Monday Money Myths: “Werken tot je 67e is heel normaal.”

Monday Money Myths: “Werken tot je 67e is heel normaal.”

Denk je dat jij tot je 67e zult werken? Of heb je andere plannen? Wat doen andere Nederlanders eigenlijk? En hoe zit het met de rest van Europa? Deze week: pensioenleeftijden in Monday Money Myths!

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben niet van plan tot mijn 67e te werken. Als dat tenminste tegen die tijd nog steeds de pensioenleeftijd is. Ik gok zomaar dat het 72 zal zijn. Ik ben tussen de 30 en 40 jaar oud en hoop voor die tijd genoeg geld gespaard te hebben dat werken een keuze kan zijn.

Wanneer is werken een keuze? Lees “De tien niveaus van financiële vrijheid

In Nederland was in 2018 meer dan 60 procent van de mensen die met pensioen gingen 66 jaar of ouder. Dat heeft met twee dingen te maken: je pensioen en de AOW. In Nederland stelt de overheid vast wanneer je AOW ontvangt. In 2018 was de AOW-leeftijd 66 jaar, maar de komende jaren zal deze stijgen. In ieder geval stoppen de meeste mensen pas als ze de AOW-leeftijd bereiken.

In 2006 was bijna 60 procent van de mensen die met pensioen gingen 60 jaar of jonger.

Tot 2006 was het een heel ander verhaal. Dat was dankzij de (inmiddels afgeschafte) “vervroegde uittreding” (VUT). Omdat de VUT is afgeschaft, ben je in Nederland dus nu langer aan het werk. Hieronder een razend interessante grafiek van het CBS.

Leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan. Bron: CBS.

Heb je nu pech of geluk omdat je in Nederland woont? Nou, een beetje van beiden. Eurostat, zegmaar de Europese versie van het CBS, publiceerde vorige week de cijfers voor het verwachte aantal jaren dat iemand werkt in de EU. Dat blijkt flink uiteen te lopen! Nederlanders werken gemiddeld 40,5 jaar van hun leven (ze gaan uit van iemand die nu 15 jaar oud is). Daarmee zijn wij de langst werkende natie in de EU, achter Zweden (41,9 jaar) en Oostenrijk (42,7 jaar).

Het kan ook anders. Woon je bijvoorbeeld in Frankrijk, dan werk je waarschijnlijk maar 35,4 jaar. Dat is vijf jaar eerder met pensioen! In Turkije werk je zelfs maar 29,4 jaar. Nu denk je misschien, eens kijken hoeveel de huizen daar kosten (hint: ook niet veel). Niet te snel: deze landen hebben namelijk veel minder sterke pensioenstelsels dan Nederland. Dus hoewel je in ons land langer door zult moeten werken als je de AOW-leeftijd wilt halen, je bent ook meer zeker dat je daadwerkelijk een goed pensioen zult ontvangen. Een beetje pech en een beetje geluk dus, zoals ik zei.

Verwachte aantal jaren van werkend leven, 2018. Bron: Eurostat.

Oké, denk je nu, ik ben dus afhankelijk van de overheid en in Nederland is het nu eenmaal zo geregeld. Niets is minder waar! Er zijn bijvoorbeeld nog altijd tienduizenden mensen die elk jaar tegen de stroom in zwemmen en besluiten eerder met pensioen te gaan. Zijn dat allemaal miljonairs met een eigen jacht? Nee, zo veel heeft Nederland er niet.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Amsterdammers zijn over het algemeen rijker dan Hagenezen”

Er zijn gewoon heel veel mensen die sparen en daardoor eerder met pensioen kunnen. Volgens het Nibud zet 42 procent van de mensen geld apart voor later en nog eens 28 procent zou het wel willen doen maar heeft nu niet genoeg geld beschikbaar. Je zou dus zelfs bij de meerderheid horen! Ik zeg, gewoon beginnen.

Tips nodig om te sparen voor later?
Lees bijvoorbeeld eens over “de 4 procent regel

Tot welke leeftijd denk jij te werken? Hoeveel geld spaar je voor later en hoe doe je dat? Of ben je daar nog helemaal niet mee bezig? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord