Spaarupdate oktober

Spaarupdate oktober

Vorige maand vertelde ik je voor het eerst over ons spaarplan. Daarop kreeg ik veel leuke reacties. Nu vertel ik je over wat er is gebeurd in september en hoeveel er in de verschillende spaarpotjes zit.

Noodfonds
Weinig te melden hier. Er zit nog altijd 10.000 euro in. Zolang er geen wasmachines stuk gaan of auto’s total loss worden gereden hoeven wij ons noodfonds niet aan te spreken. Sterker nog, volgens mij hebben we sinds de oprichting van ons noodfonds in 2017 er nog nooit geld uit hoeven halen. Mocht dat wel een keer gebeuren, dan zou ik moeten bedenken waar het geld vandaan zou komen om het noodfonds weer bij te vullen. Zouden we dan tijdelijk stoppen met inleggen in onze beleggingen? Of een paar maanden stoppen met sparen voor de kinderen? Laten we die beslissing nog even uitstellen.

“Meer dan een derde van de 20- tot 45-jarigen heeft minder dan 3.000 euro spaargeld.”

Bron: Rabobank

Huisfonds
Ook deze maand hebben we 300 euro opzij gezet voor het huisfonds. Er is deze maand slechts één uitgave gedaan die kwalificeerde voor het huisfonds: we hebben enkele foto’s op groot formaat laten uitprinten en opgehangen in de woonkamer. We zijn er erg blij mee! Het kostte 38,42 euro. De stand van het huisfonds is -298,11 euro dit jaar. Het staat negatief vanwege enkele grote uitgaven die we direct in januari hebben gedaan. Vanaf volgende maand zouden we positief moeten staan. Het is niet ons doel om het huisfonds elk jaar leeg te maken. In 2018 hebben we veel meer uitgegeven dan de gebudgetteerde 3600 euro. Dat kwam met name door onze nieuwe voor- en achtertuin, maar ook door het inrichten van twee kinderkamers. Het zou mooi zijn om eind 2019 wat geld mee te kunnen nemen voor eventuele grote uitgaven in 2020.

Vakantiefonds
Na de storting van 150 euro deze maand staat het vakantiefonds op 1154,87 euro. Dat is best veel. De reden daarvoor is dat we dit jaar in verband met de geboorte van onze zoon niet ver op vakantie zijn geweest. Er was daarnaast vorig jaar nog 380,90 euro over die ik heb laten staan. Een keer per jaar ga wij samen zitten om te beslissen hoe we volgend jaar op vakantie willen en hoeveel we dus maandelijks opzij moeten zetten. Eventuele uitgaven voor nieuwe kampeerspullen zouden ook uit dit fonds komen.

Autofonds
In het autofonds gebeurt gelukkig niet zo veel dit jaar. Wij hebben twee auto’s en zetten maandelijks 250 euro opzij. In totaal staat de stand dit jaar op 962,54 euro. Omdat het fonds in 2018 eindigde op -518,44 is de totale stand nu 444,10 euro.

Voor later
We hebben weer 250 euro toegevoegd aan onze beleggingen bij DeGiro. Voor meer hierover raad ik je aan om “Beleggingsupdate oktober” te lezen. Daar vind je ook het actuele totaalbedrag.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs

We sparen ook 200 euro per maand voor de kinderen. Dat doen we sinds begin 2018, toen onze oudste 1 jaar oud was. Er zit nu 5901,53 euro in dit potje. Dat is een heel mooi bedrag. Onderdeel van dat bedrag was een eenmalige gift van een familielid.

Lees ook: “Sparen voor je kinderen

Als laatste sparen we maandelijks 200 euro om extra op de hypotheek af te lossen aan het einde van het jaar. Op dit moment zit er 5968,85 euro in dit potje. We storten er ook mijn extra uitkeringen (vakantiegeld, eindejaarsuitkering en oktoberuitkering) in. Daarnaast zit ook hier een eenmalige gift bij.

Tot zover deze spaarupdate! Volgende maand meer, onder andere over de prognose voor 2020.

Wat vind jij van de spaarpotjes van Spaarvader? Op welke manier spaar jij? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord