Spaarupdate: welke potjes heeft Spaarvader in 2019?

Spaarupdate: welke potjes heeft Spaarvader in 2019?

In deze nieuwe rubriek deel ik maandelijks de stand van zaken wat betreft ons spaarplan met je. Deze eerste aflevering is wat langer: waarvoor sparen Spaarvader (en Spaarmoeder)? Welke potjes hebben wij? De naam Spaarvader heb ik niet voor niets gekozen, je leest er hier alles over.

Lees ook de update: “Welke potjes heeft Spaarvader in 2020?

Als je de post “Welke spaarder ben jij? Test jezelf!” hebt gelezen, weet je dat Spaarvader drie typen spaarders onderscheidt. Wij zijn de laatste: naast een noodfonds en sparen voor grote uitgaven, sparen wij ook voor later. Laten we beginnen met de eerste twee.

Noodfonds
Spaarvader houdt een noodfonds van 10.000 euro aan. Dat is niet een betekenisvol bedrag voor ons. We kunnen er geen zes maanden van leven, wat voor sommige mensen een belangrijke graadmeter is voor hun noodfonds. Het is ook niet wat het Nibud ons aanraadt (daarover in een latere blog meer), maar het is gewoon waar wij ons fijn bij voelen. Er kunnen verschillende spullen in dezelfde maand stuk gaan en dan kunnen we dat gewoon betalen. Fijn.

Huisfonds
Daarnaast zetten wij maandelijks geld opzij voor onderhoud en verbeteringen aan het huis en de tuin. Dat noemen we ons huisfonds. Het bedrag is 300 euro per maand. Dat lijkt veel en dat is het ook. Van dit geld doen wij niet alleen reparaties, maar kopen we ook nieuwe spullen. Zo hebben we de nieuwe voortuin vorig jaar uit dit potje betaald en willen we misschien in de toekomst de garage onder handen nemen. We hebben dit jaar er een nieuwe vaste computer en een nieuwe cv-ketel van gekocht. Zoals je al hebt geraden is het potje meestal snel leeg voor het hele jaar. Als de nood aan de man is kunnen we gelukkig altijd terugvallen op ons noodfonds.

Lees ook: Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”

Vakantiefonds
Elke maand reserveren wij 150 euro om één of twee keer per jaar van op vakantie te kunnen gaan. Dat bedrag hebben we een paar jaar geleden zo gekozen en ik vraag me af of het nog wel gaat lukken met twee kleine kinderen straks. Voor nu is het genoeg. Omdat we op een vakantie-eiland wonen is de behoefte minder groot om heel ver weg te gaan, denk ik. In een latere blog meer over vakantiegeld en vakanties.

Autofonds
We reserveren maandelijks 250 euro voor de auto’s (we hebben er twee). Daar ben ik in 2018 mee gestart toen we de zoveelste rekening van honderden euro’s voor een reparatie binnenkregen. We noemen dit het autofonds. Ja, ik hou van consistentie met namen. Uit dit potje betalen we niet alleen reparaties, maar hopen we ook in de toekomst een nieuwe auto te kunnen aanschaffen. Vandaar het hoge spaarbedrag. In principe zouden we volgens berekeningen die ik op internet vond ook met zo’n 150 euro per maand uit moeten kunnen komen. Ik maak echter veel kilometers dus heb hier het zekere voor het onzekere genomen. In een latere blog meer over de werkelijke kosten van autorijden.

Voor later
Zo, nu de korte-termijnuitgaven en de rekeningen zijn betaald, kunnen we naar de toekomst kijken. Geïnspireerd door de FIRE-beweging uit Amerika (en inmiddels ook in Europa) sparen wij maandelijks voor later. Wij beleggen op dit moment 250 euro per maand. Daarnaast sparen wij 200 euro per maand voor een eventuele studie van de kinderen. Ook sparen we 200 euro per maand om extra op de hypotheek af te lossen aan het einde van het jaar. Zo spreiden we een beetje ons risico ten opzichte van de beleggingen, is de gedachte.

Lees ook: Beleggingsupdate augustus

Deze spaarupdate was om je een idee te geven van onze spaarpotjes. In de volgende spaarupdate vertel ik je hoeveel er in deze verschillende potjes zit en hoeveel er is uitgegeven in de maand augustus.

Lees andere spaarupdates:
Spaarupdate oktober
Spaarupdate november
Spaarupdate december

Hoeveel spaar jij? Waarvoor spaar jij? Spaarvader zoekt spaarverhalen! Laat een bericht achter in de commentaren. Als jij graag (anoniem) je verhaal wil delen in de rubriek “Spaarverhaal”, mail dan naar spaarverhaal@spaarvader.nl.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Grace

  Hallo Spaarvader,
  Van welke datum is deze blog? Ik ben er via doorklikken opgekomen en ik vind het prettig te weten waar ik in de tijd zit.
  In de blog hiervoor gaf je een overzicht van je potjes nu (april2020). Dit opgeteld kom ik op 1700 euro. Ik vraag me af wat voor netto maandsalaris hier bij hoort. De kosten voor het gewone leven zeg maar. Want je belegt 300 euro p.mnd.: Hoeveel is dit het % van je nettosalaris.
  Dank en een fijne zondag!

  1. Spaarvader

   Hoi Grace! Bedankt voor je reactie. Ik heb de titel bijgewerkt, deze post is van eind 2019. De nieuwe post van 2020 is meer actueel. Ons gezamenlijke inkomsten zijn zo’n 5000 euro. We beleggen dus zo’n 6 procent en sparen in totaal zo’n 14 procent per maand.

Geef een antwoord