Je bekijkt nu Pandemie of financieel onafhankelijk?

Pandemie of financieel onafhankelijk?

Ons gedrag is sterk veranderd door alle maatregelen. We werken vanuit huis en horeca is gesloten. Gek genoeg zijn deze weken voor sommige mensen een bijzondere ervaring in hoe het is om een zuinig leven zonder stress te leiden.

Voor iedereen is het dagelijks leven drastisch veranderd. Mensen in cruciale beroepen en met name medewerkers in de zorg hebben het druk en er wordt enorm veel van ze gevraagd. Maar dat geldt niet voor iedereen in Nederland.

Veel mensen, waaronder Spaarvader, werken gedwongen vanuit huis. Hoewel de situatie verre van optimaal is (ik sta liever voor de klas), brengt het ook nieuwe inzichten met zich mee. De tijd die ik nu met de kinderen kan besteden is fantastisch. Ik zie onze jongste (1 jaar) groeien en heb heerlijke gesprekken met onze oudste (3 jaar).

Hoe is het om financieel onafhankelijk te zijn?

Heb jij er wel eens over nagedacht? Ja natuurlijk, cocktails op een tropisch strand. Of reizen over de wereld, zwemmen in je privézwembad bij je villa in Frankrijk. Dat is niet wat ik bedoel. Dat is de loterij winnen. Nee, ik bedoel heb je wel eens echt nagedacht hoe je leven eruit zou zien als je genoeg geld hebt gespaard om te stoppen met werken?

Lees ook: “Bekijk hoeveel je moet sparen om te stoppen met werken

Leven zonder dat je hoeft te werken

Ik heb er eerlijk gezegd zelf nog geen duidelijk beeld van. Ik zie het als met pensioen gaan: je hobby’s beoefenen, tijd met vrienden en familie doorbrengen, misschien vrijwilligerswerk doen.

Er zijn genoeg mensen die financiële onafhankelijkheid hebben bereikt. Zij vertellen vergelijkbare verhalen. Die verhalen zijn heel anders dan de huidige situaties, maar er zijn ook overeenkomsten. Daarom vandaag een oefening: is dit gedrag passend bij de lockdown of bij iemand die FO (financieel onafhankelijk) is?

Lockdown of zuinig en met pensioen?

Eet gezond

Houd je lichaam gezond: eet genoeg groente en fruit. Minimaliseer suikers, junkfood en alcohol. Drink veel water en hanteer een regelmatig slaapritme.

Lichaamsbeweging

Zorg dagelijks voor minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging. Loop een blokje om of ga een rondje fietsen. Laat de auto staan als het even kan.

Voorkom stress

Zet de televisie uit. Neem niet teveel nieuws en sociale media tot je. Ga op tijd naar bed, beoefen mindfulness en houd je dagen simpel.

Reis niet teveel

Reis alleen als het niet anders kan. Focus op vriendschappen en activiteiten dichtbij.

Vermijd grote groepen mensen

Geen grote bijeenkomsten in de openbare ruimte, vermijd drukte in de supermarkten en bij toeristische attracties of evenementen.

Kook je eigen eten thuis

Restaurants zijn alleen voor uitzonderlijke gelegenheden.

Werk vanuit huis

Werk wanneer dat jou uitkomt.

Houd je uitgaven onder controle

Bespaar op luxe-uitgaven en beleg je spaargeld. Zo ben je voorbereid op het onverwachte.

Lees ook: “Zes onvoorziene uitgaven die je gewoon kunt voorzien

Gezond en gelukkig leven

Bovenstaande adviezen zijn natuurlijk deels op de huidige situatie van toepassing. Maar het zijn ook uitstekende principes voor een gezond en gelukkig leven. Hoor jij bij de groep mensen hoort die zich in deze tijd aan bovenstaande adviezen moet houden? Denk eens na over wat financiële onafhankelijkheid voor jou betekent. Je hebt er nu toch de tijd voor.

Lees ook: “Eerder stoppen met werken: hoe werkt dat?

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Chris

    Leuke oefening! Voor mij zijn gezond eten en voldoende beweging een uitdaging tijdens deze intelligente lockdown. Thuis snoep ik meer en de trap een paar keer op en neer verhoudt zich niet met het woon-werkverkeer dat ik normaal gesproken met de fiets doe.

    Wat ik overigens mis in je opsomming is zingeving. Veel mensen halen nu voldoening uit werk. Als je FO of met pensioen bent is werk niet meer noodzakelijk dan wel mogelijk. Wat ga je dan met je leven doen! Werkgevers bereiden hun medewerkers vaak voor op het pensioen. Dat zou je als FIRE-aanhanger ook moeten doen denk ik.

Geef een antwoord