Spaarupdate december

Spaarupdate december

De laatste spaarupdate van 2019 is een feit. Ik had een realisatie: we hebben een aardig bedrag aan lastenverlaging misgelopen. Verder maken we de balans op: hoeveel heeft huize Spaarvader gespaard? Waar ging of gaat het geld naartoe en wat kunnen we voor 2020 verwachten?

Sparen voor uitgaven

Huisfonds
Het noodfonds sla ik maar even over, die is nog steeds niet aangeraakt. Het huisfonds is dit jaar wel gebruikt: helemaal zelfs. We hadden aan het begin van 2019 afgesproken in totaal maximaal 3600 euro uit te geven: het was uiteindelijk 3533 euro. De grootste uitgaven waren een nieuwe cv-ketel en een nieuwe computer. Beiden waren aan vervanging toe (respectievelijk 19 jaar en 7 jaar oud) en beiden waren geplande uitgaven. Verder hebben we nog wat opbergdozen, woonaccessoires, Philips Hue lampen en babyproducten gekocht. Trots dat dit jaar het gelukt is om ons aan het budget te houden.

Lees ook de vorige edities: de eerste spaarupdate, spaarupdate oktober en november

Vakantiefonds
Hier kan ik kort over zijn: vanwege de baby besloten we niet op zomervakantie te gaan. Dat betekent echter niet dat dat geld ergens anders aan wordt uitgegeven: het blijft gewoon in het vakantie-potje zitten en we zullen er dus in 2020 nog van kunnen genieten. Eindstand: zo’n 1600 euro om van te genieten.

36 procent van de Nederlanders gaat 1 keer per jaar op vakantie.

Bron: Nibud

Autofonds
Het moest er eens van komen: een rekening van de garage. De auto maakte vreemde geluiden: de waterpomp en multiriem moesten worden vervangen. Dat kunnen wij helaas niet zelf. Sterker nog: ik moest googelen wat een multiriem is, maar dat terzijde. Stand van het autofonds eind 2019: 700 euro in de plus. Het idee is dat dit fonds jaarlijks groeit, ondanks eventuele rekeningen van de garage. De afschrijvingen zijn namelijk inbegrepen bij het budget: er moet uiteindelijk ook een nieuwe auto van dit fonds betaald kunnen worden.

Sparen voor later

Hypotheek aflossen
Wij spaarden maandelijks om de hypotheek extra af te lossen. In totaal hebben wij deze maand meer dan 6000 euro in één klap kunnen aflossen op de hypotheek. Dat betekent dat onze hypotheeklasten in 2020 zo’n 30 euro per maand lager zullen zijn. Dat bedrag tellen we meteen op bij die 226 euro. Zo blijven onze netto hypotheeklasten (inclusief de extra aflossing) bijna gelijk, maar wordt een steeds groter gedeelte daarvan een aflossing in plaats van rente. We verliezen uiteraard een paar euro (ik berekende zo’n 8 euro per maand) aan hypotheekrenteaftrek, voor degenen die daar aan dachten.

Illustratie van de netto lasten van een annuïteitenhypotheek gedurende de looptijd.

Besparing gevonden!
Overigens kwam ik deze maand tot een ontstellende ontdekking. Deze jaarlijkse extra aflossing zorgt volgend jaar voor een lastenverlaging van zo’n 30 euro per maand, maar we hadden natuurlijk ook al eerder kunnen aflossen. Als ik bijvoorbeeld in juni 2019 alvast het halve bedrag had afgelost, scheelde dat van juni tot december 15 euro per maand. Toch weer 90 euro gratis erbij. Ik heb me voorgenomen volgend jaar minimaal één keer gedurende het jaar af te lossen. Het kost niets (gaat gewoon via iDeal en we blijven onder de boetegrens) en levert ons toch een leuk bedrag per maand op.

Voor de actuele stand van zaken van onze beleggingen bij DeGiro kan je de beleggingsupdate lezen.

Vooruitkijken
De budgetten voor 2020 blijven bijna allemaal hetzelfde. Alleen het huisfonds (300 euro per maand) verdient nog aandacht. Welke uitgaven verwachten we te gaan doen? Daar wordt het budget op afgesteld.

Hoewel onze inkomsten licht stijgen (de overheid heeft de regels voor het kindgebonden budget versoepeld en daar profiteren wij van), zullen ook de uitgaven stijgen door inflatie. Hopelijk kunnen we het ene met het andere opvangen. In een ideale situatie zouden we natuurlijk onze jaarlijkse salarisverhogingen kunnen toevoegen aan onze spaarbedragen, maar met twee opgroeiende kinderen en stijgende gemeentebelastingen, zorgverzekeringen en energiecontracten is dat helaas niet in de kaarten.

Concluderend kijken we terug op een prima jaar. Het is gelukt om uitgaven te plannen, budgetten aan te houden en er is voor verschillende doelen een mooi bedrag gespaard. Hopelijk brengt 2020 meer van hetzelfde!

Hoeveel heb jij gespaard in 2019? Wat ben je van plan te doen met je spaargeld? Laat het achter in de commentaren of mail naar spaarverhaal@spaarvader.nl als je je (anoniem) wilt laten interviewen!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord