Monday Money Myths: “Het is voor mij  nu te laat om te sparen”

Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”

Lees jij wel eens mooie spaarverhalen op internet en denk je dan “ik zou willen dat ik eerder was begonnen, maar nu is het te laat”? Vandaag gaat Spaarvader in op deze mythe, in een nieuwe Monday Money Myths!

Het is een bekend verhaal en ook een hele logische gedachte. Je hoort of leest dat iemand anders het beter doet dan jij. Die persoon is van dezelfde leeftijd of jonger. Dan bekruipt je de gedachte: ik loop nu al achter op deze persoon. Ik ga deze persoon niet “inhalen”. Het bijzondere aan deze gedachte is dat, als het gaat om financiële zaken, je lang niet zo ver achter loopt als je denkt!

Bij een heleboel verhalen waar iemand verder of beter is dan jij, loop je ook echt jaren achter. Sportprestaties waar jaren hard voor is getraind, carrières waar honderden of duizenden extra uren in zijn gestopt of prachtige huizen die jarenlang met aandacht en veel geld zijn ingericht. Zo’n prestatie haal je niet even uit de lucht: de persoon heeft onderweg kennis en vaardigheden opgedaan die jij mist. Bij geld is het net even anders: iemand kan dan wel een groot vermogen hebben opgebouwd, maar jij kan vandaag nog beginnen met je eigen spaarplan!

28 procent van de Nederlanders spaart niet.

Bron: Geldzaken in de praktijk 2018-2019, Nibud.

Dan nu een grote open deur: stop ermee jezelf te vergelijken met anderen. Zij leiden hun leven, in hun eigen tempo, met hun eigen hordes en tegenslagen. Geloof me, het gras lijkt misschien groener aan de overkant, maar dat is het vaak niet. Kijk naar jezelf: deze gedachte wijst je erop dat je blijkbaar de wens hebt iets te bereiken. Ben je bereid actie te ondernemen om deze wens uit te laten komen?

“Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.”

Chinees gezegde

Bovenstaande uitspraak is één van mijn favorieten. Laat het verleden los, je kan het niet meer veranderen, en kijk naar vandaag. Begin vandaag nog met het zetten van één stap in de juiste richting. Wen jezelf goede geldgewoontes aan door ze regelmatig te oefenen.

Hoe begin je? Ik raad je aan te starten door een overzicht te maken van je financiën. Hierin houdt je al je uitgaven bij. In de blog “Hoe houd je je inkomsten en uitgaven bij?” vertel ik je hier meer over. Als je zicht hebt op je inkomsten en uitgaven kan je jezelf doelen gaan stellen. Waar ga je op besparen? Waar ga je voor sparen? In de spaarupdate (“Spaarupdate: welke potjes heeft Spaarvader?“) laat ik je maandelijks weten hoe het met mijn spaarplan gaat.

Het doorsnee vermogen van een Nederlands huishouden in 2017 (exclusief de eigen woning) was 13.500 euro.

Bron: CBS

Heb je het statistiekje gelezen? 13.500 euro, ik weet zeker dat het jou zal lukken om zo’n bedrag bij elkaar te sparen. Als dat je al gelukt is: gefeliciteerd! Je hebt meer vermogen dan 50% van de Nederlandse huishoudens. Nu is het tijd om je eigen pad te gaan kiezen.

Lees de vorige edities van Monday Money Myths:
Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”
Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”
Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”
Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”
Monday Money Myths: “Het is veel werk om je financiële administratie bij te houden”
Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”
Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”
Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”
Monday Money Myths: “Sparen helpt je van slechte gewoontes af te komen”

Welke “money myths” wil jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord