Monday Money Myths: “Ik zit vast aan mijn hoge woonlasten”

Monday Money Myths: “Ik zit vast aan mijn hoge woonlasten”

Heb je het gevoel dat je, met de kennis van nu, had gekozen voor een lagere prijsklasse bij het zoeken naar een woning? Of wegen andere factoren zwaarder? Ik duik deze week in de overwegingen van Nederlanders die een hypotheek nemen en ik geef je vier tips om tóch te besparen op je woonlasten!

Goed, laten we maar meteen met de deur in huis vallen. De hoogte van je hypotheeklasten is lang niet voor iedereen een overweging bij het kopen van het huis. Je hoort van de bank wat je kan lenen en gaat (eventueel met spaargeld) op zoek naar een woning binnen jouw budget. Besparen is één van je laatste overwegingen: je hebt te maken met de afstand tot je werk, je sociale netwerk en misschien emotionele of sentimentele overwegingen met betrekking tot bepaalde dorpen of steden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de eisen met betrekking tot het huis: vier slaapkamers of maar één? Een tuin en/of een garage?

Dit alles leidt ertoe dat mensen hun woonlasten vaak als een gegeven zien. Je kan er niets aan veranderen. Nou, dat is niet helemaal waar. Ik geef je vier tips om te besparen op je woonlasten:

  • Los extra af op je hypotheek
  • Bespaar op andere woonlasten
  • Verhuis naar een goedkopere woning
  • Sluit je hypotheek over

Los extra af op je hypotheek
Door extra af te lossen daalt je openstaande hypotheekbedrag en dus ook je maandelijkse betaling. Dit is in Nederland een populaire manier om spaargeld “voor je te laten werken”. Je betaalt namelijk over het afgeloste bedrag geen hypotheekrente meer tot het einde van je hypotheek. Heb jij dus nog 20 jaar te gaan op je hypotheek met 3 procent rente en je lost 5000 euro af, dan hoef je elk jaar 150 euro aan rente niet te betalen. Dat is over 20 jaar in totaal 3000 euro aan rente die je bespaart! Daar komt nog bij dat je die 5000 euro ook niet meer af hoeft te lossen. Dat betekent dat je in totaal 8000 euro niet hoeft te betalen!

Lees ook: “Drie tips als je extra op je hypotheek gaat aflossen

Aflossen op je hypotheek is hip. Vanwege de lage spaarrente is het financieel onaantrekkelijk om je geld op een spaarrekening te laten staan. Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek langzaam door de overheid afgebouwd. Volgens het CBS is het verschil tussen de nieuwe en afgelost hypotheken in 2018 in totaal 20 miljard euro minder dan in 2008. Dat terwijl er in 2018 voor een groter bedrag aan nieuwe hypotheken is afgesloten. Dat betekent dat er voor meer dan 20 miljard euro aan hypotheken is afgelost.

Verlaag andere woonlasten
Oké, misschien kan je om één of meerdere redenen je hypotheek niet extra aflossen. Je wilt wel graag minder vaste lasten? Dan zul je op andere vaste lasten moeten besparen. Het eerste is je energierekening. Kan je geld besparen door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen? Of moet je nog steeds dubbel glas laten installeren? Misschien loont het wel enorm om een muur te lasten isoleren. Laat je adviseren door experts. Je kan ook shoppen voor je energierekening om te zorgen dat je niet teveel betaalt.

Je kan ook besparen op abonnementen. Tv, internet, mobiele telefoon, Netflix, Spotify, weet jij wel hoeveel abonnementen je hebt? En kan je daarop nog besparen of zelfs iets afzeggen? Het lijken misschien kleine besparingen, maar bij elkaar opgeteld maakt het echt verschil.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”

Verhuis
Dit wilde je niet horen. Prima hoor. Ik snap het helemaal. Maar denk eens na: kloppen jullie maandelijkse hypotheeklasten als je kijkt naar je salaris? Zou je niet liever willen dat het huis een minder grote hap uit je inkomen neemt? Je woonlasten moeten in proportie zijn met je inkomsten maar ook met je levensstijl. Past de woonruimte nog bij jullie situatie? Is het een idee kleiner te gaan wonen omdat jullie niet zoveel ruimte meer nodig hebben? Misschien kan je wel veel goedkoper in een twee-onder-één-kap woning wonen dan drie hoog in het centrum van Amsterdam.

De verhuiswens van verschillende leeftijdsgroepen. Bron: CBS.

Misschien is verhuizen geen optie voor je, omdat je huis “onder water staat”. Dat is geen eufemisme voor huizen die in de polder staan, maar betekent dat je huis waarschijnlijk voor minder geld zal verkopen dan je nog aan hypotheek open hebt staan. Dan blijf je met een restschuld zitten. Op dit moment zullen niet veel mensen daar last van hebben: de huizenprijzen zijn erg hoog.

Sluit je hypotheek over
Ingewikkelde stof hoor, een hypotheek oversluiten. Er zijn veel verschillende rekentools online beschikbaar, maar ik heb de ervaring dat ze niet exact dezelfde antwoorden geven. Je kan ze dus gebruiken om een indruk te krijgen van je opties. Misschien heb je een expert nodig om je te laten adviseren als je deze stap daadwerkelijk gaat nemen. Het kan namelijk enorm veel geld schelen.

In 2018 steeg het aantal oversluiters steeg naar 96.000 (+23 procent). “Hiermee is het aantal oversluiters hoger dan ooit tevoren”, zegt Joppe Smit van IG&H. 

Bron: Trouw

Een rekenvoorbeeld: een hypotheek die nog 20 jaar te gaan heeft tegen 4 procent rente en nog 200 000 euro open heeft staan. Als jij kan oversluiten naar 3 procent rente bespaar je jaarlijks 2000 euro aan rente! Uiteraard zul je boeterente betalen en advies- en overstapkosten kwijt zijn, maar misschien zijn die al binnen een paar jaar terugverdiend. Juist met de dalende hypotheekrente kan oversluiten zeker de moeite waard zijn.

Heb jij ideeën voor een onderwerp van een editie van Monday Money Myths? Of heb jij een mening over de tips om je vaste lasten te verlagen die ik je gaf? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord