Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”

Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”

Deze week in Monday Money Myths: je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs. Een gedachte die ook Spaarvader in zijn greep hield, totdat ik er meer over leerde.

We blijven deze week mooi in het thema van beleggen. Gisteren postte ik de blog “Spaarvader belegt: geloof jij in de toekomst?“. Vandaag gaan we kijken of beleggen inderdaad alleen voor rijke mensen is. Laten we beginnen met de vraag: welke mensen beleggen er eigenlijk?

Volgens het Nibud belegt 22% van de huishoudens. Dat valt behoorlijk mee! 22%, dat betekent dat bijna 1 op de 4 huishoudens belegt. Een ander rapport van het Nibud (“De Nederlanders en hun pensioen”, uit 2015) is nog specifieker: zij onderzochten de leeftijden en vermogens van mensen die beleggingen bezitten. Laten we in de resultaten duiken.

  • Van de huishoudens met meer dan 25000 euro spaargeld heeft 67% ook andere beleggingen.
  • Van de huishoudens met 5000 tot 25000 euro spaargeld heeft 46% andere beleggingen.
  • Van de huishoudens met 1000 tot 5000 euro spaargeld heeft 27% andere beleggingen.
  • Van de huishoudens zonder spaargeld heeft 13% beleggingen.

Oké, dus zelfs huishoudens met maar weinig spaargeld bezitten “andere beleggingen”. Maar wat zijn dat dan? Nou, dat heeft het Nibud gelukkig ook uitgezocht: dat zijn beleggingsfondsen, aandelen, obligaties, opties, uitgeleend geld, een tweede huis of lijfrente/banksparen. Hieronder zie je het percentage huishoudens dat een bepaalde beleggingsvorm bezit. Let op: er is uiteraard sprake van overlap, aangezien het totale aantal huishoudens dat belegt op 22% uitkwam in 2018.

Bron: “De Nederlanders en hun pensioen”, 2015, Nibud

Goed, nu weten we dus wie er allemaal belegt. Dat geeft ons al genoeg data om de mythe bevestigend of ontkennend te beantwoorden. Er is echter nog een tweede invalshoek, namelijk de drempel om te beleggen. We hebben zien dat zelfs van de huishoudens zonder spaargeld 13% belegt, kan dat?

Er zijn in Nederland veel verschillende aanbieders voor beleggingsproducten. Zoals je misschien in de vorige blog al hebt gelezen, is Spaarvader specifiek geïnteresseerd in ETF’s. Hiervoor zijn in Nederland enkele grote aanbieders: Meesman, DeGiro, Binck, ABN AMRO en Lynx. Er zijn uiteraard veel meer aanbieders, waaronder alle grote banken, maar voor het argument laat ik deze even buiten beschouwing. Waar het om gaat is deze vraag: hoe hoog is de drempel om te kunnen starten met beleggen?

Spaarvader belegt bij DeGiro. Lees ook: Beleggingsupdate augustus 2019

Bij Meesman is het minimale bedrag in één keer 10 000 euro of 100 euro per maand. Bij ABN kan je vanaf 50 euro per maand beginnen, bij Binck 20 euro per maand en bij Lynx moet je minimaal starten met 3000 euro eenmalige inleg. Bij DeGiro gelden helemaal geen grenzen: je kan beginnen met beleggen vanaf 1 cent.

Op basis van bovenstaande durf ik te concluderen: je hoeft helemaal niet rijk te zijn om te beleggen. Sterker nog: misschien ben jij al wel rijker dan de meeste mensen die beleggen! Dat wil niet automatisch zeggen dat Spaarvader vindt dat jij moet gaan beleggen. Beleggen is wat mij betreft alleen een optie als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Meer weten? Houd de blog in de gaten!

Lees de vorige edities van Monday Money Myths:
Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”
Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”
Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”
Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”
Monday Money Myths: “Het is veel werk om je financiële administratie bij te houden”
Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”
Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”
Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”
Monday Money Myths: “Sparen helpt je van slechte gewoontes af te komen”

Beleg jij? Bij welke broker? Laat het achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord