Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”

Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”

Vind jij dat ook? Je hoort wel eens van mensen dat ze meedoen met meerdere loten per trekking. Dat is toch allemaal weggegooid geld! Je wint toch nooit. Of wel? Deze week in Monday Money Myths: de loterij!

Er zijn in Nederland verschillende loterijen waar je mee aan kan doen. Al deze loterijen plaatsen verschillende percentages van de inleg in het prijzengeld, dragen een deel af aan goede doelen en houden een deel zelf. De Staatsloterij bijvoorbeeld keert 60% van de inleg uit in prijzen, houdt alleen de gelden die nodig zijn om de organisatie in stand te houden en draagt de rest van het geld aan aan het ministerie van Financiën. De Postcodeloterij keert 30% van de inleg uit in prijzen, houdt 20% zelf en draagt 50% af aan goede doelen.

45 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een abonnement op de loterij. Bij mensen boven de 65 jaar is dit zelfs 63 procent.

Bron: Nibud.

Bovenstaande feit schrok Spaarvader wel een beetje van. 45 procent van de Nederlanders heeft een abonnement op de loterij en laat die automatisch elke maand afboeken. Dat kost je tientallen, zo niet honderden euro’s per jaar. Het Nibud merkt op dat de loterij één van de vijf meest gekozen abonnementen is waarvan ook gewoon een versie los te koop is.

Winkans
Bij elke loterij zijn er andere winkansen. Als je kijkt naar alle mogelijke prijzen is de winkans bij de Staatsloterij het hoogst: 1 op 2. Bij alle andere loterijen varieert deze winkans van 1 op 3 tot 1 op 6. Let op: de kans is groot dat je wint maar niet eens de kosten van je lot eruit hebt. Bij de Staatsloterij is bijvoorbeeld de kans dat je een bedrag hoger dan je inleg wint slechts 1 op 9. Dan hieronder nog de kans dat je de hoofdprijs wint:

  • Bankgiro Loterij: 1 op 83.000
  • Postcode Loterij: 1 op 245.000
  • Vriendenloterij: 1 op 510.000
  • Miljoenenspel: 1 op 1,12 miljoen
  • Staatsloterij: 1 op 2,7 miljoen
  • De Lotto: 1 op 49 miljoen

Goed, kort gezegd is de verwachting op de lange termijn dat je voor elke euro die je inlegt zo’n 1 tot 10 cent wint. Dat is een verschrikkelijk slechte investering, je bent praktisch gegarandeerd dat je in je leven alleen maar verlies zult maken op loten.

Je kan je geld beter sparen of beleggen. Lees ook: “Beleggingsupdate oktober

Waarom dan toch meedoen?
Toch doet Spaarvader één keer per jaar mee met de loterij. Er is geen rekenkundige verklaring voor. Wel een emotionele. Ik doe mee omdat ik die twee tientjes per jaar gemakkelijk kan missen. Ze vertegenwoordigen voor mij de kans op financiële vrijheid. Het argument gaat zo: als ik elk jaar die twee tientjes “weggooi”, dan kost dat mij niks. Mijn leven wordt er niet slechter van en ik hoef er geen dingen voor te laten. Echter, mocht ik ooit winnen, dan zal het effect op mijn leven gigantisch zijn.

Aan de ene kant van de weegschaal ligt dus “praktisch niks” en aan de andere kant ligt de minieme kans dat ik in één klap miljonair ben. Nou, voor zo’n kleine moeite wil ik die kans wel kopen. Vergelijk het met bijvoorbeeld een levensverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering: je betaalt ervoor en de kans is heel klein dat je hem ooit nodig zult hebben. Maar mocht die kleine kans ooit komen, dan ben je enorm blij dat je hem hebt.

Alvast die twee tientjes bij elkaar sparen deze maand? Lees “Vijf bespaartips voor oktober

Gedachte-experiment
Daarnaast vertegenwoordigt dit jaarlijkse ritueel voor mij een prettig gedachte-experiment. Ja, het is een heel ritueel om de loten weer af te zeggen, met name bij een niet nader te noemen loterij met een P. Je zou het niet zeggen, maar ondanks deze blog is sparen voor Spaarvader niet het ultieme doel in het leven.

Meedoen aan de loterij stimuleert mij om één keer per jaar te denken: “Wat zou ik doen als ik win?” Dat doet uiteraard iedereen, maar probeer me te volgen. Zou je stoppen met werken? Waarom? Zou je gaan reizen? Waar naartoe? Waarom kan je die dingen nu niet doen? Ja, ik hoor het je zeggen, je hebt er geen geld voor. Maar als jij zo ontevreden bent dat je al staat te springen bij de minieme kans om te mogen stoppen bij je huidige werkgever, is er misschien meer aan de hand. Wordt het niet eens tijd om je cv te updaten en te gaan rondkijken? Je kan nog niet stoppen met werken, maar misschien kan je wel met je baas bespreken dat je op zoek bent naar nieuwe uitdagingen binnen of buiten je bedrijf of instelling.

Wil je graag op reis? Ga eens kijken of je een betaalbare reis kan vinden. Win informatie in en besluit dan hoeveel je elke maand kan missen om deze droom waarheid te maken. Je hoeft de loterij niet te winnen om één keer in je leven Tokio of New York te bezoeken.

Kort gezegd: meedoen aan de loterij is inderdaad een statistisch slechte investering. Meer dan een paar tientjes hieraan uitgeven vindt Spaarvader al te veel. Maar, zolang je het gemakkelijk kan missen, is het zo gek nog niet. Een wijze spaarder zei ooit: “Build the life you want, then save for it.” In een toekomstige blog ga ik meer in op de gedachte dat sparen niet het einddoel mag en kan zijn.

Lees de vorige edities van Monday Money Myths:
Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”
Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”
Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”
Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”
Monday Money Myths: “Het is veel werk om je financiële administratie bij te houden”
Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”
Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”
Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”
Monday Money Myths: “Sparen helpt je van slechte gewoontes af te komen”

Doe jij mee met de loterij? Heb je wel eens iets gewonnen? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een antwoord