zijn wat je doet met geld dat binnenkomt. Dus: betaal jezelf eerst. Zorg dat jouw gekozen maandelijkse spaarbedrag direct naar je spaarrekening gaat wanneer je loon binnen is.

Maak sparen automatisch

Nummer vier hierboven gaat een stuk makkelijker als jij er helemaal niet aan te pas komt. Ga naar je online bankomgeving en stel een standaard overboeking in van je betaalrekening naar je spaarrekening.

Laat elke maand nadat je loon binnen is jouw gekozen spaarbedrag overmaken naar je spaarrekening. Zo heb je er geen omkijken naar! Kan je het ook niet vergeten.

Maak spaarpotjes aan

Heb jij net een automatische overboeking ingesteld? Ik hoop dat je je online bankomgeving nog open hebt staan. Dit is één van mijn favoriete nieuwe functies: spaarpotjes. Het geld op je spaarrekening gaat in een virtueel “potje”.

Spaarvader zijn spaarpotjes

Met spaarpotjes één oogopslag hoeveel je hebt gespaard voor die mooie vakantie, je noodfonds, je kinderen of wat jouw doel ook is.

Houd je aan je spaar- en uitgavebudget

Heb jij een goed overzicht van je uitgaven (nummer 1)? Dan moet je nu budgetten vaststellen. Je budgetten voor uitgaven en sparen moeten precies goed zijn. Niet te laag, want dan loop je elke maand in de min. Houd jij elke maand 100 euro over? Verhoog dan je spaarbudget met 100 euro.

Lees ook: “Hoeveel geld moet je elke maand sparen?

Je houden aan je spaarbudget is gemakkelijk als het een automatische overboeking is (punt 5!). Je houden aan je uitgavebudget is lastiger. Je moet jezelf leren te stoppen met geld uit te geven als je budget op is.

Laat je spaargeld voor je werken

Weet je wat nog leuker is dan zelf sparen? Als je geld zelf ook mee spaart! Geld trekt geld aan. Dat zeiden ze vroeger, toen je nog gewoon 6 of zelfs 10 procent rente kon krijgen op je spaarrekening.

Met de rentes van nu levert je spaargeld zelf weinig op. Zelfs met een depositorekening. Overweeg spaargeld dat je de komende tien of twintig jaar niet nodig hebt te beleggen. Of gebruik de sneeuwbalmethode.

Praat er met je partner over

Het is lastig meer te sparen als je partner geld blijft uitgeven. Bij de meeste stellen regelt één van de partners de financiën. Ben jij dat? Betrek je partner bij jullie plannen. Maak elkaar enthousiast: jullie vormen een team!

Is jouw partner degene die alles regelt? Vraag dan eens hoe het zit! Toon belangstelling en praat samen over jullie gedeelde wensen en doelen.

Praat er met anderen over

Er zijn twee redenen dat dit een uitstekende tip is. Als je met anderen (wel goede vrienden natuurlijk) praat over je spaarideeën raak je gemotiveerd. Goede vrienden geven suggesties en moedigen je aan.

Erover praten met anderen heeft ook een psychologische factor. Je bent nu “sociaal verplicht” om je woord te houden en ook écht te sparen.

Kies een doel dat je motiveert

Zomaar elke maand geld opzij zetten is prima. Maar het wordt pas echt interessant als je weet waarom je spaart. Een doel is beter dan geen doel. Spaar je voor een verbouwing of om een geit te kopen? Maakt niet uit, als het je maar motiveert!

Elke week exclusieve tips en de nieuwste artikelen ontvangen? Klik hier!

Visualiseer je doel

Maak een spaarkalender, een spaarthermometer of een andere manier om jullie sparen zichtbaar te maken. Kleur elke keer een stukje, vakje of balkje als je weer geld hebt gespaard. Dit is een wetenschappelijk bewezen techniek, mensen die hun spaardoel visueel maakten spaarden tot twee keer meer geld!

Denk aan de regel van vijfhonderd

Elke keer als jij één euro per maand bespaart, denk dan terug aan de regel van vijfhonderd. Motiveer jezelf om kleine besparingen ook te vieren en te waarderen. Twee euro per maand bespaard door ander kattenvoer? Top! Vier euro per maand bespaard door je Netflix te delen? Geweldig! Alle kleine beetjes helpen.

De regel van vijfhonderd is als volgt: “Voor elke 1 euro per maand die je spaart, heb je over twintig jaar 500 euro

Vier het sparen

Als de spaarkalender al motivatie gaf, dan is dit echt een topper. Maak maandelijks van het sparen een feestelijk momentje. Trek een zak chips open als je de financiën doet, drink een glaasje wijn op de dag dat het geld naar je spaarrekening wordt overgemaakt of snack samen van een lekker kaasje terwijl jullie je saldo bewonderen.

Deze feestmomenten zijn niet alleen heerlijk, je traint zo ook je hersenen om sparen te zien als plezierig gedrag. De volgende keer dat je spaart krijg je van je hersenen een dopamine-boost. Zo versterk je het gedrag dat je graag wilt herhalen.

Sparen betekent sparen

Het is verleidelijk, dat is logisch. Je hebt het bedrag op je spaarrekening hebt staan. Waarom niet nu meteen iets kopen?

Het is wel de bedoeling dat je ook écht spaart. Dat betekent dus: niet het geld terugboeken als je ineens zin hebt om een grote aankoop te doen. Dat geld had je apart gezet om een andere reden. Laat het geld op je spaarrekening staan en gebruik het alleen voor je spaardoel.

Geniet van de reis

Het stellen en visualiseren van doelen (nummer 11 en 12) zijn goede tips. De valkuil is dat je je er teveel op kunt richten. Alsof je pas gelukkig kunt zijn als je je spaardoelen hebt gehaald.

Mensen die FO (financieel onafhankelijk) willen worden worstelen hier vaak mee. Hard werken nu en levensgeluk inleveren in ruil voor vrijheid later? Of genieten van het leven nu en ondertussen iets minder sparen? Ik ga voor de laatste. Ik raad het jou ook aan.

Spaar meevallers

Houden jouw maandelijkse inkomsten, uitgaven en spaargeld elkaar mooi in evenwicht? Dan zijn extra’s zoals je vakantiegeld, eindejaarsuitkering of bonus een meevaller.

Maak extra geld over naar het spaarpotje dat het het meest kan gebruiken. Of spreid het over twee potjes! Wij stopten onze laatste meevaller voor de helft in het potje “huisfonds” en de andere helft in het aflossen van de hypotheek.

Laat de tijd in je voordeel werken

Sparen gaat langzaam, maar onderschat de kracht van de lange termijn niet. Laat de tijd in je voordeel werken door bijvoorbeeld uitgaven uit te stellen. Zo creëer je je eigen korting. Of laat de tijd voor je werken door het geld te beleggen: zo wordt je geld meer geld waard.

Lees ook: “Het belang van vroeg starten met sparen

Ik zou hier rente op spaarrekeningen of deposito’s ook noemen. Maar met de huidige rentestanden werkt de tijd hier niet echt in je voordeel. Door inflatie wordt je geld sneller minder waard dan dat er rente bijkomt.

Zorg voor jezelf

Sparen, besparen en je financiën bijhouden zijn misschien nieuw voor je. Soms is het gedrag waar je je toe moet zetten. Vind je het lastig of moeilijk de discipline op te brengen? Dat gaat beter als je goed voor jezelf zorgt.

Met een goed slaapritme, gezond eten en regelmatige beweging is jouw brein in betere conditie. Je hoofd is helder, het is gemakkelijker om discipline op te brengen en je weerstaat de verleiding meer te kopen beter.

Geef niet op

Er is maar één ding waardoor je zeker weet dat het niet gaat lukken. Dat is als je opgeeft. Allerlei soorten tegenslagen of onvoorziene omstandigheden kunnen je raken. Het enige wat jij moet doen is doorgaan. Pas je aan, leer van je fouten en geef. niet. op.

Niet alles tegelijk
Wil je nou beter worden in sparen, probeer dan niet meteen tien van deze tips tegelijk. Start met één of twee. Kijk of dat bevalt. Zorg dat het helemaal op rolletjes loopt. Kom dan pas terug voor een nieuwe tip. Door in kleine stapjes te veranderen creëer je blijvende verandering.

Welke tips gebruik jij al? Heb jij tips om toe te voegen aan deze lijst?

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Leuk en inspirerend, het lijstje met de vage gele letters is niet fijn leesbaar. Ander kleurtje zou ik zeer op prijs stellen.

  2. Micky

    Het inspireert me. Ik maak me zorgen om mijn begrafenis. Ik ben 74 en misschien leef ik nog jaren, maar de befrafenisondernemer is bijna failliet en ik wil niet dat mijn familie bij moet dragen. Ik heb al jaren een mooi rijstpannetje van goed kwaliteit. Daar zit een vergiet in en ik kook mijn eten dus al jaren op 1 pit. Meestal aardappels onder of rijst en groente boven. Ik weet niet hoeveel ik daar al mee heb bespaard.

Geef een antwoord