Spaarupdate november

Spaarupdate november

Spaarvader heeft uiteraard veel spaarpotjes. In deze maand waren er (gelukkig) relatief weinig uitgaven uit de verschillende fondsen. Een update van onze spaarplannen en de inhoud van de spaarpotjes lees je hier.

Noodfonds
Eigenlijk hebben we sinds de oprichting van het noodfonds in januari 2018 er nooit gebruik van hoeven maken. Dat lijkt aan de ene kant goed, maar aan de andere kant zette het me deze maand aan het denken. Hebben we wel een noodfonds van 10 000 euro nodig als we er al twee jaar niet aankomen? Ik komt tot de conclusie dat ik eigenlijk van dit geld af wil blijven. Het kan ook van pas komen als ik onverhoopt mijn baan kwijtraak of chronisch ziek wordt.

Lees de vorige edities van de spaarupdate: de eerste spaarupdate en spaarupdate oktober.

Huisfonds
Slechts één uitgave deze maand: een Philips Hue stekker van 23 euro. Hij was in de aanbieding van de Gamma en dankzij deze laatste toevoeging zijn nu alle lampen in onze woonkamer aangesloten op de Hue app. Dat hele Hue-gebeuren is natuurlijk behoorlijk duur, maar dit is één van de luxes die ik mij veroorloof. Het huisfonds staat dankzij de maandelijkse storting van 300 euro nu slechts op -20 euro voor heel 2019. Dat is overigens gepland: in het begin van het jaar hebben we meteen de grote uitgaven gedaan die we voor dit jaar in de planning hadden.

Vakantiefonds
Wij zijn in de herfstvakantie niet op vakantie geweest, Spaarmoeder moest gewoon werken. Dankzij de maandelijkse storting van 150 euro staat het vakantiefonds nu op zo’n 1300 euro. Dat geeft ons nu al een mooi bedrag om volgend jaar van op vakantie te gaan.

Nederlanders geven gemiddeld 522 euro per persoon per vakantie uit.

Bron: CBS

Autofonds
Ook deze maand leggen we weer 250 euro opzij voor de auto’s. De totale stand is nu zo’n 700 euro. Dat lijkt veel, maar één van onze auto’s maakt een raar geluid. We zijn erg blij dat we het geld de afgelopen maanden netjes opzij hebben gezet. Afwachten dus of het ons geld gaat kosten.

Voor later
De storting van 250 euro naar DeGiro is weer gedaan. In de beleggingsupdate lees je de stand van onze beleggingen. Kort gezegd: het gaat goed. Voor de kinderen hebben we inmiddels meer dan 6000 euro opzij gezet, inclusief de 200 euro van deze maand. Ik denk erover na om dit geld (deels) elders onder te brengen. Op een spaarrekening voor tien tot twintig jaar zo’n bedrag laten staan levert niets op. Beleggen is een meer risicovol, maar biedt als enige optie enige vorm van rendement. De enige reden dat ik twijfel is de beleggingshorizon: die is korter dan bij onze pensioenbeleggingen.

Lees ook: “Spaarvader belegt: de 4 procent regel

Deze maand spaarden we weer 226,47 euro. Dat is dus 200 euro die we sowieso al spaarden en 26,47 euro die we sinds dit jaar minder op de hypotheek hoeven te betalen dankzij onze vorige aflossing. We hebben dit jaar inmiddels meer dan 6000 euro gespaard om extra op de hypotheek af te lossen. Dat betekent dat onze maandlasten in 2020 weer zullen dalen met zo’n 30 euro per maand. Dat bedrag tellen we weer op bij ons maandelijkse spaarbedrag voor de extra aflossing van 2020. Zo gebruiken we het sneeuwbaleffect.

Lees ook: “Drie tips als je extra op je hypotheek gaat aflossen

Komende maand
Ik verwacht in december niet veel bijzondere uitgaven. Interessanter zal de spaarupdate van januari zijn. Wat worden de nieuwe budgetten? Hoeveel effect heeft de aflossing op de hypotheek?

Hoe was jouw maand? Heb je veel geld moeten uitgeven aan grote of onverwachte uitgaven? Of heb je veel geld kunnen sparen? Laat je verhaal achter in de commentaren of mail naar spaarverhaal@spaarvader.nl als je je wil laten interviewen voor de rubriek “Spaarverhalen”!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord