Vind jij sparen voor een vroeg pensioen onaantrekkelijk? Probeer BaristaFIRE!

Vind jij sparen voor een vroeg pensioen onaantrekkelijk? Probeer BaristaFIRE!

Ik zou enorm veel geld moeten sparen om te kunnen rentenieren. In de richting van 750.000 euro (bij uitgaven van 2.500 euro per maand volgens de 4 procent regel). Dat gaan wij niet halen en dat hoeft ook niet. Er zijn alternatieven. Heb je wel eens gehoord van BaristaFIRE?

Lees ook: “Eerder stoppen met werken: hoe werkt dat?

Waarom heet het BaristaFIRE?

BaristaFIRE is een samenvoeging van de term “barista” (iemand die koffie schenkt, bijvoorbeeld als bijbaan bij Starbucks) en FIRE (financieel onafhankelijk / vroeg met pensioen). Het wordt ook wel BaristaFI genoemd, omdat het stoppen met werken juist geen onderdeel is van deze strategie.

De term FIRE wijst erop dat je spaart om meer vrijheid te krijgen in je leven. Mensen die FIRE nastreven beleggen hun geld en maken toekomstplannen voor werk, geld en vrije tijd.

Lees ook: “Drie blokkades die dertigers tegenhouden goed met geld te worden

BaristaFIRE is dus bijvoorbeeld koffie schenken als bijbaan en in combinatie met je spaargeld comfortabel kunnen leven.

Hoe werkt BaristaFIRE?

Feitelijk is BaristaFIRE of BaristaFI dat je minder gaat werken. Je verdient minder. Kom je geld tekort? Dat haal je uit je spaarpot. Zo kan je jaren eerder stoppen met een intensieve baan met zware uren en/of verantwoordelijkheden.

Even een rekenvoorbeeld: stel dat je maandelijks 2.500 euro nodig hebt om comfortabel te leven. Met een parttime baan (bijvoorbeeld 25 uur per week voor minimumloon) verdien je 1000 euro per maand. De overige 1500 euro onttrek je aan je spaarpot. Met 300.000 euro in je spaarpot kan je het 20 jaar uitzingen (berekening).

Weetje: BaristaFI is niveau 5 van de tien niveaus van financiële onafhankelijkheid

Welke baan zoek je bij BaristaFIRE?

Barista is een voorbeeld van een willekeurige bijbaan. BaristaFIRE is dat je een andere (parttime) baan neemt en leeft van het geld dat je verdient, aangevuld met een deel van je gespaarde geld.

Voorbeelden van bijbanen die je kan nemen als je gaat voor BaristaFIRE zijn: serveerder, caissière, winkelbediende, fietsenmaker, fastfoodmedewerker, chauffeur of beveiliger. In het algemeen zoeken je naar een baan met een lage werkdruk, flexibele uren en weinig fysieke inspanning.

Voor wie is BaristaFIRE?

BaristaFIRE is interessant voor mensen die wel geld hebben gespaard maar nog niet genoeg hebben volledig te stoppen met werken. En voor mensen die hun baan als mentaal of fysiek belastend ervaren en een alternatief zoeken. Een voorwaarde voor BaristaFIRE is dat je een pot met geld hebt te kunnen overleven tot je werkelijke pensioendatum.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over de FIRE-filosofie. Lees de andere artikelen:

Wat denk jij van BaristaFI? Zou jij op termijn de keuze willen hebben om een minder intensieve baan te nemen? Of heb je die nu al? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.