Met deze tip kwam ik van mijn slechte geldgewoonte af

Met deze tip kwam ik van mijn slechte geldgewoonte af

Heb jij ook een slechte geldgewoonte? Eentje waarvan je weet dat je het doet, maar er toch niet vanaf komt? Ik wel. Sinds kort heb ik een oplossing gevonden en nu bespaar ik tientallen euro’s per jaar.

Genieten met iets lekkers

Voor mijn werk reis ik dagelijks met de boot. Voor veel medebewoners van het vakantie eiland een normale dagelijkse bezigheid. Een heerlijk moment om te bezinnen met een prachtig uitzicht. Maar aan het einde van de dag is mijn energieniveau laag. Het is lastig gedisciplineerd te zijn en ik maak geregeld dezelfde fout. Ik koop iets lekkers bij het buffet. Meestal een gevulde koek. Dat lijkt niet zo erg, een eurootje of twee. Toch ging het op jaarbasis vorig jaar om een bedrag tussen de 100 en 150 euro. Met de regel van vijfhonderd wordt dat snel een boel geld. Ik wil al een tijd af van deze slechte geldgewoonte, maar het lukte me niet.

Lees ook: “Vijf slechte geldgewoontes die je beter vandaag dan morgen kunt opgeven

Besparen is je gedrag aanpassen

Sinds enkele weken heb ik een oplossing gevonden. Het boek “De Ladder” van Ben Tiggelaar gaf mij de inspiratie die ik nodig had. Besparen (in dit geval: geld niet uitgeven) is namelijk gedrag. Gedrag kan je leren. In het boek stelt hij dat je nieuw gedrag moet ondersteunen. Sterker nog: je moet niet één ondersteuningstechniek hanteren. Hanteer er drie, dat is zijn advies.

De tip: gebruik drie ondersteuningstechnieken als je jezelf bespaargedrag wil aanleren

Sinds enkele weken ligt er een pak met gevulde koeken in mijn auto. Die waren in de winkel acht keer zo goedkoop als de gevulde koek op de boot. Daarnaast heb ik een fles water in mijn tas. Door te drinken heb ik minder lekkere trek. Ik houd mijn voortgang tweewekelijks bij in het Excel-bestand met al onze uitgaven. Dankzij deze drie ondersteuningstechnieken lukt het nu eindelijk om dit geld-lek te dichten.

Ontspullen voor beginners

Nu is het hek van de dam. De volgende bespaargewoonte die ik wil ontwikkelen heeft te maken met ontspullen. Elke week wil ik twee objecten zoeken die we kunnen weggooien, weggeven of verkopen. Ondersteuningstechnieken: op een vaste tijd, één dag per week, veranderen de lampen van kleur (Philips Hue, een hobby). Die kleurverandering is een signaal voor mij om van de bank te komen. Op mijn mobiel heb ik een app geïnstalleerd die mij op datzelfde moment een herinnering stuurt. In de garage staan drie dozen: één voor spullen die weg mogen, één voor spullen die we willen weggeven en één om te verkopen. Dankzij deze drie ondersteuningstechnieken kost het nauwelijks moeite om elke week een klein beetje te ontspullen.

Probeer het zelf: voorbeelden

Minder geld uitgeven kan je leren. De truc is om jezelf te ondersteunen in het nieuwe gedrag. Maak het gemakkelijk om het goed te doen. Een paar ideeën: minder online bestellen? Verwijder de favorieten en maak het lastiger om te betalen via je mobiel, tablet of pc. Minder dure broodjes kopen? Smeer je eigen brood en loop een andere route (niet langs de broodjeszaak). Minder autorijden en meer fietsen? Zorg dat de fiets gemakkelijk gepakt kan worden en parkeer de auto honderd meter verderop. Welke ideeën kan jij bedenken om je slechte geldgewoontes af te leren? Laat het weten in de commentaren!

Lees ook: “Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

In dit artikel staan twee affiliatie-links. Als jij iets besluit te kopen via zo’n link, krijgt Spaarvader steun van de verkoper.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Het is een leuke nieuwsbrief. De besparingen zijn helder en soms wat voor de hand liggend.
  Wat ik lastig vind is die zachte gele tekst. Het is niet zo goed leesbaar. Mar dat is heel lastig om dat te
  veranderen vermoed ik.

  Over gewoontes veranderen heeft Charles Duhigg een boek geschreven: de Macht der gewoonte.
  Wie weet kun je dat aan je site koppelen, zodat we het bij Bol.com kopen via jouw site.

  Groet en veel succes Ank

 2. Rob

  Goed idee zo’n extra berichtje. Heb je de naam van die app voor me ?

Geef een antwoord