Drie blokkades die dertigers tegenhouden goed met geld te worden

Drie blokkades die dertigers tegenhouden goed met geld te worden

Er is een duidelijk verschil tussen dertigers die goed zijn met geld en zij die dat niet zijn. Drie hoofdzaken vatten samen wat de verschillende redenen zijn dat dertigers niet goed zijn met geld. Bij welke groep hoor jij?

Het is niet een hoog inkomen of waar je woont

Een Amerikaanse onderzoeker deed een empirisch onderzoek onder honderd dertigers. Hij zocht de redenen waarom sommige mensen wel goed met geld zijn en anderen niet. De aanname is dat mensen met een groot vermogen of een hoog inkomen wel goed met geld moeten zijn. Het is logisch toch: als je veel geld hebt, moet je ook wel goed met geld zijn. Dat bleek niet te kloppen.

Hij kwam erachter dat de belangrijkste factoren psychologisch van aard waren.

1. Ze geven onbeperkt geld uit aan sociale situaties

Sociale situaties zijn een flinke kostenpost voor dertiger die omgaan met geld lastig vinden zijn. Ze hebben geen budget en vinden dat geld niet in de weg van plezier mag staan. Misschien zijn ze bang sociale status te verliezen als ze niet overal bij zijn. Ze vinden dat “leven nu” vóór “leven straks” komt. Wat ook de reden is, mensen die goed zijn met geld geven in sociale situaties minder geld uit.

Lees ook: “Levensstijl inflatie: de reden dat je evenveel verdient als je uitgeeft

Je sociale cirkel is hierbij belangrijk. Hebben jij en je vrienden een gedeeld idee van wat een uitje mag kosten? Realiseren jullie je allemaal dat het plezier en de herinneringen niet gebonden zijn aan het prijskaartje? Dat het goedkoper kan, zonder dat je dan minder gelukkig hoeven te voelen?

Mensen die slecht omgaan met geld hebben vaak in hun sociale cirkel vrienden met hetzelfde probleem. De vriendengroep is niet realistisch en communiceert niet goed met elkaar over hun geldbeslissingen. Jullie geven eigenlijk meer geld uit dan je wilt, maar het onderwerp is taboe.

Is stoppen met geld uitgeven in sociale situaties het antwoord? Nee, je moet je grenzen kennen. Maak een lijst van uitjes die minder duur zijn, stel een budget op of praat erover met vrienden. Vriendschap heeft geen prijskaartje en hoeft niet duur te zijn.

Lees ook: “Met deze tip kwam ik van mijn slechte geldgewoonte af

2. Ze weten niet wat geld voor hen betekent

Veel dertigers die goed zijn met geld kunnen precies uitleggen waarom geld belangrijk is. Ze kunnen je vertellen waarom ze sparen. Simon Sinek, een bekende auteur en spreker, hamert hier al jaren op. Zijn boek “Begin met het waarom” gaat hierover. Hij legt daarin uit dat personen, instellingen en bedrijven hun bestaansrecht eerst moeten kennen. Hij legt uit hoe je dat doet. Daarna kan je werken aan het “wat” en het “hoe”.

Voor dertigers die goed zijn met geld is het “waarom” duidelijk. Als ze spreken over geld is het niet alsof ze hun financieel gedrag beschrijven, ze beschrijven wie ze zijn als persoon. Vraag iemand die streeft naar financiële onafhankelijkheid naar zijn geldgewoontes en hij kan je kristalhelder uitleggen wat zijn plan is en waarom.

Mensen die minder goed zijn met geld hebben vaak een gespannen verstandhouding met geld. Dat leidt tot slechte gewoontes. Een vicieuze cirkel.

3. Ze geven het op en kiezen voor een “laat maar”-mentaliteit

Dertigers die niet goed zijn met geld weten dat van zichzelf. Ze zijn niet gek. Die vicieuze cirkel die ik net noemde, daar zijn ze zich bewust van. Het is frustrerend. Geld is belangrijk in onze maatschappij. Je constant zorgen moeten maken is niet fijn. Een van de manieren om met deze zorgen om te gaan is struisvogelgedrag. Gewoon negeren en hopen dat het probleem zich vanzelf oplost. Rekening? Niet betalen, liever naar de film.

Dertigers openen minder vaak hun post, hebben een minder duidelijk systeem voor hun administratie en zien post over het hoofd. Bron: Nibud.

Er is een tweede reden dat sommige dertigers kiezen voor een “laat maar”-mentaliteit. Ze hebben het gevoel dat ze achterlopen op hun gelijken. Ze hebben niet genoeg geld gespaard of niet bereikt wat ze moeten bereiken op deze leeftijd. “Laat ik dan maar gewoon genieten,” is de gedachte. Maar dat is niet hoe je beter wordt met geld.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Het is voor mij nu te laat om te sparen”

Hoe word je beter met geld? Neem je mentale blokkades weg.

Voorkom dat je teveel geld uitgeeft in sociale situaties: stel een budget op, praat met je vrienden over wat jullie acceptabel vinden en kies voor goedkopere uitjes.

Creëer een positieve relatie met geld: doordring jezelf van de redenen waarom je spaart. Kies bewust waarom je geld uitgeeft aan bepaalde luxeproducten of hobby’s. Begin met een buffer. Maak je geldplan, pas het aan als je nieuwe ideeën hebt en neem de controle over je geld.

Lees ook: “Dit zijn de eerste drie stappen naar rijkdom

Kies voor de mentaliteit van een aanpakker. Streef ernaar elke dag, elke week of elke maand een piepklein beetje beter te doen dan die ervoor. Door kleine stapjes in de goede richting kom je uiteindelijk op het pad waar je zelf voor kiest. Goed omgaan met geld is niet een einddoel, het is een gewoonte.

Welke gedachtes herken jij je in? Is jouw “waarom” duidelijk? Of is je relatie met geld ingewikkeld? Laat het weten in de commentaren!

PS: dit bericht bevat een affiliatie-link. Dat betekent dat ik een bonus krijg als jij besluit iets te kopen.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord