Monday Money Myths: “Amsterdammers zijn over het algemeen rijker dan Hagenezen”

Monday Money Myths: “Amsterdammers zijn over het algemeen rijker dan Hagenezen”

Wonen er vaker rijke mensen in Amsterdam dan in Den Haag? Heb je betere kansen op de arbeidsmarkt, in het ondernemen en in je leven als je in een grote stad woont? Betekent dat automatisch dat je een groter vermogen zult hebben?

Ik vertelde je recent over de belangrijkste financiële keuze van je leven: een huis kopen. Het is mijn mening dat het bedrag dat de bank bereid is je te lenen niet per se helemaal opgemaakt hoeft te worden. Het maakt een enorm verschil in je financiën de komende dertig jaar als je besluit een heel klein beetje minder te lenen voor een woning.

Gemist? Lees “De belangrijkste financiële keuze van je leven

Uiteraard spelen er veel meer factoren mee, waaronder de locatie van je woning. Een woning in Limburg of Groningen is nou eenmaal veel goedkoper dan een vergelijkbare woning in Utrecht. Daarom de vraag van vandaag: wonen er dus ook automatisch rijkere mensen in Amsterdam dan in Limburg?

Veel mensen kiezen ervoor in de Randstad of in de buurt te gaan wonen. Dat doen ze vooral vanwege de betere kansen op de arbeidsmarkt of voor hun onderneming. Daarnaast zijn de woningen in de Randstad gemiddeld veel duurder dan daarbuiten. Al met al zou je zeggen dat mensen dus ook rijker zouden moeten zijn.

Wat is “rijker” eigenlijk? Laten we voor de duidelijkheid vanaf nu spreken over “vermogen”. Dat zijn al je bezittingen (cash geld, beleggingen en de waarde van je woning) minus je schulden (studieschuld, hypotheek, lening). Het vermogen wordt ook wel eens je “nettowaarde” genoemd.

Wat blijkt? Er blijken inderdaad in Amsterdam meer rijke mensen te wonen! Zo’n 1,3 procent van de huishoudens in de gemeente Amsterdam heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat is veel! Een groot gedeelte van dat bedrag zal in de waarde van het huis zitten. In Den Haag is 1,1 procent van de huishoudens vermogender dan 1 miljoen. Daar komt bij dat er in Amsterdam ook nog eens meer mensen wonen. Als je ook rekening houdt met dit gegeven zijn er 2814 miljonairshuishoudens in Den Haag en 5934 in Amsterdam.

Percentage miljonairs per gemeente. Bron: CBS.

We kunnen inpakken, de vraag van deze week is beantwoord. Maar schijnt bedriegt. Amsterdam en Den Haag huisvesten dan misschien veel miljonairs, de gemiddelde inwoner is er een stuk minder vermogend. Je moet je realiseren dat miljonairs misschien hun woning hebben afbetaald maar dat “gewone” mensen meestal een hypotheek hebben die ongeveer zo groot is als de waarde van hun huis. Laten we eens kijken naar de gemeentes waar per doorsnee de huishoudens met het grootste vermogen te vinden zijn.

Doorsnee vermogen per huishouden per gemeente. Bron: CBS.

En, heb je Amsterdam kunnen vinden? Dat is omdat die er niet in staat. Gelukkig vond ik Amsterdam wel in een ander rijtje: namelijk op de vier-na-laatste plaats van heel Nederland. Hoe dat komt? In Amsterdam zijn niet alleen miljonairs te vinden, maar ook heel veel mensen die in een sociale huurwoning wonen. En Den Haag is al niet veel beter, dat is de zeven-na-laatste gemeente in deze lijst.

Doorsnee vermogen per huishouden per gemeente. Bron: CBS.

Het blijkt dus dat een doorsnee huishouden in Amsterdam helemaal niet rijk is, net als een doorsnee huishouden in Den Haag. Om kort te zijn kan je concluderen dat wonen in de Randstad helemaal geen garantie is voor een groter vermogen vanwege de betere kansen.

Lees de vorige edities van Monday Money Myths:
Monday Money Myths: “Mijn inkomen is te laag om te sparen”
Monday Money Myths: “Ik heb niet zoveel abonnementen”
Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”
Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”
Monday Money Myths: “Het is veel werk om je financiële administratie bij te houden”
Monday Money Myths: “Meedoen aan de loterij is weggegooid geld”
Monday Money Myths: “Ik hoef niet te sparen voor mijn pensioen”
Monday Money Myths: “Wij verschillen van mening over hoe we kunnen bezuinigen”
Monday Money Myths: “Ik zit vast aan mijn hoge woonlasten”

Welke vraag heb jij voor Monday Money Myths? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord