Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”

Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”

Voor werknemers in vaste dienst geldt vaak dat maandelijks er al een pensioenpremie van je bruto loon wordt afgetrokken. Dat geldt voor zo’n driekwart van alle werkende Nederlanders. Maar is dat genoeg? Ik vroeg het me af in deze editie van Monday Money Myths.

Met nieuws over dreigende pensioenkortingen voor veel Nederlanders zullen er misschien mensen zijn die zich afvragen: “Hoe zit het eigenlijk met mijn pensioen?” Slimme vraag! Gelukkig is dat in Nederland prima geregeld: je krijgt vanaf een jaar of 65 tot je overlijdt een vast bedrag van de overheid. Dat heet de AOW. De AOW-leeftijd gaat de komende jaren stijgen omdat de vele pensioenen anders voor de overheid niet te betalen zijn.

Daarnaast spaar je zelf voor je pensioen bij een pensioenfonds. De meesten zullen dat automatisch doen (dat is zelfs vaak verplicht) en er verder niet veel van merken. Afhankelijk van je branche zit je bij een pensioenfonds. Ik zit bij ABP, toevallig de grootste.

De tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beheren in totaal 1,1 triljoen euro. Dat is 1100 miljard euro.

Bron: Consultancy.nl

Je kan op mijnpensioenoverzicht.nl met je Digid inloggen en jouw situatie bekijken. Klik op “mijn pensioen straks” en bekijk de bruto en netto bedragen. Is het wat je had verwacht? Bij mij staat er dat mijn netto inkomen hetzelfde zal zijn als ik nu verdien. Daarvan is één derde deel AOW en twee derde deel van mijn pensioenfonds. Dat lijkt mooi, maar dat is het niet.

Nu zijn er twee problemen
Als ik naar mijn pensioenoverzicht kijk, zie ik twee problemen. Probleem één is dat de inflatie jaarlijks gemiddeld twee procent is geweest de afgelopen decennia. Dat betekent dat, tegen de tijd dat ik met pensioen ga, dat bedrag helemaal niet dezelfde koopkracht heeft als ik nu heb. Sterker nog, elke twintig jaar wordt alles anderhalf keer zo duur. Elke vijfendertig jaar verdubbelen zelfs de prijzen. Ik vraag me dus af of mijn pensioen te zijner tijd wel toereikend zal zijn. Natuurlijk: je woonlasten zijn misschien lager als je hypotheek afbetaald is, de kinderen zijn uit huis en je koopt niet zo veel nieuwe spullen meer omdat je al veel hebt.

Mijn tweede probleem heeft de maken met de stijgende pensioenleeftijd. Op dit moment stijgt de pensioenleeftijd elk jaar drie maanden, maar voor mensen jonger dan 62 staat er nog helemaal niets vast. Blijft het straks op 67 jaar staan? Is de pensioenleeftijd over twintig jaar 72? Niemand die het kan zeggen.

Weten hoeveel Spaarvader spaart? Lees Spaarupdate oktober

Denk jij over je pensioen?
Ik ben niet de enige die nagedacht heeft over zijn pensioen: meer dan veertig procent van de Nederlanders spaart voor zijn pensioen. Dat doen mensen in meer of mindere mate. Van de 35- tot 55-jarigen heeft circa 40 procent geen enkel beeld van de financiële situatie na pensionering.

“Van de 45- tot 65-jarigen geeft ruim een op de drie aan wel geld opzij te willen zetten voor het pensioen, maar dit vanwege geldgebrek niet te doen.”

Bron: Nibud

Dan heb ik het nog niet eens over eerder met pensioen gaan. Dat is complexe materie: de pensioenopbouw bij je pensioenfonds is lager als je eerder stopt met werken (en dus met maandelijks bijdragen). Daarnaast moet je de tijd overbruggen tot de AOW ingaat. Je zult dus een flink bedrag moeten sparen om eerder met pensioen te kunnen gaan.

Wat is jouw toekomst?
Hoewel voor veel van ons het pensioen nog ver weg is, kan je toch alvast een glimp van de toekomst opvangen. Kijk naar de situatie van de huidige gepensioneerden. Van de gepensioneerden in Nederland heeft 50 procent een gemiddeld inkomen, 25 procent een laag en 25 procent een hoog inkomen. Van de gepensioneerden heeft 30 procent moeite om rond te komen. Wat vind jij van deze cijfers? Vind jij het nodig om extra te sparen voor je pensioen? Ik hoor het graag in de commentaren!

Lees de vorige edities van Monday Money Myths:
Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”
Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”
Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”
Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”
Monday Money Myths: “Het is veel werk om je financiële administratie bij te houden”
Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”
Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”
Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”
Monday Money Myths: “Sparen helpt je van slechte gewoontes af te komen”

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord