Wat is FIRE?

Wat is FIRE?

De afkorting FIRE komt uit het Engels en staat voor “Financial Independence / Retire Early”. Wat is deze FIRE-beweging die in Nederland steeds populairder wordt?

Vaste lezers van Spaarvader zien termen als “de vier procent regel” en “financiële onafhankelijkheid” vaker langskomen. Maar wat houdt de FIRE-beweging nou in?

Wat is FIRE?

FIRE betekent “Financial Independence / Retire Early”. Het is een term die wordt gebruikt door mensen die financieel onafhankelijk wil worden en/of eerder wil stoppen met werken. In het Nederlands wordt ook vaak “Financieel Onafhankelijk” (FO) gebruikt.

Wat is idee achter FIRE?

FIRE is een nieuwe manier van kijken naar geld en werken. Je spaart een (groot) deel van je salaris om later te kunnen genieten van je spaargeld. Je stopt met ruim voor je pensioenleeftijd met werken.

Het idee is om zó veel geld te sparen over een lange periode dat je kunt leven van het rendement op je vermogen. Rentenieren dus.

Nog belangrijker dan geld is de filosofie achter FIRE: vrijheid om te kiezen. Vrijheid om te stoppen met werken wanneer jij dat wilt.

Bijvoorbeeld: ik spaar elke maand vijfhonderd euro en beleg het geld. Als ik mijn spaardoel heb behaald (zie hieronder de vier procent regel) zeg ik mijn baan op en ga ik leven van mijn spaargeld.

Rente en rendement behaal je in deze tijd niet door je geld op een spaarrekening te zetten. Ook deposito’s bieden weinig rente. Investeren en beleggen in indexfondsen (ETF’s) is wat de FIRE-beweging aanraadt.

Lees ook: “Wat is een ETF?

De vier procent regel

Om veilig te kunnen stoppen met werken moet je weten hoeveel geld je nodig hebt. Daarnaast moet je weten hoeveel geld je veilig elk jaar kunt opnemen zonder dat je spaargeld na een paar jaar al op is.

Daarvoor gebruikt de FIRE-beweging de vier procent regel. Je neemt jaarlijks maximaal vier procent op van je spaargeld. Dankzij rente en rendement blijft je spaarpot daardoor op niveau.

Een voorbeeld: ik geef 20.000 euro per jaar uit. Dan heb ik 500.000 euro nodig. Vier procent van vijf ton is namelijk 20.000 euro. Als je die vijf ton belegt en jaarlijks meer dan vier procent rendement hebt, blijft je spaargeld groeien.

Lees ook: “De vier procent regel

Waar is FIRE begonnen?

De FIRE-beweging is begonnen in Amerika. Logisch, want daar moet iedereen zelf voor zijn pensioen zorgen. De bekendste blogger is Mister Money Mustache. Hij stopte rond zijn dertigste met werken en leeft nu al vijftien jaar van zijn spaargeld. Dat spaargeld is sindsdien alleen maar gegroeid.

FIRE: Financial Independence / Retire Early

Welke interesses worden vaak gekoppeld aan FIRE?

Mensen die geïnteresseerd zijn in FIRE en financiële onafhankelijkheid leven vaak met meer intentie. Ze kiezen hobby’s die passen bij een groei mindset. Een paar voorbeelden:

  • Investeren, geld verdienen naast je werk, persoonlijke financiën
  • Consuminderen, besparen, budgetteren
  • Minimalisme, zuinig zijn
  • Tuinieren, moestuin
  • Doe het zelf
  • Reizen

Houd je van besparen? Lees de koopjeskalender!

Bekende Nederlandse FIRE-inspiratie

Naast Spaarvader zijn er genoeg bronnen met informatie over FIRE. Een belangrijke bron van actuele informatie is DutchFIRE, de community op Reddit. Andere bronnen zijn:

  • MrFOB van Financieelonafhankelijkblog.nl
  • Het boek “Je geld of je leven” uit 2005, gratis te downloaden.
  • Het boek “Hypotheekvrij” van Gerhard Hormann

Zelf aan de slag met FIRE

Ben je geïnteresseerd geraakt? Start met het bepalen van het bedrag dat jij nodig hebt om te kunnen stoppen met werken! Lees bijvoorbeeld:

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.