“Wij hebben 88.000 euro spaargeld”

“Wij hebben 88.000 euro spaargeld”

Verhalen over sparen, daar gaat deze rubriek over. In de eerste aflevering komt Jan aan het woord, die samen met zijn partner flink heeft gespaard.

Wie ben je?
Mijn naam is Jan Bakker, ik ben 34 jaar en woon met mijn vrouw en twee kinderen in West-Friesland. Mijn kinderen zijn 3 en 1 jaar oud. Ben werkzaam in het onderwijs en doe dat werk met veel plezier.

Hoe denk jij over geld?
Ik vind het fijn om over mijn financiën na te denken. Mogelijkheden te onderzoeken en ervoor te zorgen dat ik mijn financiën op orde heb. Geluk haal ik niet per se uit geld, maar ik heb het geld wel nodig om het leven makkelijker te maken. Ik heb verschillende doelen gesteld en ik ben bezig om die doelen te verwezenlijken. Een aantal doelen zijn langetermijndoelen en er zijn een aantal onzekere doelen bij. De doelen die ik heb zijn:

 • Eerder dan mijn pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken
 • Een andere woning kopen (het liefst vrijstaand met een stuk grond erbij voor een moestuin en het houden van wat kippen)
 • Geld sparen voor de studiekosten van mijn kinderen
 • Geld sparen om mijn hypotheek zo snel mogelijk af te lossen
 • Geld sparen om een dag minder te gaan werken, vier dagen in de week in plaats van vijf

“Geluk haal ik niet per se uit geld, maar ik heb het geld wel nodig om het leven makkelijker te maken.”

Hoe houd je de financiën bij? 
Ik houd de financiën per maand bij in een Excel bestand.

Inkomsten:
Salaris € 2600
Salaris partner € 1500
Kinderbijslag € 150
Teruggave vergoeding kinderdagverblijf € 1350
Totaal inkomsten € 5600

Uitgaven:
Hypotheek € 975
Hypotheekbescherming € 14
Energie € 140
Water € 25
Gemeentelijke belastingen € 110
Verzekeringen € 200
Auto’s/motor € 300
Kinderdagverblijf € 1650
Bankkosten € 8
Boodschappen € 400
Abonnementen € 150
Overig € 200
Totaal uitgaven € 4172

Sparen:
Kinderen € 50
Beleggen € 250, huidige stand: € 5000
Spaarrekening zo veel als mogelijk, geen vast maandbedrag. Huidige stand:€ 88.000

Wat een mooi bedrag hebben jullie gespaard! Hoe hebben jullie dat gedaan?
We hebben dat voor elkaar gekregen door geen onnodige aankopen te doen. We letten op aanbiedingen in de winkel en slaan dan ruim in. We stappen elk jaar over van zorgverzekering en energieleverancier. De verzekeringen houd ik ook regelmatig tegen het licht en we doen geen gekke dingen.

Lees ook: “Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

Wat heb je moeten laten om dit te sparen?
We hebben gerust wel geleefd. We gaan elk jaar op vakantie, we kopen de spullen die we echt nodig hebben en we doen leuke dingen. We hebben bijvoorbeeld een jaarkaart op een dierentuin en daar beleven we veel plezier aan, maar het zorgt er ook voor dat het niet veel hoeft te kosten om leuke dingen te doen. Verder ontvangen we de hypotheekrenteaftrek in één keer en deze zetten we direct op onze spaarrekening.

36 procent van de Nederlanders gaat één keer per jaar op vakantie. Bron: Nibud.

Aan onze woning zouden we geld kunnen uitgeven, maar dat doen we niet omdat we uiteindelijk een stap naar een grotere woning willen maken. We denken niet dat we bij de verkoop van onze woning het geld terug zouden krijgen. Ons huis zal niet veel meer waard worden als we die uitgaven zouden doen (andere vloer, andere keuken, tuinhuisje opknappen, zonnepanelen). Wat als de nieuwe vloer niet de smaak van de koper is? En zonnepanelen zijn pas rendabel na een bepaald aantal jaar.

Wat doen jullie met je spaargeld?
Onverwachte uitgaven, zoals onderhoudskosten van de auto’s of huishoudelijk apparatuur dat vervangen moet worden, vangen we op met ons spaargeld. We maken daar geen aparte potjes voor. Ons doel is om financieel een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan en niet om uitgaven te doen aan ons huis. Deze maand storten we € 25.000 op onze spaarhypotheekrekening. Hiermee verkorten we de looptijd met 5 jaar. Ook gaan de maandelijkse hypotheekkosten met €5,- naar beneden. Dat is niet heel veel, maar toch mooi meegenomen.

Sinds 2008 is de hoeveelheid geld die extra wordt afgelost op hypotheken met meer dan 20 miljard euro gestegen.

Bron: CBS.

Volgend jaar willen we weer € 25.000 euro storten op de spaarhypotheekrekening. We storten dit geld en lossen niet af. Dat heeft te maken met het type hypotheekproduct dat we hebben. Dit is voordeliger, aangezien we de looptijd verkorten en we gebruik maken van de 4,6% rente die we daar op ontvangen. Een rendement waar geen risico’s aan verbonden zijn zoals bij beleggen en een veel hoger rendement dan sparen.

Heb je nog geldtips voor anderen?
Denk niet alleen aan nu, maar ook aan later. Maak doelen, bedenk hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en ga ermee aan de slag. Als je dat op zijn beloop laat, ga je op een gegeven moment die mooie dingen niet bereiken in het leven. Het klinkt allemaal ver weg maar als het eenmaal zo ver is ben je blij dat je dit gedaan hebt.

Verder zou ik iedereen willen adviseren om kritisch naar je eigen uitgavepatroon te kijken en jaarlijks over te stappen van zorgverzekeraar en energieleverancier. Bij je zorgverzekering kun je, afhankelijk van je persoonlijke situatie, je eigen risico zo hoog mogelijk zetten. Dat zorgt ervoor dat je premie tientjes per maand lager zijn. Als je dat een aantal jaar doet bespaar je flink wat geld.

Wat mensen vergeten bij een hoog eigen risico is dat je maandelijks tientallen euro’s minder premie betaalt. Als je er van uitgaat dat je per maand € 25 aan premie niet hoeft te betalen, bespaar je per jaar € 300. Stel dat je wel iets oploopt en je moet de volledige eigen risico betalen dan betaal je in werkelijkheid niet € 885, maar € 885 min de € 300 die je hebt bespaard door minder premie te betalen. Het gaat dan nog maar om een bedrag van € 585. Het risico dat je neemt door je eigen risico zo hoog mogelijk te zetten is in werkelijkheid maar een bedrag van € 200. Heb je het hele jaar geen kosten dan bespaar je dus al snel € 300. Doe je dit net als ik al een aantal jaar, dan loopt dit snel op tot duizenden euro’s.

Tenslotte wil ik iedereen de tip van Spaarvader adviseren: ‘Leef onder je stand!’

Lees ook: “De beste bespaartip die er is

Jan, hartelijk dank voor je verhaal! De rubriek “Spaarverhalen” is nieuw en ik ben nog op zoek naar nieuwe aanmeldingen. Wil jij ook (anoniem) je spaarverhaal delen? Mail dan naar spaarverhaal@spaarvader.nl!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. Daniëlle

  Leuke artikelen maar teruggave kinderopvang zijn toch geen inkomsten. Die moet je aan het kinderdagverblijf betalen.
  Hun werkelijke inkomsten zijn dan niet 5600
  Maar 5600 min 1350.

Geef een antwoord