Bekijk hoeveel je moet sparen om eerder te kunnen stoppen met werken

Bekijk hoeveel je moet sparen om eerder te kunnen stoppen met werken

Ben jij van plan tot je pensioen door te werken? Of wil je eerder stoppen? Ik reken je voor hoeveel geld je per maand opzij moet leggen om eerder te kunnen stoppen!

In het vorige artikel legde ik je uit dat er drie opties zijn als je eerder wilt stoppen. Je kan sparen om slechts het gat te overbruggen tot je pensioen en je AOW start (momenteel is dat 67 jaar). Je kan ten tweede iets meer sparen, om te compenseren voor de lagere pensioenopbouw. Je kan als laatste ook een heel groot bedrag sparen en leven van het rendement op je beleggingen.

Lees ook: “Eerder stoppen met werken: hoe werkt dat?

Rentenieren, oftewel: leven van het rendement op je beleggingen
In een eerder artikel schreef ik over de 4 procent regel. Deze regel is belangrijk, omdat dit bepaalt hoeveel geld je aan je beleggingen kan onttrekken zonder dat het bedrag per ongeluk op raakt. Nog steeds is voorzichtigheid geboden. Als de beurs daalt, loont het enorm om te proberen dat jaar minder uit te geven.


Kijk in de tabel hieronder om te zien hoeveel geld je nodig hebt bij jouw gewenste maandelijkse uitgaven. Bepaal eerst wat jouw gewenste maandelijkse uitgaven zijn. Kijk dan in de kolom die weergeeft hoeveel jaar jij nog van plan bent te sparen. Dan zie je hoeveel geld je elke maand opzij moet zetten.

Bekijk de tabel als volgt: kies eerst je gewenste maandelijkse uitgaven, ga dan naar rechts tot je bij de kolom komt met het aantal jaren totdat jij vijf jaar voor je pensioenleeftijd zit.

Zoals je ziet, zul je zelfs met een beleggingshorizon van 30 jaar flink moeten sparen om te kunnen gaan rentenieren. Als je je maandelijkse uitgaven bescheiden houdt, bijvoorbeeld 1500 euro per maand, zou je over 25 jaar kunnen stoppen met werken als je vanaf nu 662 euro per maand opzij zet. Het speciale hieraan is: je bent volledig onafhankelijk van een pensioen en AOW.

De periode overbruggen tot je pensioen en AOW (en eventueel geld overhouden)
Als Nederlander is rentenieren best een dure optie. Het is mogelijk, maar dankzij onze verzorgingsstaat is ons besteedbaar inkomen lager dan die van een inwoner van de VS. Zij hebben geen basis-zorgverzekering, ze betalen minder inkomstenbelasting én ze betalen die belasting één keer per jaar. Aan de andere kant kan je ook gebruik maken van ons sterke pensioenstelsel en de AOW: je zou bijvoorbeeld vijf jaar eerder kunnen stoppen met werken. Dan hoef je alleen die vijf jaar te overbruggen.

Dit is al een stuk beter te doen. Voor deze cijfers heb ik de volgende aannames gedaan: de vermogensrendementsheffing (0,54 procent of 1,27 procent) en de inflatie (historisch zo’n 2 procent) laat ik buiten beschouwing, aangezien ik het rendement op 6 procent heb gezet (historisch haalt de beurs zo’n 9 procent). Daarnaast heb ik bij het “belegd vermogen” behoorlijk ruim gerekend: je zult in de verreweg de meeste scenario’s (niets is zeker) geld overhouden als je pensioen en AOW starten, als je beleggingshorizon minimaal 15 jaar is.

Dit is al een stuk aantrekkelijker, niet waar? Jij kunt vast wel 100 euro per maand opzij zetten en het straks op die manier vijf jaar uitzingen, mits je je uitgaven tussen de 1500 en 2000 euro per maand weet te houden. Met een afgeloste hypotheek en de kinderen uit huis is dat misschien wel mogelijk.

Tien jaar eerder stoppen
Tien jaar eerder stoppen met werken is een groot goed. Dat betekent dat de kans groter is dat je in goede gezondheid stopt met werken. Je zult veel eerder dan leeftijdgenoten stoppen met werken en je hebt ruim de tijd om bijvoorbeeld op je kleinkinderen te passen en hobby’s te beoefenen of te reizen. Je zult hier wel voor moeten sparen: je mist namelijk een flink stuk pensioenopbouw. Daarom heb ik opnieuw ruim gerekend: ik heb simpelweg je maandelijkse uitgaven keer 12 maanden keer 10 jaar gedaan. Je zult dus een flink bedrag overhouden om je pensioen mee aan te vullen.

Hoewel tien jaar eerder stoppen voor je gevoel misschien buiten bereik ligt, is dat niet zo. Veel mensen kunnen door te besparen op hun uitgaven en meer bescheiden te leven misschien wel 300 of 400 euro per maand sparen. Jij kunt een fortuin bij elkaar sparen als je dat 20 of 30 jaar volhoudt.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Wat is jouw spaarplan?
Ik hoor graag jullie spaarplannen. Ben jij al bezig met je pensioen? Of spaar je voor iets dat dichter bij is, zoals een huis, een mooie reis of een verbouwing? Laat het weten in de commentaren of mail naar spaarverhaal@spaarvader.nl om je aan te melden voor de rubiek “Spaarverhaal”!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. Leuk en handig deze schema’s! Ik ga toch voor rentenieren, lukt dat niet, dan gewoon zoveel mogelijk geld zodat ik extra vroeg kán stoppen met werken. Momenteel ben ik een combinatie van sparen en beleggen aan het opbouwen.

    1. Spaarvader

      Wat goed Maris! Hoog inzetten en blijven sparen 👍

Geef een antwoord