Monday Money Myths: “Als je wordt geboren in een arm gezin zul je later zelf arm zijn”

Monday Money Myths: “Als je wordt geboren in een arm gezin zul je later zelf arm zijn”

Kan je jezelf door hard te werken en zuinig te zijn naar een hogere inkomensklasse sparen? Hoe groot is sowieso de kans dat je het beter doet dan je ouders? Of is iedereen vanaf zijn geboorte al zeker van zijn plaats in de maatschappij? “Als je een dubbeltje geboren wordt, zul je nooit een kwartje worden” of “rags to riches”?

“Rags to riches”
Je hebt het vast wel eens gehoord in de krant, op het nieuws of in een film. Een persoon weet zich door hard te werken op te werken in de maatschappij. “Rags to riches” is de Amerikaanse term. Vooral in Amerika is dit concept echt onderdeel van de cultuur. Vrijheid betekent in Amerika onder andere de kans om iets van jezelf te maken. Toch blijkt dit in de praktijk vaak anders.

“If you are born poor it is not your mistake, but if you die poor it is your mistake”

Bill Gates

In Europese landen heb je te maken met minder ongelijkheid. Betekent dat dat het makkelijker of juist moeilijker is om als individu je naar de top te werken? Ik heb het hier niet over die uitzonderingsgevallen, die zijn er altijd. Ik ben gewoon benieuwd naar de percentages van mensen die zich omhoog weten te werken.

Meer Monday Money Myths? Bekijk ze hier allemaal.

Wat is rijkdom?
Sinds ik mij heb verdiept in financiën ben ik er namelijk van overtuigd dat ook voor “gewone mensen” er de kans is om rijk te worden. Ligt er wel aan wat je onder “rijk” verstaat. Voor mij betekent het dat je opties hebt: je zou een dure vakantie kunnen boeken, een duurder huis kunnen kopen, minder kunnen gaan werken of enkele jaren eerder kunnen stoppen met werken. Dat is mijn rijkdom: de vrijheid om je eigen keuzes te maken zonder dat je belemmert wordt door financiële overwegingen.

Terug naar de eerste vraag: hoe groot is de kans dat je in de laagste 20 procent van inkomens terechtkomt als je ouders daar ook zaten? Het verschilt per land. Gelukkig heeft de universiteit van Harvard in 2016 hier onderzoek naar gedaan. Ze hebben ook meteen gepeild wat mensen zelf dachten. Vooral Amerikanen bleken ernaast te zitten: zij schatten de kans dat je hetzelfde inkomen als je ouders zult hebben te laag in. In andere landen is het juist andersom: Britten, Fransen, Italianen en Zweden denken allemaal dat de kans vrij groot is, terwijl deze in hun landen juist lager is.

Kans om in de onderste 20 procent van inkomens te blijven, daadwerkelijk en volgens ondervraagden. Bron: Harvard.

Wat betekent dit? In Groot-Brittannië denken de bevraagde mensen dat de kans om in de onderste 20 procent van inkomens te blijven zo’n 38 procent is, terwijl die kans daadwerkelijk zo’n 31 procent is. Dat betekent dat in Groot-Brittannië dus bijna 1 op de 3 kinderen uit de onderste inkomensklasse daar zelf later ook in zit. De kans om in deze onderste klasse te blijven is in Zweden het laagst: zo’n 27 procent.

Lees ook: “Zes producten die goedkoop zijn in december

Van armste naar rijkste
Nu het interessante gedeelte: hoeveel procent van de kinderen uit de laagste inkomens beweegt zich naar de hoogste 20 procent van inkomens? Dat blijkt gemiddeld zo’n 10 procent te zijn. Een prima score! In Zweden en Groot-Brittannië zijn je kansen het best (11 procent), in de Verenigde Staten het slechtst (7,5 procent).

Kans om van de onderste naar de bovenste 20 procent van inkomens te bewegen, daadwerkelijk en volgens ondervraagden. Bron: Harvard.

Kies je eigen weg
Wat concludeer jij hieruit? Uit dit rijtje is Nederland het best te vergelijken met Zweden. De kans om net als je ouders in de onderste inkomensgroep terecht te komen is klein: zo’n 1 op 4. De kans om naar de bovenste inkomensgroep te bewegen is nog kleiner: zo’n 1 op 9. Ik concludeer dat de waarheid ergens in het midden ligt: je bent niet verbannen tot een leven van armoede als je in armoede wordt geboren in Nederland. Daarnaast is je niets gegarandeerd: slechts een klein deel van de mensen beweegt naar de hoogste inkomensgroep. Een ding is zeker: er zijn kansen genoeg in Europese landen om je omhoog te werken. Wat is jouw plan?

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord