Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”

Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”

Jij wil een nieuwe jas kopen, hij wil bezuinigen. Of: hij wil een nieuwe gadget, jij wilde deze maand rustig aan doen. Ruzie over geld, hebben mensen dat nou vaak? Hebben zuinige mensen vaker relaties met andere zuinige mensen? Ik zocht het voor je uit en ik geef je drie tips om ruzie te voorkomen!

Praten met je partner over geldzaken. Doen jullie dat? Wij uiteraard wel. Ik probeer twee keer per maand de financiën bij te werken (inmiddels kan dat, onze plannen veranderen weinig). Als ik klaar ben praat ik mijn vriendin bij en hebben we het over uitgaven die eraan komen. Het mooie hieraan is dat we ook vaak opeens denken aan een cadeautje voor een jarige of om te kijken of dat ene product misschien in prijs is gedaald.

68 procent van de Nederlandse stellen praat minstens één keer per maand met elkaar over geldzaken.

Bron: Nibud, rapport Geld en relaties, 2019

Mooi toch, 68 procent? Bij stellen tussen de 18 en 30 ligt het percentage zelfs nog hoger: 83 procent. In een relatie zijn er soms discussies: geld kan één van die discussiepunten zijn. Het kan gaan om gezamenlijke uitgaven zoals een nieuwe bank, maar ook om uitgaven van de ander waar jij het niet mee eens bent zoals een nieuwe telefoon, dure kleding of dure elektronica. Maar hoe vaak is dat zo bij Nederlanders? Nou, 44 procent van de mensen vindt dat ze niet vaak genoeg praten over geld.

Wil je weten hoe mijn spaarplannen ervoor staan? Lees “Spaarupdate oktober

Spaarvaders en Spaarmoeders
Is dat nou belangrijk in een relatie, dat je hetzelfde over geld denkt? Het is misschien niet een onderwerp waar je bij een eerste date over begint. Toch blijkt dat de meeste stellen compatibel zijn in hun opvattingen: 60 procent van de stellen geeft aan dat ze óf allebei zuinig zijn óf allebei gemakkelijk geld uitgeven. Daarnaast geeft 25 procent aan dat ze allebei “neutraal” zijn, ze zijn niet per se zuinig maar geven ook niet gemakkelijk geld uit. Alleen de overgebleven ongeveer 15 procent van de stellen blijkt te bestaan uit één iemand die zuinig is en één iemand die gemakkelijk geld uitgeeft. Dat is een eye-opener! Blijkbaar is de uitdrukking “soort zoekt soort” voor spaarders zeker geldig.

Ruzie over geld
Gemiddeld heeft een kwart van de mensen wel eens ruzie met hun partner over geld. Het blijkt dat er vaker ruzie wordt gemaakt bij stellen met tegengestelde visies op geld: daar is het één op de drie. Bij mensen die gezamenlijke financiën lastig vinden is het zelfs de helft. Het blijkt ook dat het onderwerp (meestal gaat het over bezuinigen) per leeftijdsgroep verschillend is. Mensen tussen de 18 en 30 hebben hebben drie keer vaker ruzie over het bestedingspatroon dan 65-plussers.

Over welke geldzaken hebben stellen wel eens ruzie? Bron: Nibud.

Tips nodig om te bezuinigen? Check “Vijf bespaartips voor oktober

Hoe los je dit nou op? Nou simpel, zeg jij. Met elkaar communiceren en overleggen. Afspraken maken helpt ook. Het blijkt dat mensen met name afspraken maken over wie wat betaalt (31 procent), hoeveel er wordt gespaard (14 procent) en op welke manier de financiën worden geregeld. Wil je tips om te zorgen dat jij en je partner geen ruzie hoeven te maken over de financiën? Je hebt geluk, hier een wetenschappelijk onderbouwde top drie!

  • Praat minstens één keer per maand met elkaar over de financiën, bij voorkeur nadat één van jullie of jullie samen de financiën hebben bekeken en bijgewerkt.
  • Maak duidelijke afspraken: welke dingen betalen jullie samen en hoeveel geld houden jullie over om naar eigen inzicht uit te geven?
  • Zorg voor voldoende buffer om betalingsproblemen te voorkomen. Dat is namelijk een belangrijke veroorzaker van stress in een relatie.

Lees de vorige edities van Monday Money Myths:
Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”
Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”
Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”
Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”
Monday Money Myths: “Het is veel werk om je financiële administratie bij te houden”
Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”
Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”
Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”
Monday Money Myths: “Sparen helpt je van slechte gewoontes af te komen”

Hebben jullie een gezamenlijke rekening waar alles op wordt gestort? Of hebben jullie je eigen rekeningen? In een volgende blog ga ik in op wat andere mensen doen, wat ik zelf doe en welke tips ik je kan geven.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord