Dit zijn de eerste drie stappen naar rijkdom

Dit zijn de eerste drie stappen naar rijkdom

Veel mensen sparen niet genoeg. Ondanks een sterke economische groei de afgelopen 10 jaar heeft ruim een derde van de mensen tussen de 20 en 45 minder dan 3000 euro spaargeld. Ontsnap aan de “rat race” van hard werken en net zo hard geld uitgeven tot je pensioen. Begin vandaag met plannen voor je nieuwe leven.

Stap 1: maak sparen automatisch
Sparen gaat het beste als je er niets voor hoeft te doen. Als het geen handeling vereist, als er geen discipline of herinnering voor nodig is. Dat is het grote geheim van grote spaarders: het is vanzelfsprekend en ingebakken in de maandelijkse financiën.

Je begint door uit te rekenen hoeveel je elke maand kunt sparen. Dat doe je door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten en te kijken wat er overblijft. Zet dan een automatische overboeking (of meerdere) aan met internetbankieren.

Stap 2: heroverweeg waar je je spaargeld bewaart
Spaarrekeningen zijn veilig. Toch is met de huidige lage rentes een spaarrekening een onaantrekkelijke optie voor je spaargeld. De inflatie zorgt ervoor dat je elk jaar minder kunt kopen van je gespaarde centen, terwijl er vrijwel niets aan rente bij komt.

Overweeg eens andere opties. Er zijn er veel: crowdfunding, deposito-rekeningen, vastgoed, leningen aan kennissen of je jaarruimte benutten. Mijn voorkeur gaat uit naar passief beleggen. Elke maand een vast bedrag in zeer gespreide aandelen-ETF’s.

Voorbeelden ontwikkeling van 10.000 euro spaargeld over 10 jaar

Stap 3: voorkom levensstijlinflatie
Levensstijlinflatie is dé oorzaak van spaarproblemen. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft een prima inkomen dankzij verschillende belastingregels en toeslagen. Toch kan de één elke maand 1000 euro sparen en de ander komt elke maand tekort. Het kost tijd om los te komen van onze aangeleerde consumptiedrang. Je hoeft niet elke twee jaar een nieuwe telefoon te kopen. Je kan leven zonder abonnementen op verschillende streamingdiensten, verzekeringen met hoge dekkingen en de loterij ga je ook niet winnen (toch?). Leef onder je stand.

Feedback op dit artikel? Ik hoor het graag! Mail of laat hieronder een comment achter.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord