Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”

Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”

Een nieuwe rubriek! Voortaan duikt Spaarvader elke maandag in een nieuwe “money myth”, oftewel geldmythe. Deze week de uitspraak: “mijn inkomen is te laag om te sparen”.

De mythe dat je inkomen hoog moet zijn om veel geld te kunnen sparen is niet ongewoon. Deze uitspraak wordt al sinds jaar en dag gedaan, door zowel mensen met een laag als een hoog salaris. Heb jij ook wel eens het gevoel dat je inkomen hoger moet zijn om meer geld te sparen? Hoe kan dit? Klopt het wel? Laten we eens in de cijfers duiken.

In een onderzoek van de Rabobank in 2018 onder meer dan 1000 Nederlanders gaf 30% aan dat een ontoereikend inkomen de reden was dat er weinig of niet gespaard werd. Spaarvader was hierin geïnteresseerd: waarom is het inkomen van deze mensen ontoereikend? Zijn dit mensen met een zeer laag inkomen?

Gelukkig geeft hetzelfde onderzoek antwoord op deze vraag: van de mensen met minder dan 3000 euro spaargeld (in dit geval wordt minder dan 3000 euro gedefinieerd als “weinig”) blijkt zelfs 28% meer dan 3000 euro per maand aan inkomen te hebben! Laat dat even op je inwerken: 3000 euro is bóven het modaal inkomen in Nederland, maar tóch hebben 28% van de respondenten in dit onderzoek aangegeven dat hun inkomen ontoereikend is.

Nog indrukwekkender: van de mensen die méér dan 3000 euro spaargeld hebben, blijkt meer dan 30% een loon van minder dan 3000 euro per maand te hebben. Dat wil zeggen: deze mensen verdienen (ruim) beneden modaal maar hebben meer spaargeld dan de topverdieners. Hoe kan dit?

Wil jij je spaarverhaal delen? Spaarvader zoekt spaarverhalen!

Levensstijl inflatie
Het is heel goed mogelijk om een verklaring te vinden voor het bovenstaande: de mythe zit hem in je definitie van sparen. Is sparen simpelweg het geld dat je overhoudt als je alles hebt gekocht wat je wilde? Of is sparen onderdeel van je maandelijkse uitgaven? Misschien is sparen zelfs de eerste “uitgave” die je doet elke maand. In dat geval doe je het goed!

Ga bij jezelf te rade: is je inkomen altijd hetzelfde geweest? Nee, natuurlijk niet! Je uitgaven trouwens dus ook niet. Het inkomen van de mensen die veel of weinig spaargeld hebben loopt ook enorm uiteen. Er zijn mensen met een lager inkomen dan jij die méér sparen elke maand. Hoe doen ze dat? Nou simpel, door minder uit te geven. Hier komen we aan bij “levensstijl inflatie”: het idee dat je meer uitgeeft naarmate je meer te besteden hebt. Op de één of andere manier lukt het je, zonder na te denken, om je uitgaven bijna precies af te stemmen op je inkomsten. Dat lukt je zelfs als je niet elke maand alles bijhoudt. Knap hè? Dat komt doordat je onbewust je levensstijl aanpast op je inkomen.

Gedurende je leven stijgt (en daalt) je inkomen. Het is de kunst om deze stijgingen niet automatisch op te laten gaan aan hogere uitgaven voor boodschappen, persoonlijke producten, hobby’s of een duurdere auto. Alleen door bij te houden hoeveel geld je uitgeeft en dit van maand tot maand en van jaar tot jaar te vergelijken, kan je levensstijl inflatie op tijd signaleren.

Sparen kan alleen als je minder uitgeeft dan er binnenkomt
De simpele waarheid is dat je minder moet uitgeven dan er binnenkomt om geld over te houden en dat je dit moet blijven volhouden als je voor de langere termijn wil sparen. Levensstijl inflatie is stil en moeilijk op te merken. Voor mij geldt dat ik pas na een jaar achter kwam. Ik hield de uitgaven bij en zag het: wij bleken veel geld uit te geven aan “kleine spulletjes” van minder dan 30 euro bij winkels als de Blokker, Hema en Action. Een bloempot hier, een extra bezem daar, een nieuwe autostoel, je snapt het wel. Sinds wij bewuster nadenken over deze aankopen (lees ook: de Buyerarchy of Needs) besparen we enorm veel geld. Wij gingen van 200 euro over per maand naar 850 euro sparen per maand voor verschillende potjes. Wil je weten waar wij voor sparen? Lees dan binnenkort de spaarupdate!

Lees de vorige edities van Monday Money Myths:
Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”
Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”
Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”
Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”
Monday Money Myths: “Het is veel werk om je financiële administratie bij te houden”
Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”
Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”
Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”
Monday Money Myths: “Sparen helpt je van slechte gewoontes af te komen”

Welke geldmythes hoor jij regelmatig? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord